Advocaten druk met Brexit

Delen:

Beeld bij advocaten druk met brexitBrexit zal de internationaal opererende advocatenkantoren hoe dan ook veel werk opleveren, omdat klanten veel vragen hebben over aanstaande veranderingen. “We krijgen vaker de vraag Wat verandert er voor de business?,” zegt managing partner Geert Potjewijd van De Brauw Blackstone Westbroek. “Onze kantoren in Londen en Brussel zijn er druk mee bezig. Die krijgen vooral vragen over het vrije verkeer van goederen, kapitaal, personen en diensten.” Er komen ook veel vragen van financiële instellingen die willen weten wat Brexit voor hen betekent.

“Goed nieuws? Nee,” vindt Potjewijd. “Het is slecht nieuws voor Europa als de tweede economie eruit stapt. Het machtsblok Europa wordt zwakker, en daar kun je alleen maar van balen. Het is ook voor ons kantoor en voor onze cliënten beter als Europa sterker is.”

Eerder voorspelde wetenschapper Armin Cuyvers (Universiteit Leiden) al dat juristen hun handen vol zullen krijgen aaneen Brexit. In een Q & A van zet Nauta Dutilh uiteen dat de juridische effecten van Brexit op de lange termijn ingrijpend kunnen zijn. Op de korte termijn zal het meevallen, schrijft Nauta op de eigen site. “Het VK blijft in de EU zolang de voorwaarden van uittreding niet zijn uitonderhandeld. Bedrijven uit het VK houden toegang tot de Europese markt, en andersom. Maar tegelijk veroorzaakt het proces veel onzekerheid waardoor bedrijven voorzichtige keuzes zullen maken, gebaseerd op het worst case scenario.”

Ook de toekomst zal veel onrust te zien geven. Nu kunnen Nederlandse vennootschappen nog fuseren met hun Britse tegenvoeters. Door Brexit breekt een onzekere tijd aan voor Europese bedrijven die met Britse ondernemingen willen fuseren, en andersom. Grensoverschrijdende fusies worden misschien onmogelijk.

Op het gebied van mededinging wordt het zeker ingewikkelder. Pan-Europese mededingingszaken, worden nu afgehandeld door de Europese Commissie. Straks moet ook de Britse Consumer and Markets Authority (CMA) daar naar kijken als er Engelse bedrijven bij betrokken zijn.

Wederzijdse erkenning van vonnissen tussen EU-lidstaten en het VK is niet langer vanzelfsprekend. Na een Brexit kan het VK niet meer profiteren van het ‘vrije verkeer van vonnissen’ wat het mogelijke maakt dat vonnissen erkend en geëxecuteerd kunnen worden zonder executoriale titel. Nauta sluit daarom niet uit dat bedrijven hun juridisdictieclausules zullen aanpassen. In dat geval, oppert Nauta, zou het volledig Engelstalige Netherlands Commercial Court wel eens een populair alternatief kunnen worden.

Rutger van Rompaey, advocaat bij Van Benthem Keulen, noemt Brexit ‘een te respecteren eigen keuze, maar wel met verstrekkende gevolgen’. In het octrooilandschap is dit direct voelbaar, zegt Van Rompaey. “Na jarenlang onderhandelen zou het startschot voor het Europese Octrooi – één unitair octrooi voor 25 landen – en het Europees Octrooigerecht in mei 2017 klinken. Het Verenigd Koninkrijk nam bij de totstandkoming van deze regeling samen met Frankrijk en Duitsland het voortouw. Maar nu gaat er een streep door een afdeling van het Europees Octrooigerecht dat het VK krijgen (voor life sciences en farmaceutische kwesties). Het Octrooigerecht moet uitkijken naar een andere vestigingsplaats. Van Rompaey vraagt zich af of daar kansen voor Nederland liggen.

Het nieuwe octrooiregime kan dan niet tot leven komen, ook niet voor de overgebleven landen. Het verdrag waarin het octrooiregime wordt geregeld (UPCA) bepaalt namelijk dat het systeem niet in werking treedt totdat tenminste dertien landen het verdrag hebben geratificeerd, waaronder Duitsland, Frankrijk én – jawel – het Verenigd Koninkrijk. “Pas als de uittreding een feit is (over minimaal twee jaar) kan het octrooiregime alsnog gaan gelden als Italië het stokje van Engeland overneemt wat betreft de ratificatie.”

Voor Angelsaksische advocatenkantoren met een vestiging in Nederland hoeven de effecten niet ingrijpend te zijn. “Wij zijn actief in 47 landen, we kunnen binnen en buiten de EU opereren,” zegt woordvoerder Gerard Wentink van Baker & McKenzie Nederland. “Dat zal door een Brexit niet veranderen.”

Baker & McKenzie zoekt uit of het genoeg expertise in huis heeft om de vragen van de klanten over de effecten van Brexit te beantwoorden, en of daarvoor nieuwe mensen moeten worden aangenomen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven