Nieuws

Dag van de bedreigde advocaat

dag-bedreigde-advocaatOp vrijdag 23 januari 2015 wordt de jaarlijkse Dag van de Bedreigde Advocaat georganiseerd. Dit jaar staat deze dag in het teken van de situatie van advocaten in de Filippijnen.

Advocaten en rechters worden in de Filippijnen al jarenlang bedreigd en vermoord. In het verleden is er internationaal druk uitgeoefend op de Filippijnse regering dit probleem aan te pakken en daders te vervolgen. Het afgelopen jaar is de situatie weer verergerd, zo meldt de Stichting Dag van de Bedreigde Advocaat. Actuele rapporten over de aanvallen en moorden op Filippijnse advocaten en ook op rechters, aanklagers en rechtenstudenten laten volgens de Stichting toenemende aantallen zien. Slechts een enkele dader wordt gearresteerd, maar bijna nooit wordt er een vervolgd of door een rechtbank gestraft. De Filippijnse regering is hier door talloze organisaties uit vele landen op aangesproken.

Op vrijdag 23 januari start om 14:00 uur een demonstratieve bijeenkomst bij de Filippijnse ambassade in ‘s-Gravenhage, aan de Laan Copes van Cattenburch 125. Tijdens deze demonstratieve bijeenkomst zullen advocaten in toga’s vergezeld door vele andere sympathisanten demonstreren met protestborden met daarop foto’s van bedreigde, vermoorde en vervolgde collega’s werkzaam in de Filippijnen voor de belangen van de sociaal zwakkeren en armen.

Bij de demonstratie zal de Filippijnse advocaat Edre Olalia aanwezig zijn, de secretaris-generaal van de NUPL (de Filippijnse advocatenorganisatie van “peoples lawyers”).

Tijdens de demonstratie zal een petitie worden aangeboden aan de Filippijnse ambassadeur door een delegatie uit de demonstranten: een afgevaardigde van Lawyers for Lawyers, een afgevaardigde van Rechters voor Rechters, de hierboven genoemde NUPL-bestuurder Edre Olalia en Hans Gaasbeek, coördinator van de Stichting Dag van de Bedreigde Advocaat en internationaal coördinator voor soortgelijke acties in zo’n twintig andere Europese en Aziatische steden. In die steden wordt op dezelfde dag gedemonstreerd en ook daar wordt de petitie aangeboden aan Filippijnse ambassadeurs, consuls en vergelijkbare autoriteiten.

Om 15:45 uur wordt de demonstratie opgebroken en vindt in het theater aan de Mallemolen 53F het vervolgprogramma plaats. Daar spreken:

  • mr. Gerrard Boot namens Rechters voor Rechters
  • mr. Judith Lichtenberg namens Lawyers voor Lawyers
  • mr. Edre Olalia namens NUPL
  • mr. Hans Gaasbeek, als coördinator van de St. Dag van de Bedreigde Advocaat

De activiteiten van Stichting Dag van de Bedreigde Advocaat kunnen daarnaast worden ondersteund door een donatie te doen op de rekening NL84ABNA0450383628 ten name van Stichting Dag van de Bedreigde Advocaat.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. Nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meld u direct aan >

Recente vacatures

Recente vacatures