De coachtip van de maand: Terminale dagen, nappuccino’s en mind-wandering, of te wel: how to fix een verstoorde privé-werkbalans?

Delen:

Een nieuw huis gekocht dat nog effe verbouwd moet worden, net een kind gekregen, de hele week sociale verplichtingen, vijf keer per week trainen voor de marathon van NY en dan zit je ook nog in een partnertraject……. We willen niets missen en alles moet perfect zijn in ons leven. Daarvoor betalen we een hoge prijs: de privé-werkbalans raakt verstoord. Maar liefst 74% van de Nederlandse bevolking heeft het volgens onderzoek van de inspectie SZW systematisch te druk in het dagelijkse leven en ook te weinig tijd voor zichzelf. Onder juristen is dit percentage mogelijk nog hoger. Een enorme toewijding aan je werk in combinatie met een te druk gezinsleven en/of sociaal leven is het ideale recept voor stressklachten, burn-out, vervreemding van de mensen om je heen en niet zelden ook nog eens een stevige relatiecrises. Dus de hoogste tijd voor de vraag: hoe fix je een verstoorde privé-werkbalans? Dit is deel 3 in de reeks over stress en overbelasting.

Tijdgebrek als slap excuus  

Natuurlijk wil iedereen een goede balans in zijn leven, maar verandering van gedrag is moeilijk. Excuses zijn er namelijk genoeg. We zitten vast in onze gewoontes en breek daar maar eens uit. Het meest gehoorde excuus: tijdgebrek. Gewoon geen tijd hebben voor je eigen balans. Onzin natuurlijk, als je nagaat hoe onzinnig je eigen tijdsbesteding in dat drukke leven soms is: waarom zitten we uren per dag op social media als we zo druk zijn? We ontspannen hier namelijk helemaal niet van. In werkelijkheid gaat het dan ook zelden om tijdgebrek, maar om andere bezwaren die je moeilijk onder ogen kunt zien. B.v. de angst voor conflicten op je werk als jij eerder naar huis gaat dan men van je verwacht of de angst om slechter te gaan presteren als je minder uren aan je werk besteedt. Allemaal begrijpelijk, maar wel iets wat je moet doorbreken om je eigen balans te managen.

Jezelf bijsturen in de ratrace van het leven

Wat zijn de best gewaardeerde tips om jezelf bij te sturen in de ratrace van het leven? Hier een overzicht van tips om jezelf niet over de kling te jagen.

  • Zorg voor rust, reinheid en regelmaat. De drie R-en, de opvoedingsregel waarmee kinderen vroeger werden grootgebracht, is weer helemaal terug. Voor een healthy lifestyle zijn rust, reinheid en regelmaat belangrijke principes om naar te leven. Gun jezelf de tijd om de batterij op te laden, zorg voor voldoende beweging en goede voeding en hou een vaste structuur in je dagen aan. B.v. steeds op hetzelfde tijdstip opstaan. We functioneren nu eenmaal het beste in vaste routines. Als iedere dag anders verloopt is dat een forse aanslag op je incasseringsvermogen, zelfs als je dat op het moment zelf niet merkt.
  • Wees een goede timemanager. Dit is wellicht de sleutel tot een goede work life balance. Tijd is kostbaar en je kunt er maar beter goed mee omgaan. Waar wil jij je tijd instoppen en waarin niet? Dat is de hamvraag. Is het bijvoorbeeld nodig om elk probleem meteen op te lossen, elke e-mail meteen te beantwoorden, moet je nu echt elke week zelf schoonmaken in je huis, moet alles perfect? Er zijn heel veel dingen die je slimmer kunt regelen door deze NIET te doen, niet METEEN of door deze niet ZELF te doen, maar te delegeren of anders te organiseren. Dat voorkomt dat je geleefd wordt en continu tijd te kort komt.Laat me een voorbeeld uit de praktijk geven. Je hebt toegezegd dat je voor het team- feestje van je dochter op de hockeyclub de taarten zult regelen. Tot overmaat van ramp ben je op het moment suprême enorm druk met een overname. Je haalt een paar nachten door en op vrijdagavond schiet ineens door je hoofd dat je nog vier taarten moet bakken voor de volgende morgen, wat je dan in lichte paniek maar ’s nachts gaat doen, om vervolgens die zaterdagmorgen je half mislukte baksels met een chagrijnig hoofd en een paar forse wallen op de hockeyclub af te leveren, waar je meteen ruzie krijgt met een andere moeder.Waar gaat het hier fout? Die taarten had je net zo goed bij de Hema kunnen kopen of je had deze klus aan iemand anders kunnen overlaten. Er is vast wel een andere moeder die het van je wil overnemen. Dan wordt het misschien niet perfect, maar nou en…? Zo kun je heel veel taken in je leven als een goede tijdmanager regelen om rust te kopen. Is dit vooral een vrouwendingetje? Misschien wel…..Wat kan jij de komende maand MINDER of ANDERS doen om meer balans in je leven te krijgen? Neem tenminste één besluit over wat je per direct gaat veranderen en hoe. Je zou bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp kunnen regelen of een abonnement op Hello Fresh kunnen nemen. Of wellicht kan je Facebook er helemaal uitgooien.
  • Plan elke week een zogeheten ‘terminale dag’ in. Het begrip ’terminale dagen’ komt van niemand minder dan de bekende managementgoeroe Ricardo Semler. Elke werkweek hou je je agenda een dag leeg (of twee dagen voor gevorderden). Op die dag leef je alsof je van een arts te horen hebt gekregen dat je nog maar kort te leven hebt. Je vult die dag zoveel mogelijk in met dingen waar je zin in hebt of leuk vindt om te doen. B.v. aan die ene leuke zaak werken, maar ook met je kind naar het voetbalveld enz. Dit maakt je zoveel bewuster van wat belangrijk voor je is om te doen. En als je doet wat je belangrijk vindt, ben je ook gelukkiger en dat heeft weer een gunstig effect op je gevoel van balans en persoonlijk evenwicht. Dit klinkt wellicht als Utopia, maar dat is het niet. Je kunt je agenda en dagelijkse bezigheden veel meer sturen dan je denkt.
  • Baken de grens tussen privé en werk af. Dat is geen sinecure in een tijd dat deze grens juist vervaagt. Maar wie wordt er beter van als jij tijdens het eten met je gezin de telefoon opneemt, je inbox meerdere keren per avond checkt of de hele avond of weekend met een collega zit te appen over een zaak? Je gaat je alleen maar gegijzeld voelen door de aanhoudende stroom van informatie en zaken waarover je moet nadenken. Zodra je je werkmails en aanverwante berichten buiten werktijd gaat zitten wegwerken, kan je wel aan de gang blijven. Het is een bodemloze put. Je kunt ook besluiten de contactmomenten in verband met werk in privétijd te beperken tot het hoogst noodzakelijke en je af te vragen wat er zo urgent is, dat je het niet kan uitstellen tot de volgende morgen of tot na het weekend. Bovendien heeft je productiviteit enorm te leiden van veel uren draaien. Zoals ik in mijn eerdere blogs al aangegeven heb, wijst onderzoek van Stanford University uit dat je daar moe en contraproductief van wordt. Waarom zou je dit dan doen?
    Wat mij bijvoorbeeld op zaterdag langs het hockeyveld opvalt is hoeveel mensen eigenlijk bezig zijn met andere dingen dan de betreffende wedstrijd van hun kind. Ze zijn er eigenlijk meer niet dan wel. Het merendeel zit te appen en mailen en je ziet dan ook meteen die zorgelijke, gestreste blikken, waardoor je weet: hij heeft net zijn werkmail gelezen. Weg ontspanning en dat is niet een knop die je weer makkelijk kan omzetten, dus dat werk en de druk die daarvan uitgaat blijft door je hoofd spoken.Laat die telefoon gewoon eens thuis als je buiten werktijd ergens heen gaat. Wel zo rustig!
  • Hou overdag regelmatig een nappuccino. Dit is een dutje van twintig minuten, waarbij je vlak van tevoren koffiedrinkt. De cafeïne heeft vijfentwintig minuten nodig om te werken, dus word je wakker als de cafeïne toeslaat en kan je meteen weer fit aan de slag met profijt van koffie en slaap. Vooral voor jonge ouders met slechte nachten biedt dit uitkomst.
  • Doe aan mind-wandering. Bewust een paar keer per dag je gedachten de vrije loop laten, b.v. tijdens een wandeling of ander down-time moment, is bijzonder heilzaam. Vooral dagdromen helpt. Je hersenen komen daardoor optimaal tot rust. In mijn hoofd zit ik regelmatig op Kleine Knip, een strand op Curaçao en zo ben ik toch even echt op vakantie…..

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven