De disfunctionerende ambtenaar

Delen:

Is er nog leven voor de Vereniging Ambtenaar & Recht na 2020? Die vraag lijkt gerechtvaardigd nu de rechtspositie van ambtenaren over drie jaar grotendeels wordt gelijkgesteld aan die van gewone werknemers. De Vereniging zelf is er bij monde van voorzitter Monique de Witte-van den Haak (Pels Rijcken) heel stellig over: “Het wordt alleen maar interessanter de komende jaren. Heel veel pionieren. Enorm interessant bijvoorbeeld om te zien wat er gebeurt met de jurisprudentie die binnen het ambtenarenrecht de afgelopen jaren is opgebouwd.”

Een vereniging die zijn jaarcongres de pakkende titel ‘ Ontslag wegens disfunctioneren, dossieropbouw en andere gronden!’ als thema geeft, heeft in feite al het gras weggemaaid voor de voeten van de sceptische journalist die de moeilijke opdracht krijgt om van deze bijeenkomst een verslag van te maken. De keuze voor een van de drie workshops was evenmin simpel. Want hoe te kiezen tussen respectievelijk ‘De disfunctionerende ambtenaar in 2020’, ‘Krachtig kiezen voor verbetering en resultaat’ en Ondernemen in Semco stijl (wat dat dan ook mogen zijn)?

Vooruitziend

De Vereniging bestaat inmiddels zo’n vijf jaar en de oprichters moeten een vooruitziende blik hebben gehad door niet voor de naam Vereniging Ambtenarenrecht te kiezen. Van dat recht blijft namelijk niet veel over. Na invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren zal de disfunctionerende ambtenaar zoals iedere andere werknemer behandeld worden, dus het hele huidige arsenaal aan disciplinaire maatregelen zoals berispingen, schorsingen, noem maar op, plus het hele beroepstraject daarop volgend, verdwijnt om plaats te maken voor ontslag, al dan niet op staande voet. Dus kwam de workshop met dit thema eigenlijk neer op een simpele bijscholingscursus voor de ambtenarenrechtjuristen met als leidraad de stelling dat bij ontslag het er alleen om gaat: niet kunnen of niet willen.

De sfeer bij de borrel was er niet minder om. Er mag dan misschien we heel veel veranderen in het ambtenarenrecht, een lichtpunt is absoluut dat er alleen maar meer ambtenaren bijkomen, neem alleen de 30.000 werknemers van UWV en SVB. En er blijft ook echt nog wel wat over. De ambtenaar wordt nooit een gewone werknemer. Op het vlak van ethiek, zoals de geheimhouding, nevenfuncties, de ambtseed/belofte, blijft de ambtenaar een buitenbeentje in de wereld van het arbeidsrecht. Of het genoeg is om de Vereniging op de been te houden weten we over drie jaar.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven