‘Gebruik methode QALY voor smartengeld’

Delen:

Beeld bij Visscher over QALYDe rekenmethode QALY uit de gezondheidseconomie is uitstekend geschikt voor de berekening voor smartengeld. Dat stelt professor Louis Visscher (EUR) in de laatste editie van LetselschadeNEWS.

Quality Adjusted Life Years (QALYs) zijn een concept uit de gezondheidseconomie. QALY’s worden in de gezondheidszorg gebruikt om het beschikbare budget optimaal te gebruiken. Dus om met het beschikbare geld zo veel mogelijk gezondheidswinst te behalen. Een QALY drukt de kwaliteit van leven gedurende één jaar uit in een getal tussen de 1.00 (de perfecte gezondheid) en 0.00 (de dood). Elke gezondheidstoestand wordt dus uitgedrukt in zo’n getal, het zogenaamde QALY-gewicht. Hoe groter de invloed van de gezondheidstoestand op de kwaliteit van leven is, hoe lager het QALY-gewicht zal zijn. Door het QALY-gewicht te vermenigvuldigen met de duur van de betreffende gezondheidstoestand wordt het totale aantal QALYs dat verloren gaat, tot uitdrukking gebracht.

Visscher wil de QALYs naar smartengeld vertalen. “Stel dat uit gezondheidseconomisch onderzoek volgt dat het totale QALY-verlies als gevolg van bepaald letsel 0.2 QALY is,” zegt de hoogleraar. “Uitgaande van een gemiddeld bedrag van 50.000 euro per QALY is de in geld uitgedrukte invloed van dit letsel op de kwaliteit van leven dan dus 0.2 x 50.000 euro = 10.000 euro. Kunnen we dit bedrag dan ook niet als uitgangspunt nemen voor smartengeld bij letselschade? Immers, op basis van wetenschappelijk onderzoek hebben we informatie over de invloed van dit letsel op de kwaliteit van leven en hebben we ook informatie over hoe dit in geld valt uit te drukken. “

Volgens Visscher is het gebruik maken van deze wetenschappelijke informatie een betere manier om smartengeld vast te stellen dan de huidige methode van gevalsvergelijking. “Daar kijken we wat een rechter in een eerder, vergelijkbaar geval, aan smartengeld heeft toegewezen, maar we weten niet goed waarop de rechter in die eerdere rechtszaak dat bedrag heeft gebaseerd.”

Er is onderzoek gedaan naar de vraag of het goed is om bij ongecompliceerde beenbreuken de patiënt sneller te opereren, al binnen twaalf uur. Uit dit onderzoek blijkt dat het gemiddelde QALY-verlies gedurende het genezingsproces van de ‘snelle groep’ 0.087 QALY is en van de ‘gewone’ groep 0.13 QALY. “Voor gezondheidseconomen is de relevante vraag of de QALY-winst als gevolg van sneller opereren opweegt tegen de kosten,” zegt Visscher. “Voor mijn voorstel is echter vooral relevant dat we de gemiddelde QALY-daling als gevolg van een ongecompliceerde beenbreuk op 0.087-0.13 QALY kunnen inschatten. Bij een bedrag van 50.000 per QALY gaat dit dus om zo’n 4.350 tot 6.500 euro aan smartengeld. Dit is beduidend hoger dan de 1.500 tot 1.650 euro die in het Smartengeldboek staan.”

Visscher zegt dat de QALY-berekening ook een uitkomst is bij whiplashletsel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven