Immigratieadvocaat druk met Brexit

Delen:

Foto: Pixabay

Ongeruste Britse burgers in Nederland hebben veel vragen over Brexit. Immigratieadvocaten hebben daar veel werk aan. De Britten zijn bezorgd over de gevolgen van het Brits vertrek uit de EU en vragen zich vooral af of ze na 2019 nog vrij kunnen reizen binnen Europa. Dat zegt Christine Sullivan van het internationale advocatenkantoor Fragomen dat zich alleen bezighoudt met immigratie. Sullivan zegt dat de Brexit ingrijpende gevolgen zal hebben voor veel juridische dienstverleners: “Er is geen rechtsgebied dat er niet door wordt beïnvloed.”

Christine Sullivan (Foto: Fragomen)

Christine Sullivan is advocaat en senior manager van de Brusselse vestiging van het wereldwijd opererende Fragomen. Het Brusselse kantoor bedient de Nederlandse markt. De vragen komen van particulieren en bedrijven, zegt Sullivan, die in Nederland nu vijf jaar adviseert over immigratierecht. “We vertellen wat bedrijven in Nederland kunnen doen, maar geven ook strategische adviezen over wonen en werken in Europa: Nederlandse immigratievraagstukken als onderdeel van een Europese strategie dus. Bedrijven willen zakendoen in de Europese markt, en niet alleen in Nederland, al is Nederland een belangrijk land binnen de EU. We zien dat er veel wordt verhuisd van en naar Nederland, en ook dat steeds meer bedrijven zich in Nederland vestigen, soms met een hoofdkantoor.”

45.000 Britten

Er wonen in Nederland ongeveer 45.000 mensen met een Brits paspoort. Al is nog veel onduidelijk omdat de Brexit-onderhandelingen nog gaande zijn, zeker is volgens Sullivan dat de rechten van Britse burgers die vijf jaar onafgebroken in een EU-land wonen zullen worden beschermd. “Maar rechten zullen waarschijnlijk worden aangetast als het gaat om bewegingen tussen EU-landen onderling. Dat is een heel waardevol onderdeel van het EU-burgerschap. Een Nederlander kan zich in Italië vestigen met weinig restricties, maar ik kan dat niet zomaar als burger van de VS. Er zullen beperkingen komen voor Britten.”

Daarom volgt Sullivan met veel interesse de rechtszaak die de Nederlandse advocaat Christiaan Alberdingk Thijm (Bureau Brandeis) namens een aantal ‘Nederlandse’ Britten heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat. Door die rechtszaak willen de Britten bij het Europese Hof van Justitie duidelijkheid krijgen over de vraag wat na de Brexit de status is van hun EU-rechten. “Een superinteressante zaak,” vindt Sullivan. “Dit is de eerste keer dat we mensen zien nadenken over de vraag wat het betekent om Europees burger te zijn.” De zaak is inmiddels doorverwezen naar het Europese Hof. Een goede zaak, vindt Sullivan. “Het Hof heeft het beschermen van mensenrechten hoog in het vaandel.”

Wat voor vragen krijgt Sullivan van bedrijven? “Op dit moment verandert er nog niets voor Britten in Nederland. Maar cliënten wil vooruitdenken. Ze willen weten wat de consequenties voor het personeel zijn als onderdanen van het Verenigd Koninkrijk niet langer EU-burgers zijn. Kunnen die medewerkers in dienst blijven in Nederland, en hoe kunnen ze straks binnen Europa functioneren met hun Brits paspoort?”

Paspoort

Fragomen informeert de klanten over de mogelijkheden om in andere EU-landen te verblijven en te werken op basis van hun verblijf in Nederland. Sullivan: “Mensen met de Britse nationaliteit zullen dat waarschijnlijk niet langer kunnen doen op basis van hun paspoort, maar wel op grond van andere regelingen. Elke EU-staat heeft daarvoor zijn eigen regels.”

Als Britse burgers Fragomen benaderen, gaat het om vragen als: kan ik de Nederlandse nationaliteit krijgen, en hoe moet dat dan? Hoe zit het met de verblijfsvergunning? Kan ik na de Brexit nog steeds naar Italië verhuizen? Hoe bescherm ik in dat geval mijn rechten? En de rechten van mijn gezin?

“Britse burgers zijn in het nadeel in Nederland,” legt Sullivan uit. “Ze kunnen het Nederlanderschap verkrijgen na vijf jaar aaneengesloten in Nederland te hebben gewoond. Maar doorgaans moeten ze het Britse staatsburgerschap opgeven, omdat Nederland de dubbele nationaliteit beperkt. Als je het Nederlanderschap krijgt door te trouwen met een Nederlander, mag je de Britse nationaliteit wel houden.”

Tussenoplossing

Sommige antwoorden zijn simpel: “Als je getrouwd bent met een Nederlander, zorg dan dat je de Nederlandse nationaliteit krijgt. Dan bemachtig je de dubbele nationaliteit: een no brainer.” Een permanente verblijfsvergunning is volgens Sullivan een tussenoplossing: niet ideaal maar ook niet slecht. “Het belangrijkste is evenwel om geïnformeerd te blijven en je rechten levend te houden. Moet je naar het stadhuis om je te registreren? Doen! Als je actie moet ondernemen om de rechten van je gezinsleden te beschermen, doe het!”

Hun Britse paspoort opgeven doen mensen uit het Verenigde Koninkrijk eigenlijk niet. “Die vraag kwam kort na Brexit vaak, toen mensen in paniek waren. Ik adviseer nooit de nationaliteit op te geven zonder daar goed over na te denken. Je kunt niet in de toekomst kijken voor jezelf of kinderen. Geef je nationaliteit alleen op als er veel tegenover staat. Voor Britse burgers heb ik nog nooit een geval gezien waar dat de beste optie was.” Ze heeft nog wel een advies voor Britten in Nederland: “Volg die rechtszaak tegen de Nederlandse staat op de voet. Nederland is erg streng tegen dubbele nationaliteiten. Er zijn goede redenen om daar nog eens goed naar te kijken.”

Adviseren is slechts het begin van het werk van Fragomen. “We kunnen onze cliënten begeleiden bij aanvragen. De IND is heel transparant, dus je kunt goed inschatten of je succesvol bent. Als de klant bij ons komt als een aanvraag is afgewezen, dan kunnen we in beroep gaan.” Sullivan zegt dat Fragomen ook samenwerkt met de beleidsmakers van de IND en het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Het ministerie is zeer benaderbaar, ze willen ook geen beleid in een vacuüm. Als er nieuwe wetten uitkomen, overleggen we over de interpretatie en de toepassing.”

Ingrijpende gevolgen

Sullivan denkt dat de Brexit ingrijpende gevolgen zal hebben voor de Nederlandse advocatuur. “Er is geen rechtsgebied dat er niet door wordt beïnvloed. Wat begon als immigratie-onderwerp, raakt nu alle mogelijke rechtsgebieden, zoals mededinging, energie, privacy, handel, familierecht etc.” Dus alle advocaten zullen er vragen over krijgen. Jammer alleen dat de antwoorden vaak nog op zich laten wachten. “En daar houden advocaten niet van. Maar we komen er te zijner tijd wel uit.”

De Amerikaanse advocate heeft de volgende boodschap voor haar Nederlandse collega’s: “Brexit geeft ons de mogelijkheid om Nederland te zien als een deel van Europa. De discussie over EU-burgerschap van Britten toont aan hoe waardevol het is om niet alleen een bewoner van Nederland te zijn, maar van heel de EU. Laten we nadenken over de lessen die we hieruit kunnen leren.”

Het van oorsprong Amerikaanse Fragomen is wereldwijd het grootste advocatenkantoor dat zich alleen met immigratie bezighoudt. Het heeft twintig kantoren in de VS, en meer dan twintig daarbuiten. Voor Christine Sullivan persoonlijk heeft de Brexit geen effect: ze is Amerikaans staatsburger.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven