Website voor juristen

Trap niet in de synoniemenval

Als ik iets geleerd heb tijdens het traject van de ontwikkeling van het Juridisch-Economisch Lexicon Nederlands-Duits, dan is het wel dat zelfs ervaren vertalers in de synoniemenval trappen. Pas als ik vroeg ‘wat krijg je dan als je dit terugvertaalt?’ viel het kwartje.

 

Digitaal document is het veiligst: maar hoedt u voor inbrekende agent

Oeps, een belangrijk dossier laten liggen in een lunchroom? In Groot-Brittannië kan een advocaat die vertrouwelijke cliënteninformatie laat rondslingeren zomaar een half miljoen euro aan schadevergoeding ophoesten. De Britten waarschuwen hun raadslieden: papier is te gevoelig voor lekken, digitalisering is het veiligste antwoord. Tenzij, uit onverwachte hoek, de politie in het spel komt…

 

Google AdWords: een goed alternatief om hoger in Google te komen

Steeds meer mensen zoeken juridisch advies via het internet. Een groot gedeelte van deze potentiële cliënten zoekt ook online een advocaat. Maar hoe vinden deze mensen uw kantoor?

 

…Langzaam telt de oude boer zijn kloten.

“Zeer vrij naar het Chinees: De zon komt op, de zon gaat onder. Langzaam telt de oude boer zijn kloten.” Een klein gedichtje van Cees Buddingh wat me altijd is bijgebleven sinds ik het ooit tegenkwam al bladerend in de door Komrij samengestelde poëziebloemlezing. Voor mij is dit literaire kleinood altijd geassocieerd gebleven met een gevoel van relativering, maar ook van fatalisme.

 

"Zou jij het leuk vinden als advocaat in de Cariben werkzaam te zijn?"

Het was maandag 2 juni 2014, de dag dat ik op het kantoor van VanEps Kunneman VanDoorne te Curaçao mijn handtekening mocht zetten onder de overeenkomst die mij zou verbinden aan the leading Dutch Caribbean firm. Een uiterst bijzonder moment en niet in de laatste plaats omdat nauwelijks twee weken hiervoor het startschot werd gegeven voor een uitzonderlijk snelle sollicitatieprocedure.

 

Niet weer over het islamofascisme

Ten zuiden van Europa staat de wereld in brand. De Arabische Lente is omgeslagen in een Arabische nachtmerrie. Libië is verwikkeld in een bloedige burgeroorlog. De strijd in Syrië gaat onverminderd voort. In Irak en Syrië is door de Islamitische Staat (IS) een islamitisch kalifaat uitgeroepen, een ontwikkeling die het voortbestaan van Irak bedreigd. Israël en Hamas staan elkaar in de Gazastrook wederom naar het leven.

 

Recht doen aan een rampvlucht

Ten tijde van dit schrijven is het neerstorten van vlucht MH17 al weer verder vervlogen. Vergeten maakt het menselijk bestaan dragelijker, al zal dat de nabestaanden niet zomaar zijn gegeven. Zo veel doet hen pijnlijk stilstaan bij hun voor altijd verdwenen geliefden, naasten en vrienden. Die doden zijn niet uit het leven verdwenen, in ieder geval niet uit het verdriet van hen die achterbleven.

 

Post holiday blues

Zestig procent van de vakantiegangers schijnt er tegenop te zien om na de vakantie weer aan de slag te gaan. De vakantie is een periode van rust en niets moeten. Geen wekker, geen deadlines, geen targets, geen sportclub en geen drie dingen tegelijk combineren. Eindelijk weer eens tijd voor elkaar als gezin, voor hobby’s, voor onthaasten en voor helemaal niets doen.

 

Kaizen of Klagen

In NJB 26 staat een stuk over doorlooptijden in de rechtspraak. De conclusie van dat stuk: het bekortingspercentage van 40% [dat staat in de Agenda voor de Rechtspraak 2015-2018, D.R] berust op een ondeugdelijk fundament. Toen ik het las vroeg ik mij af of dat erg is. Een bekortingspercentage van 20% lijkt me ook al flink winst. Eerlijk gezegd vind ik het ook niet zo interessant of die conclusie klopt of niet. Daar gaat dit blog dan ook niet over.

 

Hoe zo vertrouwen?

We moeten het vertrouwen in de rechtspraak maar weer eens meten. Volgens de laatste peiling (zie p. 8-9) nam dat in het laatste kwartaal van 2011 om onduidelijke redenen met 7% toe: 71% van de Nederlanders had er toen vertrouwen in. Ik zeg niet dat zeven van de tien Nederlanders zich vergissen, maar vraag me wel af waarop zij dat vertrouwen baseren.

 

Daar teken ik voor

Soms lijkt het me ontzettend fijn om me eens een dagje niet bewust te zijn van de juridische beren die elke dag mijn pad kruisen. Om me niet op te winden wanneer ik een treinkaartje koop. Bij het kopen van een treinkaartje ga je immers akkoord met het extensieve pakket algemene voorwaarden van de NS, en wie weet wat daar allemaal in staat? Hoewel ik mij ook wel realiseer dat de kans dat je afstand doet van een nier of je eerstgeborene bij het aanschaffen van een retourtje Utrecht verwaarloosbaar is, weet ik het natuurlijk ook niet helemaal zeker. Een onrustig gevoel vind ik dat. Ik heb er over gedacht om mijn eigen set algemene voorwaarden op te stellen en die steeds als ik een overeenkomst aanga met de NS, uitdrukkelijk van toepassing te verklaren. Helaas heb ik nergens een gleuf in de kaartjesautomaat kunnen vinden, waarin ik deze algemene voorwaarden kwijt zou kunnen. Een bewust ontmoedigingsbeleid van de NS, denk ik.

 

Bezuinigingen

De zorg over en gevolgen van de bezuinigingen zijn al eerder de revue gepasseerd. En het zijn niet alleen zorgen over de eigen portemonnee.

 

Recht mag niet zijn loop hebben

Op 17 juli 2014 veranderde alles. Voor de nabestaanden van de 298 inzittenden van MH17 zal iedere volgende dag getekend zijn. Vanaf nu is hun leven een smal weggetje tussen herinneringen, beelden van wat er die dag op tien kilometer hoogte gebeurde, boosheid en de leegte van het gemis. Sommigen zullen daarbij steun krijgen van het recht. Een beetje steun. Maar toch, het recht zal zijn loop krijgen, brengen wij juristen dan aarzelend naar voren.