Website voor juristen

Recht mag niet zijn loop hebben

Op 17-7-14 veranderde alles. Voor de nabestaanden van de 298 inzittenden van MH17 zal iedere volgende dag getekend zijn. Vanaf nu is hun leven een smal weggetje tussen herinneringen, beelden van wat er die dag op 10km hoogde gebeurde, boosheid en de leegte van het gemis. Sommigen zullen daarbij steun krijgen van het recht. Een beetje steun. Maar toch, het recht zal zijn loop krijgen, brengen wij juristen dan aarzelend naar voren.

 

De coachtip van de maand: het Messi-effect

Voor de sportliefhebber is 2014 een fantastisch jaar. De Olympische Winterspelen, het WK hockey en  het WK voetbal om maar even wat hoogtepunten te noemen. Het WK hockey vond recentelijk ook nog eens in eigen land plaats en ik heb persoonlijk kunnen aanschouwen hoe de Nederlandse vrouwen de wereldtitel veroverde. Een geweldige ervaring. Het verbaast me altijd weer hoe volmaakt gelukkig ik kan worden van een goed potje hockey. Maar ook als coach ben ik weer geïnspireerd. De sport biedt ‘lessons to learn’ voor het ‘gewone’ leven en daardoor kom ik altijd weer op ideeën. Zo’n ingeving uit de sport is wat door mij het ‘Messi-effect’ wordt genoemd. Dit gaat over het omgaan met onzekerheid en twijfel, iets wat in de sport enorm bepalend is voor het resultaat.

 

Orde in de papierwinkel

De krant staat op ons tablet en we bankieren per smartphone. Bankafschriften en facturen staan online opgeslagen, ja zelfs verjaardagswensen wisselen we digitaal uit. Toch blijft op kantoor de papierstapel hardnekkig bestaan. Ondanks, of juist vanwege, het scala aan computerprogramma’s om administratie en work flow te organiseren, raken bedrijven verstrikt in verschillende softwaresystemen. Zo verwordt de overstap naar een papierloos kantoor alsnog een struikelblok. 

 

Mundiavocat 2014 – Het is voorbij!

Na de met penalty's verloren wedstrijd tegen Canada, was de 13e plaats nog het hoogst haalbare. We speelden wederom tegen een Braziliaans team, dit keer tegen de advocaten uit Goias. Van deze tegenstander wisten we nog niets, behalve dat Goiás een van de 26 deelstaten van Brazilië is. De staat heeft een oppervlakte van ca 340.112 km² en meer dan 6 miljoen inwoners. We verwachtten dat de kans groot zou zijn dat daar wel een paar advocaten zouden wonen die waarschijnlijk wel een balletje konden trappen.

 

Verwachtingsmanagement

De Caribische eilanden zijn een paradijs op aarde. De azuurblauwe zee is overal. Er is altijd een strand vlakbij en het sociale leven bruist. Maar er wordt ook keihard gewerkt op de eilanden en niet in de laatste plaats in de advocatuur. Telkens als ik vrienden in Nederland vertel dat ik hier harder werk dan ik in Nederland (op de ZuidAs) deed, krijg ik een wantrouwig opgetrokken wenkbrauw door de webcam-lens op Skype…

 

Recht doen aan cultuur en lokale omstandigheden

Ook op de eilanden van Caribisch Nederland – Bonaire, St. Eustatius en Saba – hebben we industrie. Hoewel de lokale economie voornamelijk draait op het toerisme hebben enkele grote bedrijven hun weg naar de mooie eilanden  gevonden. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld olieopslag, zoutwinning en productie van elektriciteit en water. Deze industrie maakt gebruik van de strategische ligging van de eilanden en de natuurlijke kenmerken zoals diep water tot dicht bij de kust en het klimaat dat de winning van zout rendabel maakt.

 

'Wij waren beter'

Het was de dag na de verloren wedstrijd tegen de Brazilianen, de treurnis is nog aanwezig. De manier waarop we hebben verloren biedt namelijk weinig ruimte voor troost. Troost dat je eigenlijk van een goede en technisch zeer bekwame tegenstander hebt verloren. Het spel van de Brazilianen biedt namelijk geen ruimte voor relativering. Ze zuigen, ze irriteren, ze duikelen, ze provoceren, ze zijn een stel roestige spijkers die krassend over een schoolbord gaan, ze zijn het laatste velletje wcpapier, ze zijn de dronken stappers die tegen je voordeur urineren, ze zijn Toivonen, Mertens, Lurling en Mark van Bommel ineen met een vleugje Mario Balotelli om de zachte randjes eraf te halen. Maar dat hoort er schijnbaar bij te horen tegenwoordig, dat noemt men dan voetbalwijsheid, routine - ze zouden het spelletje slim spelen. Alsof dat het goedmaakt, je wordt bijna gedwongen er mee te moeten leven. De ware voetbalpurist in ons schreeuwt het uit, het is een dikke fluim op de nalatenschap van ware voetbalhelden als Van Hanegem, Haan, De Wolf en Wouters. Rasechte rouwdouwers die nog tijdens de rust iemand met een glimlach over de reclameborden heen konden kegelen. Je zou bijna verlangen naar die tijd. Trouwens…, dat hadden we waarschijnlijk ook niet overleefd.

 

Wachten tot het fout gaat

“Pap, ik kom vanavond toch maar naar jullie. Bijna iedereen is het huis al uit gevlucht voor Mark en ik durf vannacht niet alleen te slapen.”

 

Het Mysterie van de Verdwenen Braziliaanse Bal

Vandaag is het dan zover: Nederland – Rio de Janeiro Advogados. De wedstrijd waar iedereen het al over had. Het Nederlands team, de verrassing van het toernooi en reuzendoder dat al een Braziliaans team aan de winstkar had hangen. En de advocaten uit Rio de Janeiro die afgetekend eerste zijn geworden in hun poule en op dat moment maar liefst drie spelers heeft in de top 5 van topscorers (onze verdediging was gewaarschuwd). Reikhalzend had toernooidirecteur Vincent Pinatel uitgekeken naar de confrontatie tussen deze teams, twee ploegen die garant staan voor attractief, aanvallend voetbal. De wedstrijd was door Pinatel zelfs uitgeroepen tot “Match of the Day”. Gisteren hebben we de gehele dag doorgebracht in het badhuis en heeft iedereen verplicht op de massagetafel gelegen. Lichamelijk zijn we helemaal zen en klaar voor de confrontatie met de sambavoetballers uit Rio de Janeiro.

 

Punten scoren in Istanbul (zonder vakantiestress)

Het is juni en voor veel mensen is het aftellen begonnen tot het moment van de zomervakantie. Toch blijkt de voorpret vaak leuker dan de vrije weken zelf. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders net zo gestrest van vakantie terugkomt als dat ze is vertrokken. In veel gevallen zal dat te maken hebben met het hanteren van situaties die zich in het dagelijks leven niet voordoen, zoals bijvoorbeeld 24 uur per dag jengelende kinderen om je heen, de hele dag op elkaars lip zitten in een huisje/tentje dat veel minder comfort heeft dan je eigen huis, het lezen van je werkmail op je IPad, het in het Frans uitleggen dat je op zoek bent naar een soort van Wegenwacht die je lekke band kan verwisselen (en boos zijn op jezelf omdat je nooit zo’n cursus hebt gevolgd) en met regen waar je zon had verwacht. En dan hebben we het nog niet eens over de irritatie die al die andere vakantiegangers je bezorgen door te langzaam te rijden, te hard te praten, teveel te drinken en daarmee een aanfluiting zijn voor intellectueel Nederland en de beschaving in het algemeen.

 

Van Woerkoms extra jam

Al sinds zijn kindertijd lust uw columnist graag rozebotteljam, liefst op een geroosterd witte boterham met boter. Vroeger was “Van Woerkom” het favoriete merk, in een tijd dat alles beter ging en verstandige automobilisten lid waren van de ANWB. Op glimmende carrosserieën prijkten prachtig geëmailleerde medailles, insignes van de ANWB en andere gemotoriseerde herenclubs. Niemand dacht toen aan de nadelen van auto’s en de directeur van de Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond was een aanzienlijk man in driedelig pak en spiegelglad gepoetste schoenen die zo helder blonken als de fonkelende koetswerken.

 

De romantiek van de onwetendheid

Soms kan de hang naar juridische duidelijkheid letterlijk de romantiek uit het leven halen. Zoals wanneer je gaat trouwen. Omdat ik er niet van uit ging dat mijn aanstaande zich zou inlezen, heb ik trouw mijn BW er bij gepakt. Wie kan mij namelijk garanderen dat ik geen informatieplicht heb wanneer ik deze verbintenis aanga met een ‘leek’? Mij krijgen ze niet, dus ik heb hem kort en bondig uitgelegd waar hij straks precies voor gaat tekenen. En dat is nog best veel.

 

Samen naar de eKantonrechter

De eKantonrechter staat sinds deze week open voor burgers die zelf een geschil willen voorleggen. Ik heb al een paar keer eerder geschreven over een eenvoudige, snelle, grotendeels digitale procedure die de rechter toegankelijker maakt voor burgers. De eKantonrechter rechtsgang is gebaseerd op artikel 96 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering: partijen kunnen een geschil samen aan de kantonrechter voorleggen. De kantonrechter bepaalt de procedure. Er is voor de eKantonrechter een apart procesreglement. De procedure verloopt helemaal digitaal, alleen de mondelinge behandeling is nog face to face. Dat betekent dat de partijen hun geschil in een webformulier omschrijven en digitaal naar de rechtbank sturen. Daar wordt de informatie direct opgeslagen in het informatiesysteem van de rechtbank en in een digitaal dossier. De partijen communiceren digitaal met de rechtbank, en vice versa. Na de zitting komt het vonnis in het digitaal dossier. Daarmee is de procedure klaar.