Juridisch jaaroverzicht 2016

Delen:

Afgelopen jaar geen juridische bewindspersonen die het veld moesten ruimen of protesterende rechters die de straat op gingen. Desondanks was er in 2016 genoeg te beleven in de wereld van het recht en zijn beoefenaars. Mr. zet traditiegetrouw de belangrijkste gebeurtenissen op een rij in het juridisch jaaroverzicht. Hier een korte samenvatting.

Ard van der Steur had het zijn eerste volledige kalenderjaar als minister van Veiligheid en Justitie niet altijd even makkelijk. Na verschillende incidenten in 2015 moest de bewindsman ook dit jaar regelmatig in de Tweede Kamer komen opdraven. Maar tot driemaal toe wist hij zwaar debatten te overleven: noch over de kwestie-George Maat, noch over de nasleep van de aanslagen in Brussel, noch over het vervolg van de ‘bonnetjesaffaire’ struikelde hij. Wel zal hij orde op zaken moeten zien te stellen op zijn ministerie, dat door velen als ‘puinhoop’ wordt betiteld. Van der Steur zelf gaat sinds de debatten als aangeschoten wild door het politieke leven.

Aangehouden verdachten hebben sinds 1 maart recht op een advocaat tijdens een politieverhoor. Strafrechtadvocaten vonden de vergoeding voor de door hen in dit kader te verlenen rechtsbijstand te laag. Ze waren evenmin enthousiast over de invulling van de rol van de advocaat bij de verhoren. Reden voor de strafrechtverenigingen NVSA en NVJSA om een kort geding tegen de Staat aan te spannen, maar dat verloren ze.

Sociale advocatuur en de Nederlandse Orde van Advocaten verzetten zich afgelopen jaar fel tegen de plannen van minister Van der Steur op het gebied van de gefinancierde rechtsbijstand. Deze plannen waren gebaseerd op het voorstel van de Commissie-Wolfsen, die onderzoek deed naar een duurzaam stelsel voor rechtsbijstand. Advocaten zouden per jaar maximaal 900 punten mogen halen, wat neerkomt op een omzet van zo’n 92.000 euro. Hun inkomen moesten ze verder maar aanvullen door ook commerciële opdrachten aan te nemen. Het voorstel kreeg geen meerderheid in de Tweede Kamer, alleen de VVD steunde de minister. Die zegde toe opnieuw met de Orde en de Raad voor Rechtsbijstand naar de voorstellen te kijken.

Bij de Rechtspraak was men druk bezig met de voorbereiding van het digitaal procederen (het programma KEI). Alle benodigde wetgeving werd door de Eerste Kamer in de loop van het jaar goedgekeurd. Maar de beoogde begindatum van het verplicht digitaal procederen in civiele zaken, 1 februari 2017, gaat in ieder geval niet gehaald worden, zo bleek onlangs.

Verder maakten rechters zich ook dit jaar druk om de kwaliteit van hun werk, die wordt bedreigd door bezuinigingen en werkdruk. Hun zorgen resulteerden onder andere in een Professionele standaard strafrecht en een petitie aan de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie.

Rechters bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven en de Centrale Raad van Beroep konden half november opgelucht ademhalen. Het kabinet trok het wetsvoorstel voor de reorganisatie van de bestuursrechtspraak in hoogste instantie in. De Tweede Kamer had via amendementen een aantal wijzigingen aangebracht waarin het kabinet zich niet kon vinden. Volgens het wetsvoorstel zouden de CRvB en het CBb worden opgeheven.

Een van de opvallendste rechtszaken het afgelopen jaar was natuurlijk de Wilders-zaak. De PVV-leider moest zich voor de Haagse rechtbank verantwoorden voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken uit maart 2014. De rechtbank oordeelde dat Wilders zich schuldig had gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Hij kreeg geen straf, wél een veeg uit de pan over zijn proceshouding. De politicus was alleen tijdens zijn laatste woord verschenen, en had via Twitter regelmatig middelvingers opgestoken naar de “D66-rechters” van de “neprechtbank”. De rechters verwoordden hun ongenoegen zo: “De rechtbank acht deze reacties een gekozen volksvertegenwoordiger en medewetgever die een te respecteren plaats in de Nederlandse democratische rechtstaat inneemt, onwaardig.”

Naast al dit soort serieuze zaken komen er in het jaaroverzicht ook luchtiger gebeurtenissen uit 2016 aan de orde. Zoals bijvoorbeeld de verhuizing van de Hoge Raad, die in zijn nieuwe onderkomen aan het Korte Voorhout in Den Haag eindelijk op stand resideert. In augustus voer voor het eerst een togaboot mee met de Gay Pride, vol advocaten met roze beffen. De Anker-tweeling kreeg een lintje opgespeld en de Rechtspraak besloot voortaan met een nieuw, begrijpelijk logo door het leven te gaan.

Wie het complete juridisch jaaroverzicht wil lezen klikt hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven