Mr. van de week: Gerrit van der Veen

Delen:

Gerrit van der VeenMr. van de week is Gerrit van der Veen. Hij is half augustus benoemd tot bijzonder hoogleraar milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen vanwege de Stichting Groninger Universiteitsfonds. Van der Veen is partner bij AKD advocaten en notarissen in Rotterdam waar hij leiding geeft aan de sectie Overheid en Onderneming waarin onder meer milieurecht en algemeen bestuursrecht aan de orde is.

Wat hoopt u uw studenten in het bijzonder bij te brengen?

Ik hoop studenten allereerst bij te brengen dat milieurecht een inhoudelijk rechtsgebied is. Te vaak voorkomende revisies van wetten en regelingen kunnen verhullen dat het rechtsgebied ook materiële normen en beginselen kent. Ten tweede hoop ik mede met voorbeelden uit de rechtspraktijk te tonen wat er met (algemeen) bestuursrecht allemaal mogelijk is en dat dat veel leuker en praktischer is, dan bij oppervlakkige bestudering van leerboeken gedacht zou kunnen worden.

Deze maand werd het Nationaal Energieakkoord gesloten. Gaat dit akkoord ver genoeg vindt u?

ECN en het Planbureau voor de Leefomgeving hebben het akkoord bestudeerd en geconstateerd dat veel van de afspraken nog een nadere uitwerking behoeven. De goede voornemens zijn er dus, maar met nadere uitwerkingen staat of valt het akkoord. Bovendien hangt het bereiken van doelen, bijvoorbeeld voor hernieuwbare energie, ook af van tijdrovende plan- en vergunningprocedures. Je kunt dus niet zeggen dat “een” akkoord ver of niet ver genoeg gaat. Het akkoord zou leidend moeten zijn voor verdere afspraken en procedures, maar kan niet overal zekerheden bieden.

Als u Minister van Infrastructuur en Milieu zou zijn dan…?

Ik zou heroverwegen of de voorgenomen totaalomwenteling van het milieurecht en het recht van de ruimtelijke ordening met een voorstel voor een “Omgevingswet” wijs is. Maar goed, onze koning heeft in de troonrede gezegd dat het voorstel dit parlementaire jaar ingediend wordt. Ik zou dus wel heel vlot Minister moeten worden om daar nog wat aan te veranderen.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat is vooral Peter van Buuren, één van mijn beide promotoren op de Utrechtse Universiteit. Van Buuren heeft een heel scherpe blik voor de praktische uitwerking en consequenties van juridische concepten en is ook niet bevreesd om zelf een nieuw concept uit te denken (dat van bestuurlijk gedogen). Bovendien is hij een meester in de combinatie van algemeen bestuursrecht en een bijzonder deel van het bestuursrecht, in zijn geval het ruimtelijk bestuursrecht. In dat bijzondere rechtsgebied is hij ook een grootheid.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Tot voor kort zou ik het volgende hebben gezegd: Ik bedacht in mijn eerste jaar als advocaat-stagiaire voor een grote hoeveelheid vergelijkbare zaken een verweer dat volgens mijn patroon en andere kantoorgenoten onhaalbaar was. Circa acht jaar later volgde de Hoge Raad dat verweer, dat vervolgens een vast deel van een leerstuk werd en het ook nog tot (een klein stukje) wetgeving bracht. Nu zou ik geneigd zijn om mijn Groningse benoeming te noemen. Die is breder dan één zwaarbevochten gedachte en biedt meer mogelijkheden om vooruit te kijken.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

De vraag veronderstelt ten onrechte dat ik alle wetsartikelen ken. Artikel 1:3 Algemene wet bestuursrecht is mooi. Het betreft het besluitbegrip. Dat is de voornaamste handelingsvorm van het bestuur. Het besluit vormt tot dusverre ook de toegang tot de bestuursrechter. Het artikel is mooi omdat de literatuur en de bestuursrechtelijke jurisprudentie er nooit over uitgepraat raken. Het heeft echter onaanvaardbare schaduwzijden voor de praktijk. Het heeft veel te fluïde grenzen. Dat kan rechtzoekenden op zorgen en kosten jagen, enkel en alleen om de juiste rechtsingang te vinden. Voorts maakt het de toegang tot de bestuursrechter onmogelijk in zaken die daar volgens velen wel thuishoren. Gelukkig heeft de jaarvergadering van de Vereniging voor Bestuursrecht van dit jaar eraan bijgedragen dat de competentie van de bestuursrechter ook voorbij het besluit gezocht gaat worden.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 1 van de Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 over de houderschapsbelasting. Wie meteen het eerste artikel van een wet verfoeit, klaagt eerder over de hele wet dan over één bepaling. Het is ongebruikelijk dat het loutere “hebben” van een zaak belast wordt, naast het verwerven (BTW) en eventueel het gebruiken. Uiteraard kan het gebruiken van schadelijke zaken belast worden om dat gebruik te ontmoedigen. Dat gebeurt ook bij auto’s. Louter bezit is echter niet schadelijk. Stilstaan schaadt het milieu niet. Als je dan toch het milieu wilt of moet schaden, betaal je op brandstof de BTW en de niet kinderachtige accijnzen. Bovendien kun je maar met één auto tegelijk het milieu schaden, maar worden eventuele andere evenzeer belast. Dat is extra vervelend en ook dat dient alleen maar de staatsfinanciering.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtsorde, rechtspraak.nl en raadvanstate.nl.

Welk boek las u het laatst?

Ik ben bezig met Wheels for the world van Douglas Brinkley. Dat is de biografie van Henry Ford, één van de grootheden uit de geschiedenis van de automobiel. Het is fascinerend te lezen hoe de aanvankelijk als brokkenpiloot opererende Ford met doorzettingskracht en het (geleende) geniale idee van de lopende band de wereld veranderde door de auto betaalbaar te maken voor de massa’s. Met milieurecht heeft dat boek heel weinig van doen, maar het is ook wat veel om 100% van de tijd aan milieurecht te besteden!

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Het is geen “nieuw” antwoord, maar het zou mijn vriendin zijn. Wij zien elkaar meestal niet door de week, omdat wij beiden dicht bij ons (hoofd)werk willen wonen. De cel kan dan dezelfde leuke rol spelen als weekenden en vakanties, zij het met minder bewegingsruimte.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven