Mr van de week: Ian Sumner over grensoverschrijdend familierecht

Delen:

Mr van de week is Ian Sumner (1978). Hij werd onlangs benoemd tot hoogleraar familierecht en internationaal privaatrecht aan Tilburg University. Hij onderzoekt hoe de wet- en regelgeving in grensoverschrijdende familiesituaties kan worden verbeterd.

U studeerde rechten in Cambridge (topreputatie) en u belandt dan in … Tilburg. Is het correct Engels als we dan zeggen: of all places?
Mijn juridische carrière is ver van standaard geweest. Ik ben in Liverpool geboren en getogen en pas in 1997 naar Cambridge gegaan om te studeren. Ik was de eerste lid van mijn familie die middelbare school heeft afgemaakt, laat staan naar de universiteit ging. Ik ben in 1999 naar Nederland gekomen als uitwisselingsstudent aan de Universiteit Utrecht. Ik vond Nederland zo leuk dat ik langer wilde blijven en ik heb op een functie als assistent in opleiding (AiO) gesolliciteerd. Ik werd aangenomen en na de afronding van mijn diploma’s in Engeland, ben ik naar Nederland gekomen met uitzicht op een vier jaar contract. Inmiddels is dat zeventien jaar geleden! Time flies when you’ve having fun!

Hoewel ik met veel plezier in Utrecht heb gewerkt, miste ik de praktische impact van mijn werk. In 2012 heb ik besloten om een eigen juridische dienstverleningsbureau op te richten, Voorts Juridische Diensten. Ik wilde namelijk meer feeling krijgen met de juridische beroepspraktijk in Nederland, maar door het gebrek aan een civiel effect verklaring kon in geen advocaat of rechter worden. Mijn bedrijf liep meteen goed en ik werd ingeschakeld om zowel onderwijs te geven aan juridische professionals (advocaten, notarissen, rechterlijke macht, ambtenaren van de burgerlijke stand, ministeries etc.), maar ook als deskundig adviseur in complexe internationale familierecht dossiers. In 2014 verhuisde ik naar Dordrecht, waar ik nu ook woon. Hierdoor kon ik mijn praktijk mooi combineren met een gezinsleven in één pand in de binnenstad.

Na het behalen van mijn civiel effect verklaring, werd ik tevens rechter-plaatsvervanger met een unus belasting aan de Rechtbank Overijssel, locatie Almelo. Deze baan vind ik een eer en een voorrecht om te mogen uitvoeren. Maar mijn roots in de wetenschap heb ik nooit verloren en daarom ben ik erg blij met mijn dubbele benoeming in Tilburg. Door mijn praktijkervaring, ondernemingservaring en wetenschappelijke achtergrond te kunnen combineren, probeer ik mijn studenten alle verschillende kanten van een onderwerp te laten zien.

We lazen dat u vindt dat juridische professionals, zoals advocaten, steeds meer de weg kwijt raken nu ze vaker te maken krijgen met grensoverschrijdende familieproblemen.
Dat klopt. Het internationaal familierecht is inmiddels zeer complex. Deze complexiteit heeft voor een groot deel te maken met de verschillende bronnen die de juridische professional moet toepassen. Hoewel steeds meer mensen te maken krijgen met grensoverschrijdende familieproblemen, zijn er steeds minder juridische professionals die op de hoogte kunnen blijven van alle nieuwe ontwikkelingen en bronnen op dit terrein. Het internationaal familierecht wordt in die zin steeds een specialisme binnen het familierecht.

U gaat onderzoeken of er nieuwe, betere manieren zijn om grensoverschrijdende familierechtelijke conflicten op te lossen, ook door meer vanuit het perspectief van het kind te kijken. Waar moeten we dan aan denken?
Ik wil vooral onderzoeken of de manier waarop juridische conflicten met betrekking tot kinderen op een betere manier kunnen worden opgelost. Bijvoorbeeld op dit moment is het vaak zo dat een stel dat wil gaan scheiden, het verzoek tot echtscheiding in een land moet indienen en een verzoek ten aanzien van het gezag over de kinderen in een ander land. Ik ben van mening dat het voeren van twee procedures in een dergelijke situatie niet in het belang van het kind is. Ik wil derhalve gaan onderzoeken of we in vergelijkbare situaties deze problemen op een andere manier kunnen oplossen door bijvoorbeeld het kind centraal te stellen, in plaats van de rechtsverhouding.

Verwacht u nog veel familierechtelijke problemen als de Brexit eenmaal een feit is?
Jazeker! Ik heb daar ook recentelijk over gepubliceerd in het Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht en het Tijdschrift voor Relatierecht en Praktijk. Het is een grote uitdaging voor familierechtjuristen in zowel in het Verenigd Koninkrijk als de rest van Europa om op de gevolgen van de Brexit goed te anticiperen. Families willen graag vooruitplannen. Stellen die nu verzoeken tot echtscheiding indienen willen zekerheid hebben over de gevolgen van hun procedures na de Brexit. Dat wordt lastig omdat het juridisch regime waarin de afspraken zullen worden bekeken nog niet duidelijk is. Neem gewoon simpelweg de erkenning van een Nederlandse echtscheiding in het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment worden echtscheidingen van rechtswege erkend op basis van Europese afspraken. Het is nog niet duidelijk op welke basis dat na 29 maart 2019 zal gaan plaatsvinden.

Als u het voor het zeggen had, dan?
Als het mogelijk zou zijn, dan zou ik ervoor zorgen dat kinderen niet meer in de knel zouden komen tussen hun ouders. Een zorgeloze jeugd met liefde, passie, enthousiasme, warmte en goede opvoeding gun ik ieder kind overal ter wereld.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Dat zijn er twee. Mijn benoeming als rechter en natuurlijk mijn dubbele benoeming als hoogleraar aan Tilburg University.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?Mijn ouders. Ze hebben allebei hun middelbare school niet afgerond, maar hebben ervoor gezorgd dat ik en mijn zus een goede opleiding hebben gekregen. Hun gevoel voor rechtvaardigheid en gelijkheid is nog steeds een dagelijkse bron van inspiratie voor mij.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Misschien dat ik tijdens mijn jeugd op nationaal niveau in Engeland heb geturnd; ik werd zelfs tweede op de vloer. En wellicht dat ik volgend jaar ga trouwen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Rechtspraak.nl bijna dagelijks.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Artikel 1:30 Burgerlijk Wetboek. De toevoeging van de woorden ‘of gelijk geslacht’ heeft de deur opengezet voor burgerlijke huwelijken tussen paren van gelijk geslacht. Als er ooit een voorbeeld is van hoe woorden het leven van de mens kunnen beïnvloeden, is het deze wetswijziging. Sinds 2001 (het moment dat Nederland als eerste land ter wereld het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht), zijn er inmiddels meer dan 25 landen over de hele wereld die het Nederlandse voorbeeld hebben gevolgd.

Welk boek las u het laatst?
Dogs at the perimeter door Madeleine Thien. Het boek gaat over de Cambodjaanse oorlog en de effecten van de regime van de Khmer Rouge, vooral op kinderen. Ik heb het boek in Cambodja gekocht toen ik daar op vakantie was. Erg indrukwekkend om een dergelijk verhaal te lezen als je op dat moment ook rondreist in het land.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik zou natuurlijk het liefst met mijn partner en mijn dochter willen zijn, maar ik zou hen tegelijkertijd niet willen laten opsluiten als ik het zou kunnen voorkomen!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven