Mr. van de week: Jet Hoogendijk

Delen:

Jet HoogendijkMr. van de week is Jet Hoogendijk. Zij wordt per 1 juni hoofdofficier van justitie van het parket Zeeland-West Brabant. Haar standplaats wordt Breda. Hoogendijk is onder meer officier van justitie geweest in Utrecht en Amsterdam. In 2006 werd ze plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het parket Utrecht. In 2009 keerde Hoogendijk terug naar het parket Amsterdam waar ze plaatsvervanger werd van hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar.

Wat is het eerste dat u in uw nieuwe functie gaat doen?

Vanzelfsprekend zo snel mogelijk het parket en de omgeving leren kennen. Ik voelde mij in het gesprek met de Ondernemingsraad van het parket, dat altijd aan een benoeming vooraf gaat, al erg welkom, dus ik zie er ook erg naar uit.

In Zeeland-West-Brabant werd als eerste duidelijk dat de herziening gerechtelijke kaart heel wat problemen veroorzaakt(e) bij het Openbaar Ministerie. Hoe is het nu?
Wat je zag is dat de logistieke processen verschillend waren in Breda en Middelburg en dat de centralisatie van het proces tijd nodig heeft gehad om ingeregeld te worden. Dit leidde in aanvang tot met name meer nietige dagvaardingen. Er is een verbeterplan opgesteld tussen rechtbank en parket. Daar is men vol energie mee aan de slag gegaan. De problemen die er destijds waren, zijn grotendeels opgelost. Dat zegt niet dat alles perfect loopt. In ons werk zijn er altijd processen te verbeteren. Het is goed je te realiseren dat hierbij ook een belangrijke rol speelde dat Zeeland als provincie, meerdere overheidsdiensten zag verhuizen. De onrust als gevolg van de herziening moet ook in deze context bezien worden.

Het kabinet is van plan het Wetboek van Strafvordering volledig te moderniseren. Hier wordt achter de schermen door ambtenaren en strafrechtdeskundigen al hard aan gewerkt. Inhoudelijk is nog niets bekend. Is modernisering inderdaad noodzakelijk?

Zeker. Het is nodig om het Wetboek van Strafvordering zodanig aan te passen dat het weer van deze tijd is. Er zijn veel ontwikkelingen (alles rondom internet of telefonie ) waarop steeds een stukje van het wetboek wordt gewijzigd. Eén voorbeeld: voor het afluisteren van een verdachte – mocht dat nodig zijn in een opsporingsonderzoek – moet de rechter-commissaris per telefoonnummer toestemming geven. Als je weet hoe vaak sommige mensen van nummer wisselen, begrijp je dat dit nogal arbeidsintensief is. Toestemming op naam (en dus niet op nummer) is veel eenvoudiger, terwijl de waarborg hetzelfde blijft. Dit staat nu in een apart wetsvoorstel dat inmiddels aanhangig is. Je kunt je voorstellen dat allerlei van dit soort wijzigingen het wetboek niet overzichtelijk hebben gemaakt. Het is goed dat er nu één grote slag wordt gemaakt om er weer een goed te gebruiken tekst van te maken, waarbij niet allerlei zaken op verschillende plekken moeten worden gevonden.

Als u minister van Veiligheid en Justitie was dan…?

Dan zou ik graag willen bijdragen aan het doel dat we in Nederland ook over vijftig of honderd jaar nog altijd een rechtssysteem hebben waarbij bevoegdheden en waarborgen elkaar in evenwicht houden. Het klinkt misschien wat weinig spannend, maar het is wel heel erg belangrijk als je naar een aantal andere landen in de wereld kijkt. En als we dat dan in een modernere uitvoering kunnen doen, met een nieuwe Wetboek van Strafvordering, zou ik als Minister van V&J heel tevreden zijn.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Mijn komende functie als hoofdofficier.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Het sluit aan op een eerdere vraag: ik wil graag dat het Openbaar Ministerie het monopolie van de rechtshandhaving nu en over vele jaren waard is. Het dagelijks werken in een zorgvuldig uitgebalanceerd rechtssysteem is niet eenvoudig maar wel een bron van inspiratie. Dat heb ik bij de strafzaak van Robert M. heel duidelijk gevoeld. Het ging daar voor mij – als onderdeel van de parketleiding van het Amsterdamse parket – om het juiste evenwicht tussen de belangen van de allerkwetsbaarsten, babies en kleine kinderen en hun ouders, de belangen van de verdachte en de belangen van de samenleving. Hoe kun je, bijvoorbeeld in de inrichting van het strafproces, zorgen dat ieders belangen feitelijk een plek krijgen? We hebben gekozen voor een aparte zittingszaal met beeld voor de ouders, en voor het achter gesloten deuren behandelen van de feiten per kind, om op die manier een balans te vinden tussen openbaarheid en privacy.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Als landelijk portefeuillehouder discriminatiezaken kan dat natuurlijk alleen art. 1 van de Grondwet zijn.

Welk wetsartikel het slechtst?

Daar ben ik nog niet op gestuit.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

OM.nl en Rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?

‘Baltische zielen’ van Jan Brokken. Een prachtig boek met een aantal geschiedenissen van personen uit Estland, Letland en Litouwen. De eerste druk van dit boek is uit 2010, maar het is nu – in 2014 met de problemen in de Oekraïne – nog veel indrukwekkender om te lezen hoe intens de Russische invloed in de Baltische staten nog altijd is.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Als het dan echt moet, graag met Tim Fransen, de winnaar van het Leids Cabaret Festival en Sander van de Pavert van Lucky TV; kan ik in elk geval veel lachen!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven