Mr van de week: Roger Cox over de zaak tegen Shell

Delen:

Foto: Paulussen Advocaten

Mr van de week is Roger Cox (1967). Hij is als advocaat al vele jaren actief op het gebied van energie, duurzaamheid en milieuzaken. In 2015 won hij een baanbrekende klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. Nu staat Cox Milieudefensie bij in een zaak tegen oliegigant Shell.

Waarom heeft Milieudefensie Shell voor de rechter gedaagd?
Milieudefensie is van mening dat Shell zich moet houden aan de klimaatdoelstelling van Parijs, om het klimaatprobleem te helpen oplossen. Dat betekent dat Shell haar olie- en gasproductie nu fasegewijs moet afbouwen. In 2050 moeten de emissies van Shell-producten zijn teruggebracht naar nul. Dat is nodig om onze kinderen en kleinkinderen te beschermen tegen catastrofale klimaatschade. Shell weigert echter om in lijn met deze klimaatdoelstelling van Parijs te handelen.

Waarop zal u zich baseren in de rechtszaal?
De juridische basis is de maatschappelijke zorgvuldigheidsnorm van artikel 6:162 lid 2 BW en de reflexwerking van het Parijs Akkoord. In het Akkoord is vastgelegd dat de opwarming van de aarde tot ruim onder de twee graden Celsius moet worden beperkt om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Bijdragen aan een verdergaande opwarming, zoals Shell willens en wetens doet, kwalificeert daardoor als gevaarzetting. Omdat ongeveer 2 procent van de mondiale opwarming is terug te voeren op Shell en Shell-producten, draagt Shell in belangrijke mate bij aan het creëren van dit gevaar. Daar moet Shell mee stoppen.

In tegenstelling tot de klimaatzaak tegen de Nederlandse staat die u met Urgenda won, wordt winst in deze zaak in de media als een mogelijkheid beschouwd. Voelt u veel druk deze zaak te winnen?
Er staat veel op het spel en het is een belangrijke zaak die wereldwijd wordt gevolgd. Daar hoort een gezonde dosis druk bij. Ik ga daar echter niet onder gebukt. Het geeft me juist voldoening dat ik met een dergelijke relevante zaak bezig mag zijn. Het is een eer, geen last.

Als u het voor het zeggen had, dan?
Dan zouden we beter zorgen voor elkaar en voor de wereld om ons heen.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Dat zijn er meerdere maar 24 juni 2015, de dag waarop de rechtbank in Den Haag het klimaatvonnis tegen de Nederlandse Staat uitsprak, was uiteraard een heel bijzondere dag.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Ruim tien jaar geleden kwam ik tot het inzicht dat we onze welvaart en ons welzijn alleen kunnen behouden en delen als we bereid zijn met urgentie nieuwe duurzame technologieën te omarmen. Er moet een nieuwe groene industriële revolutie ontstaan, anders gaat het ernstig mis. Dat inzicht heeft mij geïnspireerd te onderzoeken hoe het recht kan worden aangewend voor het aanjagen van die groene revolutie. Mijn boek Revolutie met Recht was daarvan het resultaat, maar de zoektocht gaat verder. Dat inzicht is dus een belangrijke inspiratiebron gebleken voor mijn huidige werk als advocaat.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Ik heb geleerd goed naar mijn innerlijke stem te luisteren. Daar komen vaak de betere ideeën vandaan. Daarvoor moet ik mezelf wel regelmatig afzonderen van alles en iedereen, om de geest te zuiveren als het ware. Dat doe ik door wekelijks in mijn eentje een flinke wandeling in de natuur te maken.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Het eerste inventariserende juridisch onderzoek wordt bijna altijd door mijn team gedaan. Ik lees dan de hard copies en ga daarmee aan de slag. Ik kom dus niet vaak op juridische websites.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Mag ik het houden op het Universeel Verdrag voor de Rechten van de Mens?

Welk boek las u het laatst?
In de voorjaarsvakantie heb ik twee boeken simultaan gelezen: Sapiens van Yuval Noah Harari en Laudato si van Paus Franciscus. Het eerste werk gaat over de geschiedenis van de mensheid, waarom we de dominante soort werden en wat ons ertoe bracht te geloven in god, nationale staten en mensenrechten. De encycliek van de Paus gaat over de zorgplicht die wij voor de aarde hebben en de noodzaak om te veranderen van levensstijl en machtsstructuren.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik ben een groot sportfan en vind het interessant te leren van succesvolle coaches. Waarom presteren hun teams beter dan anderen en waarom gaan sporters door het vuur voor sommige coaches? Een van de beste coaches aller tijden is Phil Jackson, de basketbalcoach die Michael Jordan en de legendarische Chicago Bulls groot maakte. Met hem zou ik wel opgesloten willen zitten. Van zowel zijn successen als zijn mislukkingen is veel te leren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven