Mr. van de week: Ruth Olie-Hallmans

Delen:

Ruth Olie-Hallmans

Ruth Olie-Hallmans (1966) opende in 2010 het in familierecht gespecialiseerde kantoor Hallmans Meier in Meppel. Vorige week werd zij verkozen tot advocaat-mediator van het jaar, door de leden van de Vereniging Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS).

Gefeliciteerd met de benoeming. Waarom denkt u dat u bent gekozen?
Van degenen die op mij hebben gestemd heb ik begrepen dat zij vinden dat ik strategisch inzicht en mensenkennis heb en dit in praktische zin kan omzetten in handelen, zodat mensen in beweging komen. Ik zie mijzelf als een systemisch werkende advocaat en constateer dat veel in beweging te krijgen is als je het op die manier benadert.

U richtte in 2010 uw eigen kantoor, Hallmans Meier advocatuur & Mediation in Meppel op. Op de site van het kantoor staat dat u de belangen van het kind op de eerste plaats zet. Hoe zorgt u daarvoor als advocaat?
Velen van ons hebben het leitmotiv dat Andre Rouvoet aanzette tot het schrijven van zijn verslag ‘Scheiden… en de kinderen dan?’ Een motief (niet langer accepteren dat kinderen de dupe worden van een scheiding) waarin ik maar ook vele vFAS advocaten zich kunnen vinden, is reden waarom we recentelijk ook onze gedragsregels zo hebben aangepast dat wij ook van elkaar verlangen dit zo veel mogelijk na te streven. Van groot belang vind ik ook dat hij het thema ouderverstoting heeft aangestipt. Op dit terrein moet nog van alles gebeuren. Er moet nog veel kennis verspreid worden om te zorgen dat dit fenomeen goed wordt aangepakt (zowel juridisch als systemisch) en dat professionals daar een eensgezinde aanpak hebben. De schade voor kinderen is in die gevallen op korte en lange termijn extreem groot.

U noemt al het plan van Rouvoet ‘Scheiden… en de kinderen dan?’ Daarin wordt gepleit voor de komst van de gezinsadvocaat. Hoe staat u tegenover dit plan?
Ik juich het plan van een gezinsadvocaat toe. In het verslag wordt beschreven dat we van het toernooimodel af moeten. Daar ben ik het mee eens, maar, we moeten niet vergeten dat we in een samenleving wonen waarin het conflict loont. Vergelijk ons bijvoorbeeld met een land als Japan. Alleen de hoeveelheid advocaten per hoofd van de bevolking is een enorm verschil. Japan is het land met de minste advocaten. Het heeft echter ook te maken met waarden en normen. Er zit ook een keerzijde aan de assertiviteit van Nederlanders. Het niet kunnen verdragen van ongemakken. Wat we van Japanners kunnen leren is rekening houden met anderen en het opbrengen van berusting van zaken die nu eenmaal niet te veranderen zijn. Er is een stille meerderheid in de samenleving die vindt dat we een andere koers moeten varen. De Belgische psychiater De Wachter schrijft hier ook over. Als advocaat probeer ik de belangen van het kind op de eerste plaats te zetten door onder andere kinderen een plek te geven in mediation, aandacht te hebben voor de kinderen (via de cliënten) en te vragen hoe het met ze gaat. Kortom de focus hebben op de kinderen. Ik heb me als advocaat verdiept in wat voor kinderen belangrijk is en probeer ouders te coachen zodat zij goed voor hun kinderen kunnen zorgen in en na de scheiding. Soms is dat ook dingen durven benoemen bij ouders. Vooral kritisch durven zijn tegen je eigen cliënten.

Als u het voor het zeggen had, dan?
Dan zou ik streven naar gelijkwaardigheid in onze samenleving in alle opzichten.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Daar ben ik niet mee bezig. Ik probeer mijn werk goed te doen en ben blij met alles waar ik beweging in krijg. Dat zijn mijn hoogtepunten in mijn werk. Ik probeer elke dag weer te leren. Maar natuurlijk is het leuk als dit gezien wordt en je erkenning krijgt. Bottomline is dat ik het werk graag doe.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
De leraren die ik heb gehad tijdens de specialisatie-opleiding en mediationopleiding midden jaren 90, zoals Cees van Leuven, Matty Bijleveld en Donald Mc Gillavry.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Er is veel niet over mij bekend, maar ik weet ook niet of het zo interessant is. Misschien dat ik gek ben op dansen, muziek en hagelslag? En chique/duur uit eten vreselijk vind? Of dat ik een samengesteld gezin heb met 5 jongens?

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Er zijn vele juridische websites die ik bezoek, veelal databanken, maar ook natuurlijk de Tremanormen. Verder lees ik veel vakmatig maar niet alleen juridisch vaak ook psychologie/ filosofie en bij de kapper de Linda.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Artikel 1:247 BW vind ik het mooist. Dat kinderen recht hebben op gelijkwaardige zorg van ouders in welke vorm ook. Zo denken kinderen immers ook.

Welk boek las u het laatst?
‘Een leven na jou’ van Jojo Moyes.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Als ik dan toch in een gevangeniscel moet zitten denk ik dat ik dat het langste volhoud met mijn man (en een stapel boeken en muziek).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven