Mr. van de week: Christiaan de Brauw

Delen:

Mr. van de week is Christiaan de Brauw. De advocaat van Allen & Overy schreef het boek ‘Overnames van beursvennootschappen’, over beursovernames in het Nederlandse stakeholdermodel anno 2018.

De Brauw…De Brauw… dan denken we aan een ander kantoor dan Allen & Overy.
Dat is om verwarring te zaaien, dat kan nooit kwaad.

Uw boodschap: Nederlandse bedrijven zijn al goed beschermd tegen vijandige overnames. Graag een toelichting.
In het Nederlandse governancemodel gaan bestuur en RvC over strategie en overnames, zij hebben daarvoor ook de meeste expertise. De kernvraag is: is de onderneming voor langetermijnsucces beter af met het bestaande stand alone-scenario of als onderdeel van de bieder, en wat zijn de gevolgen voor alle stakeholders? Het belang van aandeelhouders is dus niet doorslaggevend. Bestuur en RvC mogen beschermingsmaatregelen inzetten tegen activistische aandeelhouders met een slecht plan voor de onderneming of bij een vijandig bod.

Een Nederlandse vennootschap is niet verplicht mee te werken aan een vijandige overname. Dat werkt dus al afschrikwekkend, bijvoorbeeld als geen due diligence wordt toegelaten. De meeste vennootschappen hebben een beschermingsstichting, dat is de koninklijke methode. Die moet iedere Nederlandse vennootschap eigenlijk hebben, vind ik. Die is effectief, zagen we recent nog bij KPN en Mylan. Er kan ook een responstijd van 180 dagen worden ingeroepen, om pauze te creëren en ‘hijgerigheid’ te beperken. Ook vooraf onbeschermde vennootschappen, dus zonder stichting, mogen zich beschermen, dat volgt al uit de RNA-uitspraak van de Hoge Raad. Met creativiteit kan, als het erom spant, meestal wel een ad hoc constructie worden bedacht waarvoor geen goedkeuring van de aandeelhouders vereist is, bijvoorbeeld door een belangrijke dochter te parkeren in een stichting. Een vijandige overname slaagt in de praktijk in de regel ook niet, denk aan AkzoNobel. Een verlenging van de wachttijd met 90 dagen zal het verschil niet maken en is een onnodig onvriendelijk signaal naar de buitenlandse kapitaalmarkt, die we ook nodig hebben.

Wat is het geheim van een goede overname?
Belangrijk is dat de overname om de juiste (strategische) motieven gebeurt, voor verkoper, koper en onderneming. Als dat niet klopt, is er vaak sprake van teleurstellingen bij een of meerdere partijen.

Wat vindt u: is de macht van aandeelhouders in Nederland in balans met de macht van de bedrijfstop?
Ja. Binnen ons stakeholdermodel zeker, al is het voor buitenlandse aandeelhouders die anders gewend zijn lastig te begrijpen. De top heeft het beslissingsprimaat, maar als deze niet zorgvuldig handelt en ten onrechte vasthoudt aan de eigen koers in hun persoonlijk belang (entrenchment), kunnen aandeelhouders ingrijpen. Dat kunnen ze echter niet zomaar als de strategische koers niet bevalt, dan zou het stakeholdermodel fake worden. Bestuur en RvC moeten adequaat uitleggen wat ze doen en proberen het vertrouwen te houden, dus in de praktijk zullen ze wel deels bijsturen luisterend naar aandeelhouders.

Wat is het meest emotionele overnameproces dat u heeft meegemaakt?
Afgelopen jaar TMG, met uiteindelijk een tot mijn spijt niet te overbruggen kloof tussen RvB en RvC.

Als u het voor het zeggen had dan?
Zou Trump op Guantanamo Bay gevangen zitten zonder Stormy Daniels, twitter en cheeseburgers.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
De pre-wired asset sale uit de overname van Crucell door Johnson & Johnson, waardoor in de praktijk de veilige aanmeldingsgrens na een openbaar bod van 95 naar meestal 80 is verlaagd, en die inmiddels market practice is geworden.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Peter Wakkie is een voorbeeld. Hij leest als geen ander de feiten op basis van een haarscherp juridisch gevoel en heeft lef. Dat is een killer combinatie.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Dat al mijn wachtwoorden iets te maken hebben met Feyenoord.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Harvard Law School Forum on Corporate Governance.

Welk boek las u het laatst?
De nieuwe van Dan Brown kreeg ik niet uit, wat een uitgekauwde toestand. De trilogie van Robert Harris over Cicero wel, wat een juridische keizer was dat.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met mijn zoontjes Olivier en Maximus, die zijn echt heel leuk.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven