Mr. van de Week: Mousa Ichoh

Delen:

Mousa Ichoh Foto: Damsté advocaten – notarissen

Mr. van de Week is Mousa Ichoh, advocaat bij Damsté advocaten – notarissen (Enschede). Hij maakt zich grote zorgen over criminele infiltratie bij de komende raadsverkiezingen. De NRC schreef eerder over deze kwestie.

Volgens een hoogleraar criminologie kunnen criminele organisaties bewust mensen naar voren schuiven voor een raadszetel. Ziet u dat gevaar ook?
Absoluut. Men denkt dat zoiets in Nederland uitgesloten is, maar helaas is de werkelijkheid anders. Een gemeenteraad is naast bestuursorgaan gemeentelijke wetgever. Als criminele organisaties raadszetels weten te bemachtigen, dan ontstaat een vermenging van de onderwereld en de bovenwereld met ondermijning van de maatschappij tot gevolg. Dergelijke activiteiten tasten sluipenderwijs de legitimiteit en integriteit aan van een gemeenteraad. Dat ondergraaft de democratische samenleving.

Heeft u enig idee of er nu al boeven in de gemeenteraden of provinciale staten zitten?
Vanwege mijn geheimhoudingsplicht kan ik daar niets over zeggen.

Wat kunt u als advocaat openbare-orderecht daaraan doen?
Gemeenten hierover adviseren en hen helpen om een beleid te ontwikkelen om dergelijke misstanden tegen te gaan.

Vindt u dat politieke partijen voldoende doen om criminelen of hun stromannen buiten de deur te houden?
Eigenlijk niet. En dat heeft niets te maken met onwil bij politieke partijen. Het probleem is eerder gelegen in het feit dat men onvoldoende bewust is van de risico’s op dit vlak.

Zelf nog ambities om raadslid te worden in uw woonplaats?
Nee, ik houd bewust afstand hiervan. Ik wil gemeenten zo neutraal en objectief mogelijk kunnen blijven adviseren. Gepaste afstand is daarbij nuttig.

Als u het voor het zeggen had dan…?
Dan zou ik alle oorlogen uit deze wereld bannen.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Ik heb al redelijk wat successen gekend. Zo heb ik in het verleden een nationale pleitwedstrijd gewonnen. Ik heb miljoenenclaims ten gunste van cliënten weten af te wenden. Ik heb in bijna onmogelijke zaken bemiddeld en een oplossing weten te vinden. Ik heb zaken gewonnen, waarvan andere kantoren hebben geadviseerd dat die zaken kansloos waren. Maar waar ik het meest voldoening uit heb gehaald is een schikking die ik heb weten te bereiken tussen partijen die al twintig jaar in de clinch met elkaar lagen. Zij waren beiden zo opgelucht dat de zaak opgelost was. Eindelijk konden zij met hun leven doorgaan. Het leven is immers veel te kort om zolang in onmin met elkaar te leven.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Op 24 januari 2016 is prof. mr. C.A.J.M. (Tijn) Kortmann helaas overleden. Hij vormde voor mij en vele anderen een bron van inspiratie. Hij was scherp, eloquent en erudiet. Maar hij was bovenal mensch in de Jiddische zin van het woord.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Zoveel. Ik wilde eigenlijk altijd arts worden om mensen te kunnen helpen, maar ik heb uiteindelijk toch voor rechten gekozen, omdat ik tot het besef kwam dat het recht alle facetten van de samenleving raakt. Verder verdiep ik mij graag hobbymatig in psychologische en filosofische vraagstukken. Ik lees en denk daar graag over. De mens is een intrigerend wezen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Het woord ‘mooi’ betekent volgens de Van Dale: ‘het oog strelend; aangename gewaarwordingen teweegbrengend.’ De aanduiding ‘het mooist’ behoud ik dan ook voor om mijn dochter te beschrijven. Zij is anderhalf jaar oud en absoluut het mooist.
Een wetsartikel dat mij bevalt, is artikel 6 van EVRM. Daarin is het recht op een eerlijk proces neergelegd. Alhoewel wij dat vanzelfsprekend vinden, is dat niet het geval. Kijk maar naar andere delen in de wereld waar een eerlijk proces niet bestaat. De beschaving van een samenleving is onder andere hieraan af te meten.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
www.rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?
Het boek Sapiens van de hand van Yuval Noah Harari, een Israëlische historicus. Hij legt in zijn boek uit hoe onze soort – homo sapiens – zich ontwikkelde van een onbeduidende diersoort duizenden jaren geleden tot de absolute heerser over deze planeet. Hij gaat ook in op de vraag hoe het kan dat het kapitalistische systeem uiteindelijk zo dominant is geworden en de kostprijs hiervan: uitputting van de aarde.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Mijn dierbaren heb ik te lief om een gevangeniscel met mij te laten delen. Maar als het voor een dag is om inspirerende gesprekken te voeren, dan kies ik Angela Merkel. Zij is voor Europa een rots in de branding.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven