Jonge advocaat tevreden ondanks hoge werkdruk

Delen:

smileyMaar liefst 85% van de jonge advocaten is (zeer) tevreden over zijn beroep. Salaris en werkdruk hebben hierop slechts in beperkte mate invloed. Arbeidsomstandigheden zoals de bespreekbaarheid van privéomstandigheden en de balans tussen werk en privé hebben wel een sterk effect op de algehele tevredenheid. Opvallend is dat zelfstandige advocaten meer tevreden zijn dan advocaten in loondienst. Dat blijkt uit het landelijk onderzoek onder jonge advocaten door de Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN) en arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir.

De SJBN en Movir onderzoeken jaarlijks het welzijn van jonge advocaten. Alle advocaten die begin september minder dan zeven jaar beëdigd waren, ontvingen voor dit onderzoek een online uitnodiging van de SJBN. Met 979 respondenten levert de enquête, net als vorig jaar, weer betrouwbare informatie over de stand van de beroepsgroep. De uitgebreide resultaten worden aanstaande donderdag tijdens het jaarlijkse Jonge Balie Congres gepresenteerd. Mr. heeft de belangrijkste uitkomsten hier alvast op een rij gezet.

Werkplezier

Het plezier dat jonge advocaten ervaren in het dagelijkse werk is ten opzichte van vorig jaar flink gestegen (van 78% naar 87%). Zowel bij advocaten in loondienst als bij zelfstandige advocaten is het werkplezier toegenomen ten opzichte van 2012. Van de zelfstandigen geeft zelfs 97% aan plezier te hebben in het dagelijkse werk. In 2012 was dit nog 88%.

Maar liefst 85% van de advocaten is (zeer) tevreden over zijn beroep. Slechts 3% geeft aan (zeer) ontevreden te zijn. Zelfstandige advocaten ervaren een grotere tevredenheid dan advocaten in loondienst.

De werkdruk onder jonge advocaten is nog steeds hoog; maar liefst 90% van de ondervraagden werkt meer dan 40 uur per week, een kwart zelfs meer dan 50 uur. Onder meer het aantal uren en de hoogte van het salaris hebben kleine effecten op de tevredenheid. Ook zijn er kleine verschillen per arrondissement. In het arrondissement Noord-Nederland zijn jonge advocaten het gelukkigst.

Bespreekbaarheid

Indien privéomstandigheden, stress en werkdruk goed bespreekbaar zijn op kantoor heeft dat een sterke positieve invloed op de algehele tevredenheid en het plezier in het dagelijks werk.

Ruim de helft (58%) van de advocaten vindt dat privéomstandigheden, stress en werkdruk goed bespreekbaar zijn. Van deze groep is 92% tevreden met zijn beroep als advocaat. Bij advocaten die vinden dat deze zaken niet bespreekbaar zijn is dat slechts 66%. Ook een goede balans tussen werk en privé heeft een sterke positieve invloed op de algehele tevredenheid.

Ondernemerschap

De advocaat van de toekomst wordt steeds meer ondernemer. Daarbij horen ook ondernemersvaardigheden. Driekwart van de respondenten vindt het dan ook belangrijk om al in een vroeg stadium acquisitievaardigheden te ontwikkelen. Circa 40% van de advocaten in loondienst gaat echter bijna nooit naar bijeenkomsten om die vaardigheden te verbeteren. Bij advocaten met een solopraktijk is het percentage dat zelden acquireert slechts 19%. Opvallend hierbij is dat bij deze laatste groep 47% neutraal antwoord op de vraag of zij regelmatig naar dit soort bijeenkomsten gaat.

Van de advocaten in loondienst verwacht 30% over vijf tot zeven jaar ‘advocaatondernemer’ te zijn. Als zelfstandige of als partner. Iets meer dan de helft verwacht medewerker in loondienst te blijven.

Vroegtijdige interventie

SJBN-voorzitter Eline Schiebroek over de resultaten: “Het is goed om te zien dat de meerderheid van de jonge advocaten nog steeds tevreden is met zijn of haar baan in de advocatuur. Dat het een intensieve baan is blijkt wel uit het aantal uren dat wordt gemaakt. Een groot deel van de jonge advocaten ervaart dan ook geen goede balans tussen werk en privé. Ondanks dat ervaart een ruime meerderheid plezier in het dagelijks werk als advocaat. Het merendeel ziet zichzelf over vijf tot zeven  jaar ook nog altijd werken in de advocatuur, dat is een heel positief gegeven.”

Directeur van Movir Louis van Drunen: “Dit onderzoek toont aan dat de werkdruk onder advocaten nog steeds hoog is. Het klantbelang komt vaak eerst, daarna het kantoor- en persoonlijke belang van de advocaat. Als Movir investeren wij, vroegtijdig in de carrière, in jonge advocaten. Tijdens het Jonge Balie Congres bieden wij een workshop aan. Door advocaten bewust te maken van risico’s, verkleinen wij de kans op arbeidsongeschiktheid. Vroegtijdige interventie is een belangrijk speerpunt van ons preventiebeleid als specialist in het verzekeren van advocaten.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven