‘Ontslagvergoeding Nederland niet meer hoogste’

Delen:

Foto: Pixabay

Na de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) in 2015 is Nederland een van de weinige landen waar de ontslagvergoeding is gemaximeerd. Verder is Nederland een van de weinige landen waar voorafgaande goedkeuring van het ontslag is vereist. Dat blijkt uit de vierde editie van de International Dismissal Survey van Deloitte Legal, een onderzoek naar het ontslagrecht in 45 landen.

De invoering van de WWZ heeft onder andere geleid tot een maximering van de ontslagvergoeding. Dit jaar staat die op 79.000 euro bruto of een jaarsalaris als dat hoger is. Van de 45 onderzochte landen is dit alleen ook in het Verenigd Koninkrijk het geval. Door de invoering van de WWZ is de ontslagvergoeding in Nederland flink lager geworden. Daar waar Nederland in de Dismissal Survey steeds in de top 5 stond van ‘dure landen’, is dat sinds de vorige editie uit 2015 niet meer het geval. In de huidige versie staat Nederland op de veertiende plaats, als het gaat over ontslag met een objectieve of economische reden. Het land met de hoogste ontslagvergoeding is Italië, gevolgd door België en Zweden. Wordt rekening gehouden met de gemiddelde kosten van alle scenario’s van ontslag zonder een objectieve of economische reden, dan is Italië nog steeds het ‘duurste’ land, gevolgd door Zweden en Slowakije. Ook hier staat Nederland niet meer in de top 10.

Dat Nederland niet meer voorkomt in de top 10-ranglijst van landen met de hoogste ontslagvergoedingen, komt omdat eenzijdig ontslag zonder redelijke grond niet mogelijk is, verklaren de onderzoekers. In het stelsel van de WWZ moet sprake zijn van een redelijke ontslaggrond en alleen als aan alle eisen van zo’n grond is voldaan, dan is ontslag toegestaan.

Hoewel de ontslagvergoeding an sich lager is, zijn de voorwaarden voor ontslag strenger en zijn werkgevers hierdoor soms terughoudend om werknemers een vast contract aan te bieden. Het is volgens de onderzoekers van Deloitte Legal dus maar de vraag of door de invoering van de WWZ de totale (directe en indirecte) ontslagkosten zijn gedaald.

Het onderzoek van Deloitte Legal laat verder zien dat van de onderzochte landen alleen Nederland en Ecuador een systeem kennen waarbij voorafgaande goedkeuring vereist is om iemand te kunnen ontslaan.

Het onderzoek kan worden gedownload via de website van Deloitte.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven