Overstap van de week: Hester Bais

Delen:

Hester Bais

Overstap van de week is Hester Bais. Bais is samen met Maartje van der Beek per 1 december het kantoor BAIS Legal B.V. in Amersfoort begonnen. Zij leggen zich toe op financieel recht, financiering en zekerheden en insolventierecht.

Van eenmanszaak naar bv. Waarom deze verandering?
Met ingang van 1 december 2017 ben ik een nieuw kantoor gestart met Maartje van der Beek en we hebben daarvoor samen een BV opgericht. We zijn allebei voor de helft eigenaar.

U heeft ervoor gekozen te gaan samenwerken met Maartje van der Beek. Zijn jullie zakelijk hét ‘dream team’?
Dan komt bij mij meteen al de grap op welke droom dan precies wordt bedoeld. Het is lastig om dit over jezelf en je collega te zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat de advocaat die ons vier jaar geleden aan elkaar voorstelde al direct zei dat wij een heel goede match zouden zijn. Hij heeft dat goed gezien. Maartje en ik zijn de afgelopen jaren heel goede vriendinnen geworden die elkaar volledig vertrouwen. Wat ons betreft is dat dé basis voor een samenwerking. Ook hebben we allebei de lat hoog liggen ten aanzien van juridische inhoudelijkheid, die af en toe zelfs naar het wetenschappelijke neigt. We zijn allebei ‘vakidioten’ en kunnen rustig op vrijdagavond aan de telefoon allerhande arresten de revue laten passeren. Daarnaast hebben wij duidelijke kernwaarden waarmee wij naar het beroep van advocaat en curator kijken. Onze ideeën daarover steken wij (op social media) niet onder stoelen of banken.

Zijn er zaken die u anders gaat aanpakken, behalve samenwerken met Van der Beek, nu u een bv heeft?
Het grote verschil is dat ik nu alles met Maartje overleg, waar ik voorheen zelf besliste. Maartje en ik werken echter al vier jaar samen en denken over veel zaken hetzelfde. Ik zie dat dus niet als een probleem. Werkinhoudelijk zijn we complementair. Ik zie onze samenwerking dan ook als een synergie. 1 + 1 = 3 of misschien zelfs wel 5 met Maartje erbij. We hebben ervaren dat we een eigen manier van werken hebben, waarmee wij niet alleen onze cliënten kwalitatief het beste kunnen bedienen, maar waarbij we ons zelf ook goed voelen. We staan voor duidelijke taal, heldere prijsafspraken en korte lijntjes met onze cliënten. Geen secretaresses die telefoontjes afvangen of het in rekening brengen van reistijd en kantoorkosten. Met een eigen kantoor beslis je zelf wanneer je het meest productief bent en dat is niet per se elke werkdag van 9 tot 17. Juist de vrijheid en flexibiliteit die we in onze manier van werken ervaren, maken dat wij het beste in onszelf en elkaar naar boven halen

Wat wilt u over 5 jaar bereikt hebben met het nieuwe kantoor?
Het is belangrijk dat we persoonlijk en werkinhoudelijk blijven groeien. Maartje is 15 jaar jonger dus zit in een andere levensfase dan ik. Zo hoopt zij in de toekomst nog moeder te worden, terwijl ik een zoon van 19 heb. Daar moet je ruimte voor maken en traditionele denkpatronen doorbreken. We hebben al een kantoorhond en binnen een paar jaar voegen we daar hopelijk een kantoorbaby aan toe. Ik denk dat ons beroep zich juist heel erg leent voor flexibiliteit. Vrouwen in de advocatuur haken na verloop van tijd onnodig af, omdat er van hen verwacht wordt (te) lange dagen op kantoor te zitten. Met de huidige stand van de techniek is dat helemaal niet meer nodig.

Wat is er over 5 jaar in de advocatuur veranderd, denkt u?
Er zullen steeds meer advocaten voor zichzelf beginnen of samenwerken in een kleine club. Het beroep leent zich naar mijn mening bij uitstek om flexibel te werken. Als ik bezig ben met een advies, dan kan ik prima even tussendoor de wasmachine aanzetten of de hond uitlaten. Door (sociale) netwerken en technische mogelijkheden is het veel eenvoudiger om samen te werken. Je kiest zelf uit met wie je wel en met wie je niet samenwerkt. Als je in een zaak tegen een ander rechtsgebied aanloopt, trek je de beste advocaat met kennis van dat rechtsgebied erbij. Bovendien kan je dan ook kritisch zijn of de persoon zelf bevalt, zowel voor jezelf als voor de cliënt. Je bent niet langer verplicht om de kamer in te lopen van je collega even verderop in de gang, die je eigenlijk inhoudelijk slecht vindt (nog los van zijn narcistische persoonlijkheid) maar waarmee je moet samenwerken omdat die nu eenmaal samen voor hetzelfde kantoor werkt. De grote kantoren zijn handig voor bijvoorbeeld transactiewerk waarbij je ‘handjes’ nodig hebt, maar weinig flexibel. Er zitten toch vaak nog mannen van middelbare leeftijd aan het roer die hun status lijken te ontlenen aan het aantal uur dat zij op kantoor aanwezig zijn. Als medewerkers niet zichtbaar zijn, dan is dat eng. Bovendien hebben deze mannen nog opvallend vaak een ‘moeder de vrouw’ (of de au pair) thuis op de bank zitten, zodat de kindertjes bij thuiskomst hebben gegeten en fris gewassen in hun pyjamaatje klaar zijn om naar bed te gaan. Ik heb echter vertrouwen in de jongere generatie. Zij volgen veel meer hun hart. Dat raad ik iedereen aan. Leef vooral en volg je hart. Maartje en ik zijn er het bewijs van dat het gelukkig maakt!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven