Rechtspraak wil meer mannen

Delen:

De Raad voor de rechtspraak sluit niet uit dat binnenkort quota worden ingevoerd die de instroom van vrouwen in de rechtspraak moeten beteugelen. De raad hanteert nu al voor de instroom van allochtonen een gewenst percentage van 10%. Dat zegt Simone Roos, lid van de Raad voor de rechtspraak, in een interview met Mr. dat later deze week verschijnt.

Volgens Roos dreigt op termijn een oververtegenwoordiging van vrouwen. Nu al is 75% van de rechters tussen de 30 en 40 jaar vrouw. Roos: “Als we nu niets doen dan bestaat de rechterlijke macht over 20 jaar voornamelijk uit vrouwen en dat spoort niet met de wens dat de rechterlijke macht in zijn samenstelling herkenbaar moet zijn.”

Hierop zegt Rosa Jansen (voorzitter van het College van Bestuur van SSR) grappend: “Er zijn tijden geweest dat de rechterlijke macht voor 100% uit mannen bestond. Ik geloof niet dat daar toen zoveel drukte om werd gemaakt.” Jansen vervolgt: “ Ik kan mij wel voorstellen dat voor het vertrouwen in de Rechtspraak een evenwichtige verhouding man/vrouw een belangrijke rol speelt. Maar het gaat uiteindelijk om de kwaliteit. We moeten er voor zorgen dat die in orde is. Als ik naar een ziekenhuis ga waar 80% van de artsen vrouw is en ik word fantastisch geïnformeerd en geholpen dan kan het mij niet schelen dat ik bijna geen mannen zie. Dat geldt voor de rechterlijke macht ook.”

Te makkelijk wordt volgens Jansen steeds geroepen dat de rechterlijke macht een afspiegeling moet zijn van de samenleving. “Uiteindelijk is het toch een groep academisch geschoolden. Dat is nooit een afspiegeling van de samenleving. Ik denk wel dat het belangrijk is dat de samenleving zich in de rechterlijke macht kan herkennen. Maar het is de vraag of je daar exact 50% mannen en 50% vrouwen voor nodig hebt. Ik vind het in ieder geval wel ‘gezond’ om wat dat betreft een goed evenwicht in een organisatie te hebben”, aldus Jansen.

Volgens Jansen lijkt er de laatste tijd alweer een verschuiving de andere kant gaande. Bijna de helft van de in 2009 en 2010 ingestroomde raio’s was man. Dat is naar verhouding meer dan voorgaande jaren. Wellicht speelt de economische situatie daarbij een rol. Jansen weet niet of over 20 jaar de rechterlijke macht voornamelijk uit vrouwen bestaat en ziet niet zoveel in harde quota. “Ik denk dat we er op een andere manier energie in moeten steken. Ik geloof heel erg in het uitstralen van een bedrijfscultuur waarin zowel mannen als vrouwen zich op een gelijke manier kunnen herkennen. Ook in de werving kunnen we al veel veranderen en dat is ook gebeurd de afgelopen tijd.” Een tijd lang leek het accent te liggen op ‘softe werving’, mede door de krapte op de arbeidsmarkt. Jansen: “Als je mannen én vrouwen binnen wilt krijgen, moet dat in de hele wervingscampagne worden uitgestraald. Dan hoef je niet opeens heel stoere mannentaal te gaan spreken, maar als in de eerste regel van een advertentie staat dat er volop ruimte is voor ouderschapsverlof en kinderopvang dan haakt de gemiddelde man af. Nu is gekozen voor een heel andere insteek en dan zie je mensen op een heel andere manier binnenkomen.”

Mannencultuur

Ondanks dat er veel vrouwen bij de Rechtspraak werken, zijn van de 19 rechtbankpresidenten er slechts twee vrouw en van de vijf hofpresidenten is er één vrouw. Bij het Openbaar Ministerie is het niet veel beter: drie van de 19 hoofdofficieren zijn vrouw, één op de vijf advocaten-generaal is vrouw en er is geen vrouwelijke procureur-generaal. Jansen: “Als zoveel vrouwen bij de rechterlijke macht werken dan zou je denken dat je in de top diezelfde vertegenwoordiging hebt. Dat is helaas niet het geval. We laten kennelijk wel laag in de organisatie toe dat er veel vrouwen instromen, maar op de een of andere manier nog steeds niet aan de bovenkant. En ik heb altijd geleerd dat als je aan de top niet diezelfde doorstroom hebt, je nog steeds een mannencultuur hebt. Daar moeten we kennelijk nog een slag in maken. Het lijkt mij goed dat we eens naar de hele bedrijfscultuur en wervingsacties gaan kijken, want op de een of andere manier zitten er wat onevenwichtigheden in.”

Geen bijbaan

Simone Roos laat zich in hetzelfde interview in Mr. negatief uit over het verschijnsel dat er steeds meer in deeltijd bij de Rechtspraak wordt gewerkt: “Rechter zijn is een loopbaan en geen bijbaan. Ergens moet je een grens trekken. Concreet betekent dit dat ik er geen voorstander van ben dat rechters minder dan 32 uur werken. Ik weet dat het nu nog wettelijk gezien niet haalbaar is, maar ik zou er geen tegenstander van zijn als voor sommige functies binnen deze organisatie een minimum van 32 uur zou gelden”.

Op dit punt is Jansen het met Roos eens. Ze gaat zelfs nog een stap verder. “In principe ben je zeven dagen per week, 24 uur per dag raio, rechter of officier van justitie. Dat is een belangrijk uitgangspunt bij dit soort beroepen. Dat betekent dat hun gedrag en het ermee bezig zijn zich uitspreidt over de hele week. Het kan absoluut niet zo zijn dat het weekend langer duurt dan het aantal werkdagen.” Jansen vertelt dat in de werving voor de RAIO-opleiding de secundaire arbeidsvoorwaarden zeer prominent naar voren kwamen. “Dat heeft waarschijnlijk niemand zo bedoeld, maar als je in wervingsadvertenties zet ‘alles is mogelijk’ en ‘u kunt parttime werken’, dan denken mensen: waar kun je dat nog vinden tegen zo’n goed salaris? Hieraan heb ik direct na mijn aantreden als rector een andere invulling gegeven.”

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de vakbond van de rechterlijke macht, laat in een eerste reactie weten niet direct te kunnen reageren op de uitspraak van Roos. Voorzitter Reinier van Zutphen laat via zijn woordvoerder weten dat eerst de mening van de leden over dit onderwerp gepeild zal worden voor met een standpunt naar buiten te komen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven