Rekenkamer: voorraad strafzaken OM te groot

Delen:

Foto: Depositphotos

Bij het Openbaar Ministerie en het Functioneel Parket is de voorraad strafzaken veel groter dan de beoogde uitstroom van 30 procent. Een te grote voorraad is slecht voor het functioneren en de effectiviteit van de strafrechtketen. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het verantwoordingsonderzoek 2017.

De rekenkamer onderzocht het Parket CVOM, dat overtredingen en eenvoudige misdrijven, zoals rijden onder invloed of wildplassen, behandelt, en het Functioneel Parket, dat is belast met de bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit en het afwikkelen van complexe ontnemingszaken.

Uit het onderzoek blijkt dat de ambitie van het OM om de voorraad zaken te beperken tot dertig procent van het aantal zaken dat jaarlijks wordt afgehandeld, in 2017 weer niet is gehaald. De hoeveelheid nog af te handelen overtredingen bij het Parket CVOM ligt op 82 procent (bijna 90.000 zaken) van het totaal. Het aantal eenvoudige misdrijven dat nog moet worden afgehandeld ligt ook te hoog: 78 procent. Een voorraad van deze grootte betekent volgens het Parket CVOM dat het – zonder instroom van nieuwe zaken – ongeveer tien maanden duurt om alle zaken uit te laten stromen.

Bij het Functioneel Parket stroomden in 2017 7.111 strafzaken in en 6.379 zaken uit. 58 procent van de totale voorraad in 2017 betreft maatwerkzaken. Volgens de rekenkamer is in deze groep de voorraad in 2017 bijna twee keer zo groot als de uitstroom (uitstroom is 1.503 zaken en voorraad is 2.953 zaken). Ook hier blijven dus te veel zaken op de plank liggen.

In het jaarverslag noemt de rekenkamer verschillende mogelijke oorzaken voor de voorraadvorming. Zo kan een zaak blijven liggen als na de fase van beoordeling de verdediging nog onderzoekswensen hebben, als die bijvoorbeeld nog extra getuigen wil horen. Ook wordt de hardnekkige onderbezetting van officieren van justitie bij het Functioneel Parket als een van de oorzaken genoemd. Als extra complicatie noemt het Functioneel Parket de toegenomen zaakzwaarte die tot extra vertragingen in de afdoening van strafzaken leidt. Dit zou ertoe leiden dat het meer inspanningen kost om één zaak te laten uitstromen.

De rekenkamer beveelt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus de voorraadvorming verder te onderzoeken. In het het jaarverslag, dat hier te lezen is, gaat de rekenkamer ook in op de bezuinigingen van de Dienst Justitiële Inrichtingen, de huisvesting van de nationale politie en de digitalisering van de rechtspraak (KEI).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven