Top 50 van de Nederlandse advocatuur

Delen:

Ook dit jaar presenteert Mr. het overzicht van de top 50 van advocatenkantoren in Nederland, gemeten naar het aantal advocaten op 1 januari 2018. Van een stijgende lijn, zoals in de jaren 2015, 2016 en 2017, is nauwelijks meer sprake. In totaal steeg het aantal advocaten in de top 50 van 4404 naar 4414 advocaten, een toename van slechts 0,2 procent.

Ook in de top 10, die vorig jaar nog een groei van bijna honderd advocaten liet zien, is sprake van stagnatie, met een daling van 1: van 2064 naar 2063 advocaten. De Brauw Blackstone Westbroek (+23, een stijging van 7 procent) en Stibbe (+ 15, een stijging van 8 procent) namen het voortouw. Stibbe klom hierdoor naar een vijfde plaats en wisselde stuivertje met AKD dat zakte naar plaats 6. Houthoff (13 advocaten minder), AKD (-22) en Clifford Chance (-16) deden een forse stap terug. Vooral de daling bij AKD is opmerkelijk: vorig jaar was dit kantoor nog de grootste stijger met 28 nieuwkomers. Maar per saldo zijn er daar dus slechts zes van overgebleven.

Nichekantoren

Naast de opvallende stijgers en dalers wordt de top 10 gekenmerkt door veel passen op de plaats. Dat geldt voor NautaDutilh (+5), Loyens & Loeff (-3), Allen & Overy (+2), Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn (+6) en Van Doorne (+2). Een verklaring voor de consolidatie in de top 10 kan zijn dat er door de aantrekkende economie nu volop kansen zijn voor talenten uit de top om elders aan de slag te gaan, bijvoorbeeld bij nichekantoren.

Vanaf plaats 10 is het beeld gemengd. Onder de middelgrote kantoren zijn er grote uitschieters naar boven én naar beneden. Daarbij valt op dat er zowel bij de Randstedelijke kantoren als bij de regionalen grote winnaars maar ook verliezers zijn.

De absolute winnaar onder de middenmoters is het Brabantse Van Iersel Luchtman Advocaten dat met 8 advocaten (+24 procent) de grootste winst in deze groep boekte en van plaats 52 naar 37 sprong. Daarna komen Stek (van 32 naar 39 advocaten, een stijging van 22 procent), Dentons Boekel (van 52 naar 61 advocaten, een stijging van 17 procent) en BarentsKrans (van 54 naar 63 advocaten, wat ook neerkomt op een stijging van 17 procent).

Andere opvallende stijgers zijn Boels Zanders (van 68 naar 76 advocaten: + 12 procent), Lexence (van 65 naar 73 advocaten: + 12 procent) en Hogan Lovells (van 43 naar 48 advocaten: + 12 procent).

Randstedelijke grootmachten

In de vorige jaren werd al de vraag gesteld hoe lang het model van kantoren met meerdere regionale vestigingen nog houdbaar is. De grote lijn was dat kantoren als Dommerholt en Van Diepen Van der Kroef moeite hebben om op te boksen tegen de Randstedelijke grootmachten. Dat is nog steeds zo, want Dommerholt verloor 3 advocaten en Van Diepen van der Kroef zit net als vorig jaar in de min. Toch behoeft dat beeld nu bijstelling, omdat de regionale kantoren in de top 50 samen goed zijn voor een plusje van 4 advocaten.

De stijging komt vooral door de opmars van Boels Zanders (+8), Van Iersel Luchtman Advocaten (+8) en Nysingh (+3). Waarbij wel opgemerkt moet worden dat de verdeling Randstedelijk/regionaal diffuser wordt, omdat steeds meer regiokantoren de sprong naar de Randstad hebben gemaakt. Dat geldt onder meer voor Nysingh, De Haan Advocaten & Notarissen, Damsté en Banning. Dat de trek naar het westen niet zaligmakend hoeft te zijn, blijkt wel uit de cijfers van Banning: ondanks de opening van een kantoor in Amsterdam in 2016 daalde het aantal advocaten vorig jaar met 10 naar 50, een daling van 17 procent.

Een aantal Nederlandse middelgrote kantoren in de Randstad doet het opvallend goed, wat in totaal leidt tot een plus van 21 advocaten. BarentsKrans ging van 54 naar 63 advocaten, Lexence voegde 8 advocaten toe en Stek haalde een plus van 7 en kwam zo de top 50 binnen op plaats 42. De grootste dalers onder de Nederlandse middelgrote Randstedelijke kantoren waren Van Benthem & Keulen (van 71 naar 66 advocaten, een daling van 7 procent) en Ploum Lodder Princen (van 44 naar 40, een daling van 9 procent). Het kantoor heet inmiddels Ploum.

Bird & Bird

Bij de middelgrote internationale kantoren was Bird & Bird de grote verliezer met een daling van 67 naar 57: – 15 procent. Ook Freshfields Bruckhaus Deringer moest een forse veer laten en ging van 73 naar 67 advocaten: – 8 procent. Baker McKenzie, dat een heel team fiscalisten verloor aan Dentons Boekel, zat eveneens in de min: van 85 naar 78. De grote winnaar in het middelgrote internationale segment was Dentons Boekel dat met maar liefst 9 advocaten groeide en uitkwam op 61 advocaten. Dat is een stijging van 17 procent. Bij ‘soortgenoten’ Simmons & Simmons, Taylor Wessing, Linklaters, Jones Day en Norton Fulbright Rose waren de mutaties minimaal.

Al met al geeft de Nederlandse topadvocatuur getalsmatig geen grote veranderingen te zien. Er waren geen grote fusies of afsplitsingen. De top 10 heeft zich in grote lijnen gehandhaafd en het middensegment heeft niet de grote aardverschuivingen te zien gegeven die sommigen hadden voorspeld. Misschien volgend jaar?

Een aantal stijgers en dalers komt aan het woord in het artikel in Mr. Magazine op 23 februari.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven