Uniekaas in Duitse handen

Delen:

DMK, Duitslands grootste zuivelconcern met een jaaromzet van circa 5,1 miljard euro, neemt het Nederlandse UnieKaas over. DMK is een samenwerkingsverband tussen 8600 actieve melkproducenten, coöperatieve bezittingen en ca 7200 medewerkers. Daarmee vormt DMK een van de grootste zuivelcoöperaties in Europa.

Adviseurs DMK Deutsches Milchkontor GmbH:
Simmons & Simmons (Rob Hendriks, Sandra Voet, Martijn Stuart, Peter Flipsen, Michiel Boer, Geneviève Borremans, Pieter-Bas den Brave, Jurgen van Beest)

Adviseurs Antea, NIBC Mezzanine & Equity Partners en management:
JanssenBroekhuysen (Lucas Brabers), Lexence (Michiel van Schooten)

Rob Hendriks, dealmaker voor Simmons & Simmons: “Wij zijn in contact gekomen met DMK via ons internationale netwerk en in dit geval mede door Ebner Stolz, een groot onafhankelijk accountants- en fiscalistenkantoor in Duitsland, met wie we eerder hebben samengewerkt bij de verkoop van Euretco door Avedon aan EK Gruppe en de verkoop van Bolletje.

“DMK Group (Deutsche MilchKontor) is het grootste zuivelconcern van Duitsland. DMK beschikt over een breed productaanbod dat zich uitstrekt van basiszuivelproducten, kaas en ingrediënten op melkbasis tot babyvoeding, roomijs en gezondheidsproducten. Via haar dochtermaatschappij DOC Dairy Partners heeft DMK nu de gehele Uniekaas-business overgenomen; een zeer bekend en sterk merk dat uitstekend in de portfolio en uitbreidingsstrategie van DMK past. Er was een aantal juridische bijzonderheden verbonden aan deze deal. Zo beschikte Uniekaas Nederland over een groot aantal kaasgerelateerde merken en businessactiviteiten en wilde het een aantal merken en activiteiten in bepaalde landen behouden. Dus de door DMK/DOC gekochte Uniekaas-business moest via een carve out worden ondergebracht in een nieuwe entiteit. Dat was en is een ingewikkeld traject. Daarnaast moest vanwege de omvang van DMK in verschillende landen worden onderzocht of melding bij de relevante mededingingsautoriteiten noodzakelijk was. Op grond van de uitkomsten moest in een aantal landen worden gemeld. De closing van de transactie is dan ook nog onderworpen aan goedkeuring van de betreffende mededingingsautoriteiten. Er speelden ook verschillende crossborderaspecten mee in deze transactie. Zoals gezegd de mededingingsrechtelijke aspecten, maar ook fiscaalrechtelijke aspecten en de inpassing van de Nederlandse SPV in de Duitse coopstructuur. Onze kantoren in Duitsland en België hebben ons in dat verband geassisteerd. Ook in Oostenrijk is assistentie nodig geweest.”
“Een andere bijzonder aspect was wat er moest gebeuren met Kaasmuseum De Waag in Gouda. Daar hebben partijen een mooie samenwerking voor bedacht; dat blijft in Nederland. Sowieso was een bijzonder element in deze deal toch wel de atmosfeer rond de verkoop van een oer-Hollands product en merk als Uniekaas aan een Duitse partij en de wijze waarop partijen in het transactieproces daarmee zijn omgegaan. Het closing diner zal naar verwachting bestaan uit een kaasproeverij.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven