Website voor juristen

Dory Reiling

Fout is goed

De KEI-software voor de digitale procedure in de civiele rechtspraak is zo ver klaar dat we kunnen gaan testen. Eind maart zijn de eerste testgebruikers naar Utrecht gekomen om te proberen hun werk te doen met onze nieuwe software. Sindsdien hebben we elke zes weken een paar groepen gebruikers op bezoek gehad: rechters, juridisch medewerkers, administratief medewerkers, functioneel beheerders, advocaten en hun ondersteuners.

 

Meten, weten en voorspellen - KEI voorbij met Big Data

Het gaat zo. Iemand vindt iets uit. Nog niks aan de hand. Iemand anders bedenkt er een handig gebruik bij. Interessant. Weer iemand anders gaat het gebruiken, en binnen korte tijd heeft de uitvinding miljoenen gebruikers. Ergens anders verliezen mensen hun baan en gaan bedrijven failliet. Dat is het beeld dat we hebben bij disruptive technologies.

 

KEI voorbij met ODR

Vorige week zei iemand uit de advocatuur tegen me dat de technologie die wij in de rechtspraak in het KeI-programma nu bouwen vijftien jaar oud is. Dat is niet zo, maar zelfs als het wel zo zou zijn is het al een hele stap voorwaarts, want de technologie die we nu gebruiken is uit de jaren ’80. Toch zit er ook wel wat in. De civiele procedure is wel vereenvoudigd, maar lijkt toch nog heel veel op de oude papieren gang van zaken. Dat betekent dat we nog vooral bezig om die papieren procedure digitaal na te bootsen. In mijn blog over de zelfrijdende rechter heb ik wat gefilosofeerd over de noodzaak om niet meer dan één stap tegelijk vooruit te zetten. Je kunt niet meteen van papier naar online geschilbeslechting, of naar een compleet informatie-gestuurde organisatie. Dat komt vooral omdat de mensen moeten leren hoe ze hun werk met nieuwe technologie kunnen doen. Toch is het nodig om alvast na te denken over wat er na KeI komt. Dit keer over online geschilbeslechting, een volgende keer over Big Data, de twee belangrijkste disruptive technologies van deze tijd.

 

Bloed, zweet en doorvragen

Dat vind ik nou flauw zeg! Waarom pakken jullie niet meteen door? Waar is die mondelinge behandeling nog voor nodig? Dit vroeg een ODR-specialist in mijn kennissenkring kort geleden.

 

Rondblik

Het einde van het jaar, dit keer 2014, is weer in zicht. De auteurskoek van Kluwer kwam dit jaar, na mijn klacht van vorig jaar over langwerpige koek en een rond koekblik, gelukkig in een passend blik - waarvoor hartelijk dank, ook namens het KeI-IT-Civiel team.

 

Drukte in oktober

Oktober was een prettig drukke maand, met een paar leuke bezigheden om nieuwe inspiratie op te doen voor het gewone werk, het ontwikkelen van de digitale procedure in het civiele recht.

 

Meten is – alweer – weten

Alweer sneller! Het is zondagmorgen. Ik ben net terug van mijn wekelijkse rondje rennen. Mijn gps-hartslagmeter geeft me een keurig rapportje met de route op een kaartje, de gelopen afstand, de tijd die dat gekost heeft, de gemiddelde en maximale hartslag, het hoogteverschil en het aantal verbrande calorieën. Als ik wil kan ik het delen met mijn vrienden op Facebook of mijn volgers op Twitter.