Website voor juristen

Dory Reiling

Keuzestress!

Het manifest van Leeuwarden heeft veel interessant onderzoek veroorzaakt. Mijn vorige blog ging over werkdruk, waar toen net een rapport over was verschenen in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVVR). Kort geleden verscheen alweer een interessant rapport, dit keer over de governance in de rechtspraak. Het is het resultaat van een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Openbaar Bestuur, naar aanleiding van het manifest van Leeuwarden, in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak. 

 

Praten met de buren

In januari was ik een weekend te gast bij de Neue Richtervereinigung in Duitsland. Ik was uitgenodigd voor een gesprek over informatietechnologie in de rechtspraak. We hebben samen nagedacht over de gevolgen van de invoering van meer informatietechnologie voor de praktijk van de rechtspraak: kun je delen van het proces automatiseren en zo de doorlooptijd verkorten? Hoe kun je kennis delen? Kun je de procespartijen beter bedienen met behulp van het internet? Hoe kan IT helpen om integriteit te bevorderen?

 

Alweer een blik

Een jaar geleden blikte ik vooruit. Dit keer een terugblik.

Maar eerst: ik kreeg weer een blik, maar nu van Kluwer omdat ik in de redactie van Computerrecht zit. Het is een rond blik, en het kwam met twee Deventer koeken: een langwerpige en een pak met eenhapskoekjes. Even vroeg ik me af hoe Kluwer zich had voorgesteld dat je een langwerpige koek in een rond blik kon doen. Gelukkig heeft dit probleem zichzelf inmiddels opgelost. Heerlijk. Nu even wat terugblikken.

 

Ikea en de Hema

Laatst was ik een paar Ikea-tafeltjes in elkaar aan het zetten. Ooit gekocht uit een aanbieding, nooit in elkaar gezet maar me nu op tijd herinnerd dat die doos met die tafeltjes er nog was. Al schroevend bedacht ik dat de ontwerper van het tafeltje niet alleen de vorm en het materiaal bedacht moest hebben, maar ook een constructie die gemakkelijk door een leek als mijzelf met een klein sleuteltje in elkaar gezet moest kunnen worden. En dan moest het ding ook nog goedkoop te maken zijn. Perfect.

 

Rechtspraak moet eenvoudiger

Veel afscheid bij mijn Rechtbank, de laatste tijd. Deze week is Sjoukje Rullmann aan de beurt. Zij leidde lange tijd het kort geding-team, en nu gaat ze met pensioen. NRC maakte een interview met haar. Volgens haar kan rechterlijke conflictbeslechting een stuk eenvoudiger: “De manier waarop wij het nu doen, met dagvaardingen, deurwaarders en uitwisseling van pleitnota’s, is voor sommige zaken te zwaar en te duur.” Rullmann ziet in plaats daarvan een soort rechterlijk spreekuur voor zich.

 

Druk, druk

Veel te weinig geblogd, de laatste tijd. Dat komt vooral omdat het erg druk is sinds ik mee ben gaan doen met een project waarin rechtspraakprocessen gedigitaliseerd worden. Het is onderdeel van het Kwaliteit En Innovatie (KEI) programma.  Dat programma organiseert dat over een jaar of twee de standaard manier om te procederen digitaal zal zijn. Wat we daar aan het doen zijn is nog heel experimenteel. Het is heel interessant, ook voor mijn publiek. Maar het is nog te vroeg om er iets zinnigs over te kunnen zeggen omdat het behoorlijk ingewikkeld is en experimenteel.  Later meer dus.

 

Oraliwat?

Colombia kreeg onlangs een nieuw wetboek van procesrecht, de Codigo General del Processo. Ter gelegenheid daarvan organiseerde de Procurador General, de minister van justitie, eind juni een conferentie in Santa Marta aan de Caribische kust. Hoofdonderwerp: Oralidad, mondelinge behandeling. Nevenhoofdonderwerp: meer gebruik van informatietechnologie.