Website voor juristen

In maart 2016 was er in Korea een historische wedstrijd tussen mens en machine: AlphaGo, ontwikkeld door Google’s DeepMind team, en Lee Sedol, de wereldkampioen, speelden vijf partijen go. Lee won er eentje, en AlphaGo won er vier. Na Deep Blue’s schaakpartij in 1997 en IBM’s Watson was dit een nieuw wapenfeit. Machine-mens 3-0? Of toch niet?

 

Kwaliteit is blijven vragen naar kwaliteit. Er is geen antwoord dat die vraag overbodig maakt. Iedereen greep naar een pen, of naar smartphone om dit vast te leggen. Filosoof/ethicus Paul van Tongeren sprak op een Rotary-symposium. Zijn verhaal over kwaliteit vond veel weerklank bij het aanwezige publiek. We praten graag over kwaliteit, maar kunnen die moeilijk onder woorden brengen. Het symposium ging over de vraag of een robot eerlijk kan zijn. Eerlijk gezegd dacht ik zelf van niet, want eerlijkheid vereist naar mijn idee een morele afweging die ook aan de kant van oneerlijkheid kan uitvallen.

 

In juli van dit jaar nam de Eerste Kamer met algemene stemmen de KEI-wetgeving aan. Dat is een echte mijlpaal, want daarmee kunnen we de civiele rechtspraak echt gaan digitaliseren. De kinderziektes zijn uit de software. We zijn nu nog wel bezig om het systeem zo te verbeteren dat het prettiger in het gebruik wordt.

 

Het begon in Schotland. De damesbadkamer van de camping in Durness stond vol vrouwen in pyama’s en trainingspakken. Ze waren ontzet. Een meerderheid voor Brexit! Hoe moest dat nou met Schotland? De vorige avond was iedereen rustig gaan slapen, gerustgesteld door de polls die een meerderheid voor Remain hadden beloofd. Het waaide flink, die nacht aan de noordkust. Een paar uur later was de ontreddering compleet. Niks Remain, Brexit! Niemand die kon zeggen hoe het verder moest. Een van mijn Engelse neven ging kijken of hij Nederlander kon worden omdat zijn moeder Nederlandse was geweest. Mijn Engelse nichtje, dat met een Duitser getrouwd is en in München woont, riep dat ze Duits wilde worden – een hele stap voor iemand uit Engeland. Een paar weken later beviel ze van een tweeling. Hun grootouders in Engeland verzuchtten dat hun nieuwe kleinzoontjes tenminste EU-burgers zouden zijn.

 

ODR2016 liet met een digitaal toegangskaartje en het conferentieprogramma in een app op je smartphone zien dat het ze ernst is met digitalisering. De vijftiende ODR (Online Dispute Resolution) Conference was op 23 en 24 mei in Den Haag, in de prachtige vergaderzaal van het Vredespaleis. Er wordt in de ODR veel geëxperimenteerd, en uit al die experimenten valt veel te leren. En nu de vergadering in Nederland was kon de Nederlandse rechtspleging flink uitpakken: over wat al gerealiseerd is, waar aan gewerkt wordt, en over de plannen voor de toekomst. Dat maakte veel indruk: volgens een deelnemer is de toekomst van de digitale geschiloplossing in het Nederlands. Hier een kleine collectie souvenirs van de conferentie.

 

Schulden zijn hot, maar eerst nog even dit: Are you from Holland? Your Rechtwijzer is terrific!

 

De Hoge Raad is net in Den Haag verhuisd naar het Korte Voorhout. Een strategische hoekplaats: naar het noorden uitzicht op het Malieveld waar het morrend landvolk vandaan komt, en naar het oosten op het Ministerie van Financiën. Daar komt het geld vandaan. Laatst liep ik er tegen de avond langs. Prachtig gouden licht stroomt door de glazen pui de straat op. Zes groen uitgeslagen rechtsgeleerde heren kijken je aan: Cornelis van Bijnckershoek, Ulrich Huber, Hugo de Groot, Simon van Leeuwen, Johannes Voet en Joan Melchior Kemper. Maar wat staat daar in die lange gang op de muur? Het is een spreuk: Ubi iudicia deficiunt, incipit bellum.