Website voor juristen

Dory Reiling

Naar Minneapolis en terug

CTC2015

De Court Technology Conference was dit keer in Minneapolis, Minnesota. Zoals gebruikelijk heb ik vanaf de conferentie dagelijks geblogd. De track over tools for the 21st century judge was mijn focus. Wat hebben rechters nodig als ze digitaal gaan? Rechters doen maar een paar dingen, zei iemand: beslissingen nemen en schrijven, dossiers raadplegen en onderzoek doen. Meer hoeven ze dus ook niet te kunnen. Dus: tekstverwerken, een dossierviewer en toegang tot kennissystemen zijn voldoende. Maar dat dan wel aanbieden op één webpagina. Ergens hadden ze voor de rechters ook een mooi staafdiagram met de eigen statistiek gemaakt. Vertrouwelijk, alleen voor jezelf: hoeveel zaken moet je nog, wat is je doorlooptijd, dat soort dingen. Ik vind dat heel mooi, maar er zijn ook rechters die dat liever niet zien.

 

Hoe riskant is vliegen?

De laatste week van augustus kwam de Europese Studiegroep naar Openbaar Bestuur (EGPA) bij elkaar in Toulouse. Achttien studiegroepen wisselen jaarlijks hun nieuwste onderzoek uit. De groep waar ik zelf mocht presenteren onderzoekt Justice and Court Administration, rechtspleging en rechtspraak. Drie dagen lang trakteerden meer dan vijftien sprekers ons op divers onderzoek. Wat kun je wel niet allemaal onderzoeken? Hier een paar highlights.

 

Griekenland

Van allerlei kanten werd ik de laatste tijd geattendeerd op een blog van prof. Dr. Eddy Bauw. Hij spoort Griekenland aan de civiele rechtspraak te hervormen, want dat helpt om de economie te laten groeien. En Nederland is bij uitstek geschikt om daarbij te helpen omdat Nederland wereldwijd een topscorer is en bovendien bezig om de civiele rechtspraak ingrijpend te hervormen en te digitaliseren. Dit laatste moet in 2018 zijn beslag gekregen hebben. Nou zijn we met dit laatste wel bezig, maar of die mooie plannen allemaal gaan lukken, weten we natuurlijk nog niet. Er is in de rechtspraak ook bepaald geen consensus over of die doorlooptijdverkorting met 40% gaat lukken. Zie mijn eerdere blog daarover.

 

De reputatie van de rechtspraak

Leuk: een nieuwe theorie over verschillen tussen rechtssystemen – maar wat heb je daar nou aan? Zo begon ik aan het boek van Nuno Garoupa en Tom Ginsburg over Judicial Reputation. Het boek is nog niet uit, maar omdat ik in een forum zat met Garoupa kreeg ik een drukproef om te weten waar het over moest gaan. Over het forum straks meer.

 

Fout is goed

De KEI-software voor de digitale procedure in de civiele rechtspraak is zo ver klaar dat we kunnen gaan testen. Eind maart zijn de eerste testgebruikers naar Utrecht gekomen om te proberen hun werk te doen met onze nieuwe software. Sindsdien hebben we elke zes weken een paar groepen gebruikers op bezoek gehad: rechters, juridisch medewerkers, administratief medewerkers, functioneel beheerders, advocaten en hun ondersteuners.

 

Meten, weten en voorspellen - KEI voorbij met Big Data

Het gaat zo. Iemand vindt iets uit. Nog niks aan de hand. Iemand anders bedenkt er een handig gebruik bij. Interessant. Weer iemand anders gaat het gebruiken, en binnen korte tijd heeft de uitvinding miljoenen gebruikers. Ergens anders verliezen mensen hun baan en gaan bedrijven failliet. Dat is het beeld dat we hebben bij disruptive technologies.

 

KEI voorbij met ODR

Vorige week zei iemand uit de advocatuur tegen me dat de technologie die wij in de rechtspraak in het KeI-programma nu bouwen vijftien jaar oud is. Dat is niet zo, maar zelfs als het wel zo zou zijn is het al een hele stap voorwaarts, want de technologie die we nu gebruiken is uit de jaren ’80. Toch zit er ook wel wat in. De civiele procedure is wel vereenvoudigd, maar lijkt toch nog heel veel op de oude papieren gang van zaken. Dat betekent dat we nog vooral bezig om die papieren procedure digitaal na te bootsen. In mijn blog over de zelfrijdende rechter heb ik wat gefilosofeerd over de noodzaak om niet meer dan één stap tegelijk vooruit te zetten. Je kunt niet meteen van papier naar online geschilbeslechting, of naar een compleet informatie-gestuurde organisatie. Dat komt vooral omdat de mensen moeten leren hoe ze hun werk met nieuwe technologie kunnen doen. Toch is het nodig om alvast na te denken over wat er na KeI komt. Dit keer over online geschilbeslechting, een volgende keer over Big Data, de twee belangrijkste disruptive technologies van deze tijd.