Website voor juristen

Dory Reiling

Griekenland

Van allerlei kanten werd ik de laatste tijd geattendeerd op een blog van prof. Dr. Eddy Bauw. Hij spoort Griekenland aan de civiele rechtspraak te hervormen, want dat helpt om de economie te laten groeien. En Nederland is bij uitstek geschikt om daarbij te helpen omdat Nederland wereldwijd een topscorer is en bovendien bezig om de civiele rechtspraak ingrijpend te hervormen en te digitaliseren. Dit laatste moet in 2018 zijn beslag gekregen hebben. Nou zijn we met dit laatste wel bezig, maar of die mooie plannen allemaal gaan lukken, weten we natuurlijk nog niet. Er is in de rechtspraak ook bepaald geen consensus over of die doorlooptijdverkorting met 40% gaat lukken. Zie mijn eerdere blog daarover.

 

De reputatie van de rechtspraak

Leuk: een nieuwe theorie over verschillen tussen rechtssystemen – maar wat heb je daar nou aan? Zo begon ik aan het boek van Nuno Garoupa en Tom Ginsburg over Judicial Reputation. Het boek is nog niet uit, maar omdat ik in een forum zat met Garoupa kreeg ik een drukproef om te weten waar het over moest gaan. Over het forum straks meer.

 

Fout is goed

De KEI-software voor de digitale procedure in de civiele rechtspraak is zo ver klaar dat we kunnen gaan testen. Eind maart zijn de eerste testgebruikers naar Utrecht gekomen om te proberen hun werk te doen met onze nieuwe software. Sindsdien hebben we elke zes weken een paar groepen gebruikers op bezoek gehad: rechters, juridisch medewerkers, administratief medewerkers, functioneel beheerders, advocaten en hun ondersteuners.

 

Meten, weten en voorspellen - KEI voorbij met Big Data

Het gaat zo. Iemand vindt iets uit. Nog niks aan de hand. Iemand anders bedenkt er een handig gebruik bij. Interessant. Weer iemand anders gaat het gebruiken, en binnen korte tijd heeft de uitvinding miljoenen gebruikers. Ergens anders verliezen mensen hun baan en gaan bedrijven failliet. Dat is het beeld dat we hebben bij disruptive technologies.

 

KEI voorbij met ODR

Vorige week zei iemand uit de advocatuur tegen me dat de technologie die wij in de rechtspraak in het KeI-programma nu bouwen vijftien jaar oud is. Dat is niet zo, maar zelfs als het wel zo zou zijn is het al een hele stap voorwaarts, want de technologie die we nu gebruiken is uit de jaren ’80. Toch zit er ook wel wat in. De civiele procedure is wel vereenvoudigd, maar lijkt toch nog heel veel op de oude papieren gang van zaken. Dat betekent dat we nog vooral bezig om die papieren procedure digitaal na te bootsen. In mijn blog over de zelfrijdende rechter heb ik wat gefilosofeerd over de noodzaak om niet meer dan één stap tegelijk vooruit te zetten. Je kunt niet meteen van papier naar online geschilbeslechting, of naar een compleet informatie-gestuurde organisatie. Dat komt vooral omdat de mensen moeten leren hoe ze hun werk met nieuwe technologie kunnen doen. Toch is het nodig om alvast na te denken over wat er na KeI komt. Dit keer over online geschilbeslechting, een volgende keer over Big Data, de twee belangrijkste disruptive technologies van deze tijd.

 

Bloed, zweet en doorvragen

Dat vind ik nou flauw zeg! Waarom pakken jullie niet meteen door? Waar is die mondelinge behandeling nog voor nodig? Dit vroeg een ODR-specialist in mijn kennissenkring kort geleden.

 

Rondblik

Het einde van het jaar, dit keer 2014, is weer in zicht. De auteurskoek van Kluwer kwam dit jaar, na mijn klacht van vorig jaar over langwerpige koek en een rond koekblik, gelukkig in een passend blik - waarvoor hartelijk dank, ook namens het KeI-IT-Civiel team.