Website voor juristen

ODR2016 liet met een digitaal toegangskaartje en het conferentieprogramma in een app op je smartphone zien dat het ze ernst is met digitalisering. De vijftiende ODR (Online Dispute Resolution) Conference was op 23 en 24 mei in Den Haag, in de prachtige vergaderzaal van het Vredespaleis. Er wordt in de ODR veel geëxperimenteerd, en uit al die experimenten valt veel te leren. En nu de vergadering in Nederland was kon de Nederlandse rechtspleging flink uitpakken: over wat al gerealiseerd is, waar aan gewerkt wordt, en over de plannen voor de toekomst. Dat maakte veel indruk: volgens een deelnemer is de toekomst van de digitale geschiloplossing in het Nederlands. Hier een kleine collectie souvenirs van de conferentie.

 

Schulden zijn hot, maar eerst nog even dit: Are you from Holland? Your Rechtwijzer is terrific!

 

De Hoge Raad is net in Den Haag verhuisd naar het Korte Voorhout. Een strategische hoekplaats: naar het noorden uitzicht op het Malieveld waar het morrend landvolk vandaan komt, en naar het oosten op het Ministerie van Financiën. Daar komt het geld vandaan. Laatst liep ik er tegen de avond langs. Prachtig gouden licht stroomt door de glazen pui de straat op. Zes groen uitgeslagen rechtsgeleerde heren kijken je aan: Cornelis van Bijnckershoek, Ulrich Huber, Hugo de Groot, Simon van Leeuwen, Johannes Voet en Joan Melchior Kemper. Maar wat staat daar in die lange gang op de muur? Het is een spreuk: Ubi iudicia deficiunt, incipit bellum.

 

Eindelijk gebeurt waar ik al heel lang op zit te wachten: de rechters nemen het initiatief om de kwaliteit van de afhandeling van zaken zelf te verbeteren. Niet dat er de afgelopen tien jaar niks gebeurd is: integendeel. Het bestuursrecht kreeg de Nieuwe Zaakbehandeling, de comparitie na antwoord en na aanbrengen in hoger beroep waren allemaal initiatieven om de kwaliteit en de geloofwaardigheid van de rechtspraak te verbeteren. Maar nu hebben de strafrechters professionele standaarden geformuleerd die er kort gezegd op neer komen dat de rechters baas in eigen zaak worden. Er worden ook niet meer van die belachelijk lange zittingsdagen en overvolle zittingsagenda's geaccepteerd. Ik kan me nog goed herinneren dat zuchtend en met schouderophalen werd geaccepteerd dat zittingen doorgingen tot in de avond, en er daarna nog haastig geraadkamerd moest worden.

 

Begin december was ik even terug in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Ik was er elf jaar niet geweest, en er is veel veranderd. Er komt nu drinkbaar water uit de kraan. Het plaveisel is gerepareerd. Het is veilig op straat, en gezellig in de stad.

 

Gefeliciteerd, Mr. Magazine, met het tienjarig bestaan.

Zo’n mijlpaal is meestal een aanleiding om vooruit en ook terug te kijken. Eerst maar even terug. Eind 2008 ben ik zelf als blogger bij mr-online.nl begonnen. Als ik me goed herinner was dat ook het begin van mr-online, de digitale spruit van Mr. Magazine. Hoewel mijn blogs nooit veel ophef hebben veroorzaakt was er binnen mijn rechtbank wel discussie over de vraag of en hoe je als rechter in de publiciteit kon treden. De of-vraag is inmiddels volmondig positief beantwoord. Het is goed voor de rechtspraak dat er rechters in de openbaarheid actief zijn. De hoe-vraag is interessanter. Binnen de rechtspraak zijn we het er wel over eens dat optreden in de openbaarheid het aanzien van de rechtspraak niet mag schaden. Dat geeft wel wat beperkingen maar daar heb ik zelf eigenlijk nooit last van gehad.

 

CTC2015

De Court Technology Conference was dit keer in Minneapolis, Minnesota. Zoals gebruikelijk heb ik vanaf de conferentie dagelijks geblogd. De track over tools for the 21st century judge was mijn focus. Wat hebben rechters nodig als ze digitaal gaan? Rechters doen maar een paar dingen, zei iemand: beslissingen nemen en schrijven, dossiers raadplegen en onderzoek doen. Meer hoeven ze dus ook niet te kunnen. Dus: tekstverwerken, een dossierviewer en toegang tot kennissystemen zijn voldoende. Maar dat dan wel aanbieden op één webpagina. Ergens hadden ze voor de rechters ook een mooi staafdiagram met de eigen statistiek gemaakt. Vertrouwelijk, alleen voor jezelf: hoeveel zaken moet je nog, wat is je doorlooptijd, dat soort dingen. Ik vind dat heel mooi, maar er zijn ook rechters die dat liever niet zien.