Of help ik je nu uit de droom?

Delen:

‘Opportunity’s’, daar ging het op een avond over in het Emma House. Ik begeleidde een groepje netwerkcollega’s bij een verkenning naar de kansen in de markt voor hun specialistische juridische kennis en ervaring. Uiteindelijk raakten we ook in gesprek over ondernemerschap en naar aanleiding daarvan kreeg ik een link naar een aardig stukje toegestuurd (thx Gerben). Op Linkedin heb ik het al gedeeld, maar toen ik net ging zitten om m’n blogpost te schrijven moest ik er weer aan denken.

A million worth of pain

Het is een hardnekkige misvatting onder mensen in loondienst dat ondernemers het geld met “bakken” binnen halen. Als het echt zo makkelijk was om snel rijk te worden dan deed iedereen het wel. In 2004 schreef de bekende venture capitalist Paul Graham het volgende over het starten van een nieuw bedrijf.

“if you want to make a million dollars, you have to endure a million dollars’ worth of pain. For example, one way to make a million dollars would be to work for the Post Office your whole life, and save every penny of your salary. Imagine the stress of working for the Post Office for fifty years. In a startup you compress all this stress into three or four years. You do tend to get a certain bulk discount if you buy the economy-size pain, but you can’t evade the fundamental conservation law. If starting a startup were easy, everyone would do it.”

En zo is het ook. Door de ontwikkelingen op internet en social media gebied van de laatste jaren, ontstaat de neiging dat te vergeten. De bedrijven die mensen om je heen beginnen zijn niet Snapchat wat 2 jaar bestaat en onlangs een overname bod van 3 miljard ontving van Facebook. De meeste ondernemers ploeteren. Zeker in deze tijd. Wij juridische ondernemers ploeteren een stuk minder dan andere beroepsgroepen is mijn perceptie. Maar we zijn ook wat risico averser en we investeren wat minder makkelijk. Dus ondernemen we wat minder.

‘Juristen consumeren liever dan dat ze investeren.’ Dat hoorde ik ergens op het web zeggen door een Amerikaanse management consultant, die zich gespecialiseerd heeft in de juridisch sector. Dat vond hij de oorzaak voor de achterblijvende innovatie in de juridische markt. Weet eerlijk gezegd niet meer hoe hij heet en waar het staat, maar het was volgens mij iets wat Monique van de Griend deelde. Dus in haar timeline op Linkedin kun je het vinden.

Ik denk wel dat die man gelijk heeft. Als een jurist kan kiezen tussen een gegarandeerde 1 euro nu, of nu 25 cent en met hard werken en slim zijn over een jaar misschien 3 euro dan kiezen de meesten voor die ene euro. Can’t blame em, maar het is tekenend.

Je kunt best van ondernemende professional in een professionele ondernemer veranderen. Maar doordat de meeste juristen gewend zijn om datgene wat ze verdienen grotendeels uit te geven (omzet = inkomen) kan de stap naar echt ondernemerschap in de regel niet plaatsvinden zonder directe consequentie voor hun levensstandaard.

Ja schatje

Het vereist dus veel wilskracht om je goed lopende praktijk tot stilstand te brengen omdat je die tijd wil steken in een nieuwe onderneming. En vaak is wilskracht niet genoeg. Ga het maar eens thuis verkopen; ‘ja schatje, er komt de komende tijd even geen geld binnen en daarna een paar jaar 1/3e van wat we nu uitgeven, maar als alles goed gaan zitten we over 3 jaar weer op hetzelfde niveau als nu en daarna verdienen we misschien wel meer! En o ja, het kan ook zijn dat het niet lukt en dan moeten we ons huis verkopen.’

Wat is ondernemerschap

Vroeger dacht ik er niet zo over, maar naar mate ik langer meeloop merk ik dat mijn perceptie over ondernemerschap is gaan schuiven. Vroeger zag ik elke activiteit die je voor eigen rekening en risico ontplooide als ondernemen. Tegenwoordig betrap ik mezelf er op dat ik ondernemerschap steeds vaker min of meer zie als de situatie waarin je omzet niet meer voor 100% afhankelijk is van de hoeveelheid uren die je werkt. Met andere woorden: als je ook geld verdient terwijl je niet zelf werkt, dan ben je aan het ondernemen.

Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat als het bovenstaande niet op je van toepassing is dat je dan niet “ondernemend” kunt zijn. Natuurlijk wel. Als je zelf verantwoordelijkheid en initiatief neemt ben je al ondernemend.

Wake up

De ervaren ondernemers onder ons weten dat het er bij hoort dat je een tijdje op een houtje bijt om zoveel mogelijk tijd en middelen te kunnen investeren in het van de grond krijgen van je business. Het is OF consumeren OF investeren. Hoop niet dat ik je ruw uit de droom help, maar wij juristen kunnen niet EN evenveel blijven verdienen EN tegelijk een nieuwe onderneming op de markt zetten.

Ik gun het je

Wil je echt die nieuwe challenger in de juridische markt bouwen? Weet dan dat mensen die gedwongen worden door omstandigheden, de switch naar ondernemerschap veel makkelijker maken. Ik gun je dus dat je snel je baan kwijt raakt.

Marijn

Ps. ben jij een ondernemer (in de dop) met een achtergrond in de top advocatuur? Kom eens koffie drinken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven