Mind Maps in de juridische praktijk

Delen:

Een kleurrijke denktechniek voor het brein van de jurist

Situatieschets: je krijgt last-minute een dossier op je bureau gegooid van een collega die met vakantie gaat, ziek is, en nauwelijks te bereiken is. Of jij het even op wilt pakken. En snel ook want, de deadline nadert. Eigenlijk kan je dit er niet bij hebben. Je zit zelf tot over je oren in het werk. Vervelend genoeg ben je ook niet goed thuis in dit onderwerp. Kortom een opdracht waar je niet op zit te wachten, maar ‘nee’ verkopen is geen optie. Aan de slag dus maar, en het hoofd proberen koel te houden. Komt dit bekend voor?

Van een jurist wordt veel denkwerk verwacht. Je moet vaak op twee borden tegelijk schaken, een paar stappen vooruit kunnen denken, de details doorzien en snel de grote lijnen kunnen uitzetten. Hoe doe je dat allemaal tegelijkertijd? Door naast je analytisch vermogen ook zo nu en dan je visuele denkvermogen en creativiteit aan te spreken. Mind Mappen is hiervoor een handig hulpmiddel. Een Mind Map is een grafische manier om informatie en ideeën te genereren, visueel weer te geven en te ordenen, waarbij de hersenen, die van nature associatief werken, optimaal worden gebruikt. Letterlijk vertaald breng je met een Mind Map je gedachten in kaart. Tony Buzan heeft de Mind Map-techniek wereldwijd bekend gemaakt en praktische instructies ontwikkeld.

Het principe is simpel. Een Mind Map combineert kleuren, beelden, woorden en de ruimte op het papier. Zo kunnen de hersenen optimaal associëren en ideeën genereren. In het centrum van de Mind Map staat het hoofdonderwerp aangegeven met een beeld of korte titel. Gekleurde organisch gevormde takken geven deelonderwerpen aan, bij voorkeur met één sleutelwoord. Dit zijn als het ware de hoofdstukken van het centrale onderwerp. Al associërend teken je subtakken, die als het ware de paragrafen weergeven. Het resultaat is een uitgewerkte en levendige boomstructuur.

Een Mind Map geeft, omdat het op één vel papier staat, de big picture zonder de details die zijn opgenomen uit het oog te verliezen. Een Mind Map is als het ware een informatieconcentraat. De structuur, die niet lineair is maar multidimensionaal, is een levendige weergave van juridische feiten. Dit draagt bij aan het houden van overzicht en geeft inzicht in bijvoorbeeld een complex vraagstuk. De structuur helpt om makkelijk verbanden te leggen of de samenhang te zien. Deze manier van denken en structureren zorgt er ook voor dat je informatie makkelijker kunt onthouden en zonder al te veel moeite kunt reproduceren. Het maken van een Mind Map is ook een kans om een vraagstuk eens op een andere manier te benaderen.

mind-maps

Een Mind Map is iets anders dan we gewend zijn. Je moet het zelf proberen en oefenen om te ervaren en letterlijk te zien wat je eraan hebt. Maar Mind Mappende juristen bevinden zich in goed gezelschap. Leonardo Da Vinci, Charles Darwin, Albert Einstein, Bill Gates en Al Gore zijn bekende Mind Mappers.

En zie waar zij gekomen zijn!

© Legal Visuals
Reacties en vragen zijn welkom op dit blog of per email mdw@legalvisuals.nl

Mariska de Witmr. Mariska de Wit is een creatieve juriste en geeft voor Legal Visuals trainingen aan juristen over de Mind Map-techniek. www.legalvisuals.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven