Whizkids bestormen legaltechmarkt

Delen:

Foto: Pexels.com

Twee van de drie genomineerden van de De Brauw Legal Innovation Challenge (BLIC) 2016 hebben een succesvolle start-up opgebouwd. Winnaar Appjection bestaat uit een team van vier mensen, en bij mede-genomineerde LexIQ zijn vijf vaste krachten en een stagiair in dienst. Legaltechkenner Harm Bavinck denkt dat beide initiatieven kansrijk zijn.

Net als veel andere grote advocatenkantoren stimuleert De Brauw digitale innovatie in de juridische sector. Vorig jaar organiseerde het Zuidas-kantoor voor het eerst De Brauw Legal Innovation Challenge (BLIC). Mr. onderzocht wat het heeft opgeleverd.

Chatbotje

Verkeersboetes aanvechten met een chatbotje: dat was het idee van de bedenkers van Appjection, die in 2016 de eerste editie van de BLIC wonnen, en 25.000 euro opstreken. De gedachte was simpel: de bekeurde automobilist die een paars-witte enveloppe uit Leeuwarden in de bus krijgt, stuurt die bekeuring inclusief feitcode, foto, persoonsgegevens en CJIB-nummer naar de site van Appjection. Na een serie ja/nee vragen krijgt de klant binnen 24 uur antwoord. De dienst is gratis voor de automobilist. Appjection incasseert de procesvergoeding als het bezwaar slaagt.

Max Heck

Tot zover de theorie. Want de praktijk is weerbarstig, merkten bedenkers Max Heck en Matthijs Lagas, die na hun afstuderen vorig jaar september serieus aan de slag gingen. Eerst met een chatbotje op Facebook Massenger om de behoeftes van de klant te peilen. “Het was een pilot van drie maanden,” zegt Heck. “We zijn begonnen met familie en vrienden, en later ook via Facebook Ads.” Tweehonderd mensen hebben meegedaan.

De evaluatie leverde drie conclusies op: de klant heeft behoefte aan Appjection, de kwaliteit van de ingelezen foto’s was onder de maat en mensen vinden Facebook geen ideaal platform voor het uitwisselen van dergelijke informatie.

Twijfelgevallen

De oplossing was een web app bouwen op basis van Optical Character Recognition dat automatisch die boete inleest. “Eind vorig jaar liep het storm nadat we search engine advertising hebben gedaan,” vertelt Heck. “De resultaten van de foto’s zij nu goed.”

Hoe werkt het verder? “We hebben een database met allerlei redenen waarom de boete onterecht zou kunnen zijn. Bij een terechte boete zeggen we dat we de klant niet kunnen helpen. Bij twijfelgevallen dienen we een WOB-verzoek in. Dan kijken we of de wettelijke regels zijn gevolgd. Zo niet, dan dienen we een bezwaarschrift in.”

Door het verdienmodel moet Appjection het hebben van de geslaagde bezwaren. “Zekere wins zijn: niet staande houden, niet de cautie krijgen, of heel simpele dingen zoals een verkeerd cijfer invoeren in je Parkmobile account. Dat zijn boetes waar we iets mee kunnen.”

CJIB

Tot nu toe heeft Appjection ruim 500 bezwaarschriften behandeld, waarvan in 175 gevallen een WOB-verzoek is gedaan. Dit heeft geleid tot honderd lopende zaken, waarvan er nog veel in behandeling zijn. Van de twintig afgehandelde bezwaarschriften zijn er acht gegrond verklaard. Zo komt Appjection op een slagingspercentage van veertig procent.

De web app heeft inmiddels ook de interesse gewekt van het CJIB in Leeuwarden. “We kregen direct na de BLIC een telefoontje dat ze geïnteresseerd zijn. Ze gaan kijken of je in de toekomst ook digitaal bezwaar kunt maken, in plaats van per post.”

Webshop

Raphael Spaans

De bedenkers van LexIQ finishten vorig jaar bij de top 3 maar grepen naast de hoofdprijs. Dat betekent niet dat ze minder succesvol zijn. Integendeel, bij deze leverancier van juridische analyses werken inmiddels vijf vaste krachten en een stagiair. Dat kan omdat investeerders fors in de buidel hebben getast. LexIQ, een initiatief van bedrijfskundige Raphael Spaans en de ingenieurs Michael van der Cammen en Reinoud Baker, is sinds begin juli in de lucht. “We willen het werk van advocaten makkelijker maken,” legt Spaans uit. “Je kunt bij ons rapporten bestellen: een statistiek van rechtspraak.” Een soort webshop dus voor customized producten.

Wil je als advocaat weten hoe lang een proces gemiddeld duurt bij de civiele kamer in Rotterdam in vergelijking met de rest van Nederland? Of in Utrecht? Of ben je benieuwd naar de proceskosten van een zaak voor de Rechtbank Noord-Nederland of wil je weten of de proceskosten vaker worden toegewezen aan de eiser of de gedaagde? De zoekmachine van LexIQ gaat op zoek in openbare rechterlijke uitspraken en rapporteert. Ook advocaten die geïnteresseerd zijn in het track record van hun tegenstander, kunnen een rapport opvragen. Kosten: een tientje per rapport plus vijftig cent per geanalyseerde uitspraak.

Vluchtvertraging

Uiteraard kijken de mensen achter de start-ups naar de toekomst. Appjection, dat inmiddels bestaat uit een team van vier mensen inclusief een Chief Technical Officer, wil ook andere boetes aanvechten: “We zien kansen in andere categorieën, zoals  belastingen, UWV, en vluchtvertraging,” zegt Max Heck. Ook LexIQ blikt vooruit. “We willen benchmark rapporten op rechtsgebieden maken,” legt Raphael Spaans uit. “Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de transitievergoeding bij ontslag.”

De derde genomineerde van BLIC was Brandopticon, een initiatief van Elgar Weijtmans en Sophie Ten Bosch. Deze tool om merkinbreuken op te sporen kwam nooit echt van de grond omdat de beide bedenkers snel voor de advocatuur kozen. Weijtmans is Tech-advocaat bij NautaDutilh en Ten Bosch maakt deel uit van de IP-sectie van Allen & Overy.

Natural Language Processing

Harm Bavinck. Foto: Effact

Harm Bavinck, columnist voor Mr. en kenner van digitale ontwikkelingen in de juridische sector, denkt dat er voor beide initiatieven een markt bestaat. “Appjection heeft internationaal een groot aantal succesvolle voorbeelden, zoals Flightright in Duitsland,” verklaart Bavinck. Flightright behandelt claims in verband met vluchtvertraging  en het annuleren van vluchten.

“LexIQ zit in een hele nieuwe business categorie van Natural Language Processing en Machine Learning,” legt Bavinck uit. “Deze techniek gaat een enorme impact hebben op het juridische beroep.” LexIQ is volgens Bavinck een van de eersten die hiermee in Nederland aan de slag gaan. “Het is nog niet helemaal duidelijk wat de markt wordt, maar wel is duidelijk dat er voldoende kansen zijn.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven