10 herkenbare situaties voor rechtenstudenten

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Of je nu net klaar bent met je eerste jaar, je gaat beginnen aan een rechtenstudie of je studeert al een paar jaar: een aantal van onderstaande situaties zal je zeker herkennen!

 1. Met stipt op nummer één: de onrechtmatige daad (art. 6:162 BW) kan je wel dromen!
  Vanaf het eerste jaar leer je het al en je komt er eigenlijk nooit meer van af. Bij elk openstaand (kelder)luik of bij het zien van het logo van Coca Cola, denk je aan het Kelderluik-arrest. Zou je sommige tentamens ook kunnen scharen onder ‘in strijd met hetgeen het maatschappelijk verkeer betaamt?!’
 2. De noot is je redding
  Jurisprudentie kan oneindig zijn, thank god voor de noot! Ook bij kleinere zaken is het een uitkomst: de annotator maakt de zaak soms zoveel duidelijker.
 3. Een stuk taart eten is niet meer hetzelfde
  Een andere klassieker: de Hoornse-taartzaak! Sinds je dit arrest hebt geleerd, is een stuk taart eten niet meer hetzelfde. Die calorieën neem je overigens maar op de koop toe.
 4. Soms heb je het gevoel dat je een studie Latijn doet
  ‘’Daar houd ik je aan!’’ verandert al gauw in: ‘’pacta sunt servanda’’
 5. Aan markeerstiften en tabjes heb je nooit genoeg
  En nee, dat is niet blauw. Dat is turquoise.
 6. Veel vrienden/familieleden/kennissen gaan er automatisch vanuit dat je advocaat wil worden
  ‘’Oh, jij studeert rechten? Ik laat het je wel weten als ik een advocaat nodig heb!’’ Zucht. Hoewel velen een togaberoep ambiëren, zijn er nog zoveel meer kanten die je op kunt met een rechtenstudie. Lang niet iedereen wordt advocaat.
 7. De kleine lettertjes lezen
  De termen die in contracten worden gebruikt zijn ook ineens een stuk helderder.
 8. De nieuwe kleur van de Kluwer wettenbundels is altijd spannend
  Dit jaar ga je ze trouwens ook écht netjes proberen te houden, maar door het vele gebruik vertonen de eerste scheuren zich al in de eerste twee weken. Aan het eind van het jaar zijn de hoekjes lelijk geworden en bevat elke pagina minstens drie kleuren. Tijd voor nieuwe dus! (tip: koop de variant met de harde kaft, dan duurt het iets langer voordat de eerste scheurtjes zich vertonen).
 9. Samen met studiegenoten begin je te praten in artikelen en in zaken
  Ooit op de gezichten van je medereizigers gelet in de trein als je het hebt over bepaalde artikelen (een 6:162’je, bijvoorbeeld) en zaken met een studiegenoot? Het recht is soms net een codetaal voor de mensen om je heen.
 10. Last but not least, nummer 10: iedereen denkt dat je een wandelende wettenbundel bent
  ‘’Kan je iets doen aan het geschil met mijn huurbaas?’’ ‘’Wat moet ik doen als ik van mijn verkeersboete af wil?’’ Je kent het wel. Je haalt de magische zin weer uit de kast: ‘’Dat hangt af van de omstandigheden van het geval’’. Maaaar: tijdens de tentamenperiode ben je zo gekluisterd aan je bundels dat je verandert in een (slaap)wandelende wettenbundel die het overleeft op koffie. Misschien zit er toch een kern van waarheid in.

Er zijn zeker nog veel meer momenten die rechtenstudenten gemeen hebben (dat kippenvelmomentje wanneer de media het heeft over ‘moord met voorbedachten raden’ bijvoorbeeld), maar voor nu laat ik het hierbij. Het collegejaar loopt nu ten einde, dus ik wil iedereen succes wensen met de laatste loodjes en vergeet niet te genieten van een mooie zomer!

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top