Alsof ik een moord heb gepleegd..

Delen:

Liza is al eerder veroordeeld voor het lastig vallen van een gemeentemedewerker, maar daartegen is ze in hoger beroep gegaan. De behandeling bij het centrum voor geestelijke gezondheidszorg De Waag is al wel begonnen. Met weinig succes, zeggen Liza én de reclassering. Ze zet zich niet in, zegt de reclassering; ik wil wel maar ze doen niets, zegt Liza. ‘Daarom heb ik voor een andere behandelaar en voor een ander contactpersoon bij de reclassering gekozen.’ Natuurlijk moet Liza worden behandeld, zegt de officier van justitie, maar daar mag het niet bij blijven. Ze heeft Janneke immers met haar volle verstand stelselmatig digitaal belaagd en is steeds dieper haar privédomein binnengedrongen. ‘Dat Janneke angstig was, begrijp ik heel goed. Want waar houdt het op? Staat er straks iemand voor de deur? De kinderen konden er niet van slapen.’

Hoger beroep?
Bij hoger beroep wordt aan een hogere rechtbank gevraagd om een nieuw oordeel te geven in een rechtszaak. Deze rechtbank bekijkt de zaak dan helemaal opnieuw.

4599_plasma-stalking-313x239

Moord
Een taakstraf van 200 uur is op zijn plaats, vindt de officier van justitie. ‘Dat is om af te rekenen met wat er is gebeurd. Maar hoe zorgen we ervoor dat mevrouw hiermee ophoudt?’ Als stok achter de deur presenteert officier van justitie een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden, met een maximale proeftijd van 3 jaar. Omdat Liza’s wangedrag hardnekkig is, moet ze zich ook ambulant laten behandelen, 3 jaar lang melden bij de reclassering en mag ze per direct 3 jaar lang geen contact zoeken met Janneke, haar vrienden en familie. Niet op de sociale media en niet in levenden lijve, thuis of op het werk. Liza mag de naam of afbeeldingen van Janneke en haar omgeving ook niet meer gebruiken op de sociale media. ‘Het lijkt wel alsof ik een moord heb gepleegd. Mag ik dan wel mijn laptop terug? Daar zit mijn leven in!’, reageert Liza huilend.

Laptop
Liza heeft Jannekes Facebookaccount gehackt en haar gestalkt (‘terwijl u ook nog eens een contactverbod met gemeentemedewerkers had’), maar 200 uur taakstraf vindt politierechter te veel. ‘Ik geef u een taakstraf van 100 uur.’ Daarnaast krijgt Liza een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. En Liza moet zich verplicht melden bij de reclassering en ambulant laten behandelen bij De Waag. Ze mag de naam en beelden van Janneke en haar familie 3 jaar lang niet op het internet zetten en ze krijgt 2 jaar lang een contactverbod en een gebiedsverbod voor Jannekes en huis- en werkadres. Ook als Liza in hoger beroep gaat, moet ze zich daaraan houden. Doet Liza dat niet, dan gaat ze per overtreding 2 weken de cel in. ‘En de laptop?’, vraagt de griffier. Die krijgt Liza terug als de gegevens die met Janneke te maken hebben eraf zijn gehaald.

De griffier 
De griffier maakt aantekeningen van alles wat er tijdens een zitting wordt gezegd en gedaan, en maakt daar eventueel een proces verbaal van. Ook ondersteunt de griffier de rechter(s) bij het voorbereiden van de zaak en het opstellen van het vonnis (uitspraak) of arrest.
*De namen zijn vanwege de privacy verzonnen.

Hopelijk vond jij het leuk om weer een nieuwe blog te lezen! Heb jij vragen of wil je ergens meer over weten? Laat het mij weten en ik ga er wat leuks van maken 

Tot snel!

Liefs Kayleigh

Dit bericht is geschreven door Rechtspraak Reporter Kayleigh.
Je kunt haar berichten vinden op deze pagina.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven