Annerie Ploumen over de speerpunten van de KNB

Meester van de week is Annerie Ploumen. Ze is sinds 1 januari voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) als opvolger van Nick van Buitenen. Ploumen is partner bij Van Doorne, waar ze als notaris aan de vastgoedpraktijk is verbonden.

Delen:

Annerie Ploumen over de speerpunten van de KNB

Wat zijn uw speerpunten voor de komende jaren?
In onze strategische agenda 20-25 staan drie thema’s centraal, te weten ‘Voor mens en maatschappij’, ‘Bescherming en zekerheid’ en de ‘Futureprof’. Vergeleken bij de vorige agenda besteden we extra aandacht aan de persoonlijke kant van het vak. We proberen antwoorden te vinden op vragen als: ‘Hoe houden we het notariaat aantrekkelijk voor jongeren?’ en ‘Wat is het profiel van de notaris van de toekomst?’

De kennismaking met de KNB-leden is moeilijker onder de huidige corona-omstandigheden. Hoe gaat u dat aanpakken?
Zolang het niet mogelijk is elkaar fysiek te ontmoeten zullen we bijeenkomsten digitaal blijven doen, net als afgelopen jaar. Voor de komende tijd organiseren we kleine digitale bijeenkomsten waarin ik met een medebestuurslid in gesprek ga met zes à acht leden over zaken die de leden bezighouden.

Is het voor u als notaris op een groot Zuidaskantoor niet moeilijk om u in te leven in de noden van eenpitters in uithoeken van het land?
Drie van mijn medebestuursleden werken op een kantoor met één notaris of hebben daar eerder gewerkt. In onze vergaderingen staat daarom ook hun praktijkervaring regelmatig centraal bij de vraag wat onze besluiten betekenen voor de kleine kantoren. Ongeveer de helft van de notariskantoren heeft één notaris, dus hun inbreng is essentieel.

(Kandidaat-)notarissen hebben het harstikke druk. In 2020 is een recordaantal akten gepasseerd en uit recent KNB-onderzoek bleek dat er veel wordt overgewerkt in het notariaat, vooral door jongeren in de Randstad. Gaat de KNB iets met die constatering doen?
Werkdruk is een van de aspecten die in het thema ‘Futureprof’ aan de orde komen. Een goede privé-werkbalans is essentieel om medewerkers gezond te houden. Dat betekent in de eerste plaats dat we genoeg medewerkers moeten hebben. We gaan daarom extra investeren in de werving van jongeren en zij-instromers. Daarbij kijken we niet alleen naar academici, maar ook naar hbo’ers.

Wat vinden cliënten en kantoorgenoten ervan dat ze u een deel van de tijd kwijt zijn aan de KNB?
Cliënten reageren er positief op en vinden het leuk dat ik dit doe. Daarnaast willen ze natuurlijk wel dat ik beschikbaar ben als het echt nodig is. Zeker mijn team zal merken dat ik minder beschikbaar ben. Ondanks het feit dat we goed erover hebben nagedacht hoe dit wordt opgevangen, is het in het begin nog even passen en meten.

Als ik het voor het zeggen had dan…?
Laat ik voorop stellen dat het nooit goed is dat één persoon het voor het zeggen heeft, dus ook ik niet. Wat ik hoop te bereiken is dat we het notariaat in Nederland de komende jaren op de kaart blijven zetten als maatschappelijk relevant en onmisbaar. Als een beroepsgroep waar studenten en zij-instromers bij willen horen. Met goed opgeleide mensen die veranderingen als een uitdaging zien en die daarnaast op een relaxte manier hun werk als notaris, adviseur en poortwachter zullen uitoefenen.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Ik haal inspiratie uit de mensen om me heen en de zaken die ik doe, of dat nu op kantoor is of − zoals nu − binnen de KNB-organisatie. Eigenlijk is dat gedurende alle fasen van mijn studerende en werkende leven zo geweest. Ieder mens heeft wel iets dat je stof tot nadenken of tot inspiratie geeft.

Wat is het hoogtepunt in uw carrière?
Ik heb veel mooie dingen gezien en meegemaakt in de loop van mijn carrière. Onmogelijke zaken die uiteindelijk met een goed team toch tot ieders tevredenheid werden afgehandeld. Stagiaires die je opleidt en die uitgroeien tot goede juridische adviseurs in het notariaat of op andere posities in de samenleving. Dat is ook waarom ik mijn vak zo leuk vind.

Wat is er niet over u bekend, dat wel interessant is?
Er is veel niet bekend over mij en eerlijk gezegd hoeft dat ook niet. Uiteindelijk gaat het erom dat ik samen met mijn collega’s in het bestuur doe wat goed is voor de KNB en haar leden. Inmiddels weet iedereen wel dat ik van een Zuidaskantoor in Amsterdam kom, maar weet bijna niemand dat ik ben opgegroeid op een boerderij in een van de kleinste gehuchten van Zuid-Limburg, een prachtig stukje Nederland.

Welk boek las u het laatst?
Ik lees vaak meerdere boeken tegelijk, zo ook deze twee: Viktor van Judith Fanto, een roman die het leven van Viktor, een jongen uit een Weens-Joodse familie beschrijft en handelt over de betekenis van familiebanden voor de vorming van de eigen identiteit; en daarnaast Cleopatra, een vrouwenleven. Stacy Schiffer beschrijft in dit boek het leven van een van de meest intrigerende vrouwen uit de wereldgeschiedenis.

Met welke beroemdheid zou u in quarantaine willen?
Met ‘The notorious RBG’, wijlen Ruth Bader Ginsburg: een sterke geest, vechtster voor vrouwenrechten en bovenal een excellent juriste.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven