Juridisch nieuws

App als juridische brandweer

Foto: Depositphotos

CMS heeft een gratis app gelanceerd voor realtime juridische hulp bij invallen door mededingingsautoriteiten. De CMS Dawn Raid Assistant biedt dekking in 27 landen.

Mededingingsautoriteiten doen steeds vaker invallen bij bedrijven; deze ‘dawn raids’  vinden plaats als ze het vermoeden hebben dat een bedrijf de mededingingsregels heeft overtreden. Inspecteurs staan op verschillende locaties of bij dochterondernemingen in verschillende landen op de stoep; zelfs in privéwoningen van managers en andere werknemers kunnen onderzoeken worden gedaan. Deze invallen kunnen hoge boetes als gevolg hebben. Bedrijven zijn verplicht medewerking aan zo’n bezoek te verlenen, maar ze hoeven niet alles toe te laten.

De reeds bestaande Nederlandse dawn raid apps beperken zich tot regelgeving rond dawn raids in Nederland; die van CMS biedt hulp bij invallen voor maar liefst 27 jurisdicties en in 23 verschillende talen. De Dawn Raid Assistant geeft informatie over invallen door de Europese Commissie en nationale mededingingsautoriteiten.

Intuïtief

Roderick Nieuwmeyer
Roderick Nieuwmeyer

Roderick Nieuwmeyer, advocaat in de praktijkgroep Competition & EU, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de app. Hij vertelt dat die heel intuïtief is ingericht. “Zo bevat de app do’s and don’ts bij een inval, korte checklists en zelfs een ‘panic button’ voor directe noodhulp. Wie tijdens een inval bij zijn bedrijf op de grote rode knop drukt, kan meteen CMS bellen of mailen.” Als dat gebeurt rinkelen de telefoons van alle mededingingsadvocaten en hun ondersteuners. “In ieder land staat een dawnraid-team klaar dat meteen kan uitrukken om eerste hulp te verlenen: als een juridische brandweer.”

Om de app zo toegankelijk mogelijk te houden, vraagt de Dawn Raid Assistant niet om in te loggen; een mailadres en telefoonnummer voor het kunnen laten functioneren van de panic button zijn genoeg. Voor meer diepgaande informatie moet men wel inloggen. Als een onderneming de app wil personaliseren kan dat ook.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand