Areane Dorsman over de Raad voor de rechtspraak

Delen:

Areane Dorsman - definitief
Areane Dorsman (foto: Rechtspraak)

Meester van de week is Areane Dorsman. Sinds 1 januari is zij rechterlijk lid van de Raad voor de rechtspraak, als opvolgster van Kees Sterk. Dorsman was lange tijd ondernemingsrechtadvocaat, voor ze in 2004 overstapte naar de rechterlijke macht. Bij de rechtbank Amsterdam vervulde ze diverse leidinggevende functies. In 2013 werd zij rechterlijk bestuurslid van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

De Raad voor de rechtspraak is een orgaan waar veel rechters niet dol op zijn. Heeft u lang moeten nadenken voor u naar deze functie solliciteerde?
Aan solliciteren gaat nadenken vooraf. Dat was hier niet anders. Met een aantal mensen heb ik er zowel binnen als buiten de rechtspraak over gesproken. Ik heb zonder aarzeling gesolliciteerd.

Hoe denkt u dat de door nogal wat rechters ervaren kloof tussen de ‘werkvloer’ en bestuurders het best te dichten is?
Ik denk niet vanuit een tegenstelling tussen de ‘werkvloer’ en bestuurders. Er werken uitstekende mensen in de rechterlijke organisatie. Ik ga ook in mijn nieuwe functie met vertrouwen met rechters spreken over hun ervaringen in het werk. Ik heb er veel zin in.

De visitatiecommissie betoonde zich afgelopen voorjaar kritisch over de organisatie van de Rechtspraak. Hoe gaat de Raad voor de rechtspraak om met de aanbevelingen van de commissie?
De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak heeft hierover juli 2019 een brief aan de minister voor Rechtsbescherming gestuurd. Daarin worden speerpunten voor de komende drie jaren benoemd. Hoe de Raad van rechtspraak hiermee zal omgaan kan ik nog niet zeggen, ik begin net, er is heel veel beweging, ik kom hier graag over een aantal maanden op terug.

Wat is momenteel het grootste probleem van de Rechtspraak en hoe is dat op te lossen?
Waar het mij om gaat is dat de rechtspraak toekomstbestendig is, tegemoet komt aan gerechtvaardigde verwachtingen van de samenleving en ook kwalitatief hoogwaardig blijft, en dat de mensen er met veel plezier werken. Vanuit die blik ga ik aan de slag met de taken die er voor de Raad voor de rechtspraak liggen.

Onlangs kwam de projectgroep Doorlooptijden met een aantal plannen om achterstanden weg te werken. Gaan de onorthodoxe maatregelen die de projectgroep voorstelde ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht?
De projectgroep heeft een aantal voorstellen gedaan om achterstanden weg te werken. Daarnaast zijn er standaarden voor doorlooptijden ontwikkeld. Dit zijn maximale termijnen waarbinnen bepaalde zaken worden behandeld. Over de voorstellen van de projectgroep wordt nu binnen de organisatie doorgepraat. Welke maatregelen vinden we uiteindelijk verantwoord, haalbaar en doenlijk?

Urgenda, stikstof, IS-kinderen: rechters krijgen de laatste tijd regelmatig het verwijt op de stoel van politici te gaan zitten. Wat is de rol van de Raad voor de rechtspraak in deze discussie?
De Raad voor de rechtspraak is er om goede rechtspraak mogelijk te maken en de onafhankelijkheid van de rechtspraak te waarborgen, ook als er discussie is over de wijze waarop de rechter zijn taak vervult. Ik ben het overigens niet eens met het verwijt: de rechter toetst aan wetten en verdragen die door het parlement zijn vastgesteld of geaccordeerd.

Als u het voor het zeggen had dan…?
Dan wordt het Nederlands elftal Europees kampioen.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Mijn benoeming tot rechter. Ik heb sinds mijn overstap vanuit de advocatuur mijn hart aan de rechtspraak verpand.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
De mensen die in de rechtspraak werken.

Welk boek las u het laatst?
The origins of political order van Francis Fukuyama. Dit gaat over de oorsprong van de rechtsstaat en de rule of law. Zijn leidmotief ‘turtles all the way down’ laat mij niet los.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik zou niet graag in een gevangeniscel belanden. Maar als het ervan komt, zou ik de tijd wel willen doorbrengen met Ferzan Özpetek. Zijn films gaan over menselijke verhoudingen en vind ik intrigerend.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven