Arnoud Engelfriet over juridische trucs

Delen:

27-01-2017, Amsterdam, ICT Recht foto en copyright Leonard Fäustle 0615004194 info@leonardfaustle.nl

Mr. van de week is Arnoud Engelfriet. Hij is ict-jurist en algemeen directeur van juridisch adviesbureau ICTRecht. Naast zijn al twaalf jaar bestaande blog Ius Mentis legt hij sinds kort in een blog ‘trucs’ uit aan mensen die juridisch minder zijn onderlegd. Die gaan vooral over contracten en algemene voorwaarden.

Uw laatste truc: hoe kom je af van lastige inkoopvoorwaarden. Wat behelst die?
Veel ondernemers laten zich overdonderen door inkopers die de inkoopvoorwaarden (AIV) als onwrikbaar document presenteren. Daar moet meer gelijkheid op het speelveld in komen, maar dan moet je wel weten welke taal je moet spreken en hoe het onderhandelingsspel werkt. Mijn ‘truc’ in dit geval is dat je je eigen algemene voorwaarden opmaakt als een contract, waar je dan in zet dat de AIV deel uitmaken van de overeenkomst doch ondergeschikt aan de hoofdovereenkomst.

U geeft kleine ondernemers munitie in handen waarmee advocaten en bedrijfsjuristen, die deze algemene voorwaarden opstellen, niet blij zullen zijn. Wat beoogt u met deze trucs?
De blogserie is begonnen als een halve grap: kun je ‘clickbait’ titels zoals ‘Artsen staan versteld’ of ‘Deze vrouw kocht een pruik, je gelooft nooit wat deze kat toen deed’ ook in de juridische sector toepassen. Maar ondertussen merkte ik dat er best wat behoefte was aan advies over contracteren en onderhandelen in de praktijk, dus daar is de serie naar toe gegroeid. De tips zijn vooral geschreven voor leveranciers, omdat in mijn vakgebied – de ICT – veel leveranciers opereren die gewend zijn alles zelf te doen, tot onderhandelen met advocaten aan toe.

Op welke truc bent u het meest trots?
‘Dure Zuidas-advocaten haten deze juridische contractentruc.’ Een tikje tendentieus maar verreweg het meest gelezen bericht. De truc komt erop neer dat er geen puur juridische kwesties zijn – ieder juridisch bezwaar is uiteindelijk een vraag om een grotere prestatie. Daar moet de prijs op afgestemd worden. De truc is dan ook simpel: zeg op alles ‘Sorry, daar is de prijs uit de offerte niet op afgestemd’. Oftewel, u wilt meer van mij, dat kan maar dan gaat de prijs ook omhoog. Dat dwingt de jurist aan de andere kant om de afweging te maken: is het juridische principe de prijsverhoging waard? Bij een exoneratie wellicht wel, bij een extra zin in de betalingsvoorwaarden denk ik niet.

Zelf gebruikt u ook algemene voorwaarden, een document van tien kantjes. Kunnen we daar ook gaten in schieten?
Natuurlijk. Net zoals de kinderen van de schoenmaker op blote voeten lopen, hebben wij juristen vaak achterhaalde en slecht doortimmerde voorwaarden. Ik zou ze het liefst reduceren tot ‘wij doen ons best en gelieve binnen 30 dagen te betalen’. Maar dat is misschien iets té vooruitstrevend.

Als u het voor het zeggen had, dan…?
Dan komen er wettelijke standaardcontracten voor de routinekwesties in het handelsverkeer. Het is toch je reinste onzin dat iedereen vele uren bezig is met geheimhoudingsverklaringen, arbeidscontracten en leveringsvoorwaarden? Op hoe veel manieren kun je de rechtbank Arnhem bij uitsluiting bevoegd verklaren?

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
De lancering van mijn dochterbedrijf JuriBlox, waarmee iedereen zelf contracten kan samenstellen op basis van simpele, praktijkgerichte vragen.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
In mijn vrije tijd doe ik aan theatersport, improvisatietheater waarbij je zonder script of voorkennis een scene moet neerzetten. Erg ontspannend en zowel mentaal als fysiek een leuke workout, want er komt ook veel beweging en dans bij kijken.

Welk wetsartikel vindt u bijzonder fraai?
Artikel 6 Rijksoctrooiwet, dat bepaalt dat ‘een uitvinding als het resultaat van uitvinderswerkzaamheid [wordt] aangemerkt, indien zij voor een deskundige niet op een voor de hand liggende wijze voortvloeit uit de stand van de techniek’. Zelden is het proces van uitvinden en innoveren zó fraai tot een ambtelijke beschrijving gereduceerd als daar.

Welk boek las u het laatst?
Reconquista van Miquel Bulnes, een schitterende roman over de strijd tussen zuidelijke mohammedanen en noordelijke christenen in het middeleeuwse Spanje.

Wat vindt u de beste film over recht of over ict?
De meest realistische film over ict blijft toch wel Wargames (1983). Hij heeft ook de toon gezet voor cybercrime: dat gaat over bepukkelde pubers die het Pentagon hacken en zo de Derde Wereldoorlog ontketenen. Vrijwel alle beleid tegen cybercrime wordt geschreven met dat beeld in het achterhoofd.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
De Engelse komiek Jimmy Carr, met zijn humor houd je ieder verblijf langdurig uit. En zijn bizarre lach zorgt wellicht voor een snelle exit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven