Juridisch nieuws

‘Bedrijfsjuristen moeten legal tech as a skill aanleren’

Internet law concept
Foto: Depositphotos

Hoogleraar en legal counsel Erik Vermeulen betoogde tijdens een lezing bij Van Benthem & Keulen dat het belangrijk is dat bedrijfsjuristen ‘legal tech as a skill’ aanleren, zodat ze ondersteuning kunnen bieden bij het vaststellen van de juridische kaders in de wereld van code.

Erik Vermeulen is hoogleraar business and financial law aan Tilburg University, waar hij het vak ‘coding for lawyers’ introduceerde, en senior legal counsel bij Signify (Philips Lighting). Hij hield 12 februari bij Van Benthem & Keulen in Utrecht een lezing over het onderwerp ‘Legal tech: de laatste stand van zaken’. Het was de laatste lezing in een zesdelige cyclus over de rol van de bedrijfsjurist als strategisch business partner.

Fascinerend

Erik Vermeulen tijdens zijn lezing

Vermeulen vertelde zijn publiek over zijn eerste ervaring met legal tech. Een paar jaar geleden las hij in een artikel dat het mogelijk was om digitaal een rechtspersoon te creëren die slechts bestaat uit een computerprogramma en investeerders, beter bekend als de decentralized autonomous organization (DAO). De statuten en de benodigde contracten zouden vervangen kunnen worden door code, ofwel computerregels. Aan de hand van dit fascinerende artikel besprak hij de ups and downs van de eerste legaltech-tools. De toepassing van die tools ging met de nodige complicaties gepaard, maar met indrukwekkende voorbeelden maakte Vermeulen duidelijk dat de programma’s steeds beter worden en steeds meer kunnen.

Het ligt voor de hand dat bureaucratische bedrijfsprocessen − waarbij veel managers betrokken zijn en die worden ondersteund worden door oude, langzame systemen die ook nog eens gevoelig zijn voor menselijke fouten − als eerste aan de beurt zijn om vervangen te worden door computerprogramma’s, aldus Vermeulen.

Elkaars spelregels begrijpen

Een volgende stap is volgens Vermeulen om vanuit de juridische afdeling ‘legal tech as a service’ in een organisatie aan te bieden. Zelf heeft hij samen met een legaltech-ontwikkelaar een intelligent contractensysteem opgezet, waardoor zijn juridische afdeling zich kan richten op ander, zinvoller werk. Voor het opzetten van legal tech as a service is het noodzakelijk om IT’ers en juristen bij elkaar te brengen om elkaars technologische en juridische spelregels te begrijpen en een systeem zo in te richten dat het nagenoeg zelfstandig kan opereren.

Eervolle uitdaging

Vermeulen voorziet verder dat overheden tech-regelgeving niet snel genoeg en inhoudelijk kunnen opzetten en dat bedrijven de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen om deze uitdaging op te pakken: een eervolle, maar vereiste zelfregulering. Dit betekent dat juristen legal tech as a skill moeten aanleren, om zo de perfecte ondersteuning te vormen bij het vaststellen van de juridische kaders in de wereld van code en een belangrijke rol te spelen bij het ontwerpen van technologie

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand