‘Benoemingsproces notaris moet korter’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Depositphotos

Het benoemingsproces tot notaris moet korter en efficiënter, en notarissen moeten gedurende hun carrière constant worden getoetst op hun kwaliteiten. Dat stelden de nieuwe (toegevoegd) notarissen die afgelopen week welkom werden geheten door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Samen met bestuursleden Allard Schuering en Anne-Marie Smelt keken de 45 in 2018 benoemde of aangewezen notarissen woensdag in Den Haag naar de toekomst van het notariaat, de manier waarop notarissen worden benoemd en de rol van het ondernemingsplan.

Daaruit kwam naar voren dat de benoemingsprocedure en de rol van het ondernemingsplan daarin beter kan. “De periode die er nu zit tussen het indienen van je ondernemingsplan en het gesprek bij de commissie van toegang, duurt veel te lang,” zegt Anne Heijnen, notaris Verhees Notarissen in het videoverslag van de KNB.

“Dan wijken de cijfers die je vers in je geheugen hebt af van de cijfers die je in je ondernemingsplan hebt staan. Als ze de twee commissies zouden kunnen samenvoegen zou dat al heel veel toevoegen.”

Intervisie

Marieke Elzinga-Enneman, notaris Meijburg Legal voegt daaraan toe dat notarissen gedurende hun gehele loopbaan gecontroleerd zouden moeten worden op hun kwaliteiten. “Het moet een levend proces zijn en niet een drempel die je een keer overstapt.”

Daarvoor is voortdurend contact met vakgenoten, en intervisie volgens haar belangrijk. “Intervisie stelt je in staat om vrij snel inzichtelijk te krijgen hoe iemands praktijk eruitziet, en hoe die omgaat met omstandigheden en veranderingen.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top