OSR Juridische Opleidingen

‘Bij OSR doen we er alles aan om onze cursisten effectiever te laten leren’

Mariëlle Sprong

Wat je vandaag leert, wil je morgen meteen in je eigen praktijk kunnen toepassen. Dat is wat een leven lang leren vele malen leuker én makkelijker maakt. OSR juridische opleidingen zorgt er daarom voor dat haar opleidingen altijd praktijkgericht, actueel, persoonlijk én interactief zijn. ‘Wij geloven dat we professionals op die manier het beste ondersteunen,’ zegt Mariëlle Sprong, bij OSR verantwoordelijk voor onderwijsontwikkeling en -innovatie. ‘Activerende werkvormen spelen bij effectief leren een cruciale rol.’

Elke cursist wil het liefst een docent met veel praktijkervaring, die op de hoogte is van de laatste actuele ontwikkelingen. Daarom zijn alle docenten van OSR experts; advocaten, rechters en gespecialiseerde senior juristen die alles weten op hun vakgebied en die dit graag met anderen willen delen. Maar wat maakt een expert nu tot een goede docent? Het effectief kunnen overbrengen van je kennis en kunde is een vak apart. ‘Dat is de reden dat OSR investeert in het coachen en trainen van docenten’ zegt Sprong. ‘Op 10 september organiseren we bijvoorbeeld een docententraining over activerende werkvormen.’

Voordelen activerende werkvormen

‘Docenten die gebruik maken van activerende werkvormen hebben didactisch gezien een voorsprong. De stof die via activerende werkvormen wordt overgebracht, wordt door cursisten beter begrepen en langer onthouden. Cursisten blijven alert, omdat er meer variatie in de les zit. En het wordt ze makkelijker gemaakt om het geleerde toe te passen in het eigen dagelijkse werk’.

Think – pair – share

‘Bij OSR weten we dat cursisten die zelf actief met de stof aan de slag gaan effectiever leren. Een voorbeeld van een bekende en eenvoudige activerende werkvorm is ‘think-pair-share’. Bij deze methode bedenkt de cursist eerst zelf wat het antwoord op een vraag is of wat hij/ zij van een stelling vindt. Daarna bespreekt hij of zij dit met een medecursist en vervolgens worden de besproken antwoorden gedeeld in de groep. Dit is veel doeltreffender dan wanneer een docent een vraag of stelling maar bij één cursist neerlegt en de rest alleen luistert. De kans is dan groter dat niet iedereen meedoet. Door deze én andere activerende werkvormen zorg je dat àlle cursisten actief bezig zijn met het verwerken van de stof.’

Effectiever leren

‘Alleen al door het toepassen van zo’n simpele methode als think-pair-share kun je als docent meer bereiken. Maar het repertoire aan activerende werkvormen is nog vele malen uitgebreider. We geloven dat docenten enorm gemotiveerd zullen raken als ze zien dat hun cursisten veel fitter en enthousiaster naar huis gaan dan voorheen,’ vertelt Sprong. ‘Ook onze docententraining op 10 september wordt heel praktisch ingestoken. We gaan natuurlijk niet stilzitten. Het doel is docenten bergen inspiratie mee te geven en praktische tips en werkvormen die ze meteen de volgende dag kunnen toepassen. Docenten worden daarnaast met een opdracht uitgedaagd om (opnieuw) te kijken naar de opzet van hun programma en daarin een of meerdere activerende werkvormen te integreren. Op termijn zullen er ook andere trainingen en workshops volgen, bijvoorbeeld rondom de inzet van digitale tools zoals Socrative (een app waarmee je gemakkelijk een online quiz kunt maken). Dit is slechts een van de manieren waarop we onze docenten ondersteunen. Zo zijn we ook bezig met het ontwikkelen van praktische handleidingen en willen we meer investeren in het geven van feedback-on-the-job.

Bij OSR doen we er alles aan om onze cursisten overal en altijd effectiever te laten leren. Dat is onze missie!’

Meer over de visie op leren van OSR

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

OSR Juridische Opleidingen

OSR Juridische Opleidingen

Een leven lang leren, met elkaar en praktijkgericht zodat je morgen kunt toepassen wat je vandaag leert! Met een juridische opleiding van OSR kies je voor kwaliteit.

Leren met en van elkaar

Een leven lang leren, met elkaar en praktijkgericht zodat je morgen kunt toepassen wat je vandaag leert! Met een juridische opleiding van OSR kies je voor kwaliteit.

Ga naar het cursusaanbod >

Locatie
Nieuwegracht 60
3512 LT Utrecht

T: 030 – 231 53 14
E: info@osr.nl
I: www.osr.nl