OSR Juridische Opleidingen

Blockchain, smart contracts en juristen

Blockchain, cryptocurrency’s en smart contracts: nieuwe fenomenen op het gebied van technologie die de rol van betrokkenen veranderen. Ook die van juridische professionals, zoals advocaten, notarissen, bedrijfs- en overheidsjuristen.

Velen associëren ‘blockchain’ met ‘cryptocurrency’, maar met blockchain kan veel meer. Een blockchain is in de basis een speciaal soort database. Deze is in hoofdlijnen geschikt voor drie zaken: transacties van waarde, niet-muteerbare dataopslag en het opslaan van voorwaarden in de vorm van codes die kunnen leiden tot waardeoverdracht of update van gegevens (ofwel een ‘smart contract’).

Een smart contract kan worden uitgevoerd zonder dat er een derde partij (een autoriteit of een tussenpersoon) aan te pas hoeft te komen. Niet voor de uitvoering van een actie, zoals een overboeking van waarde of een gegevensupdate, maar ook niet voor de integriteitsbewaking van de inhoud. De essentie van een smart contract is namelijk dat de voorwaarde(n) van het contract, net als de waarde én de regels voor een overdracht, on het smart contract kunnen zijn vastgelegd. Hierdoor wordt het contract automatisch uitgevoerd als het aangeroepen is, zonder verdere tussenkomst van derden.

De technologische mogelijkheden van smart contracts hebben gevolgen voor de taken en verantwoordelijkheden van juridische professionals. Zij zijn potentieel niet meer of slechts nog gedeeltelijk nodig voor de executie van bijvoorbeeld garanties en escrow-overeenkomsten of het beheer van derdengeldenrekeningen: dat doen de smart contracts nu zelf. Maar dat betekent niet dat de banen van deze professionals verdwijnen. Integendeel! Al zullen rollen en taken wel verschuiven, net als hun verdienmodel. Het is zaak dat juristen zich hier van bewust zijn.
De nieuwe technologie staat nog in de kinderschoenen. Er zijn nog veel technische, kennis-, en juridische obstakels te overwinnen. Maar dát er veel gaat veranderen staat buiten kijf. Zorg daarom dat je als juridisch professional tijdig aanhaakt en dat je weet welke mogelijkheden er al zijn en nog gaan komen, zodat je straks niet achter de feiten aanloopt.

Ir. Olivier Rikken MBA is Director Blockchain & Smart Contracts bij Axveco en geeft met Katja van Kranenburg (CMS) de cursus ‘Starten met blockchain en smart contracts in de juridische praktijk die 27 november 2018 bij OSR Juridische Opleidingen start.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

OSR Juridische Opleidingen

OSR Juridische Opleidingen

Een leven lang leren, met elkaar en praktijkgericht zodat je morgen kunt toepassen wat je vandaag leert! Met een juridische opleiding van OSR kies je voor kwaliteit.

Leren met en van elkaar

Een leven lang leren, met elkaar en praktijkgericht zodat je morgen kunt toepassen wat je vandaag leert! Met een juridische opleiding van OSR kies je voor kwaliteit.

Ga naar het cursusaanbod >

Locatie
Nieuwegracht 60
3512 LT Utrecht

T: 030 – 231 53 14
E: info@osr.nl
I: www.osr.nl