Corinne Schot (Baker McKenzie) over grensoverschrijdend denken

Delen:

Mr. van de week is Corinne Schot. Ze is benoemd tot managing partner van Baker McKenzie in Nederland, en is daarmee de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van dit Amsterdamse kantoor.

Onder uw leiderschap verdubbelde de Banking & Finance Practice Group in grootte. Hoe kreeg u dat voor elkaar? En gaat u dat kunstje herhalen in uw nieuwe functie?
Ik ben in de eerste periode vooral veel naar buiten gegaan, heb veel met cliënten gesproken en mijn oor te luisteren gelegd, natuurlijk samen met de medepartners in de praktijkgroep zoals Philippe Steffens. Samen met hem heb ik ook de sectie opnieuw opgebouwd. Luisteren en proberen mensen in staat te stellen zich te ontwikkelen is daarbij key. Daarnaast is het belangrijk om meer te zijn dan alleen juridisch adviseur. Het gaat erom dat je de business van je cliënt écht begrijpt, een business partner wordt zodat je tot de beste oplossing kunt komen. Ook heb ik veel opgetreden als spreker over onder andere derivaten of fintech, en heb ik seminars georganiseerd waarbij er veel contact was tussen cliënten en advocaten van ons kantoor, maar ook tussen cliënten onderling. Zo bouw je aan een lange-termijn relatie. Maar dit hebben mijn mede sectiegenoten ook zeker allemaal gedaan, het is altijd een teamprestatie geweest. Als managing partner zal ik mij richten op het versterken van deze relaties en op het verder bouwen aan de positie van Baker McKenzie – zowel in de Nederlandse markt als in internationaal verband.

Het is dringen in de top van de advocatuur. Hoe onderscheidt Baker McKenzie zich?
Als eerste echte global law firm zit grensoverschrijdend denken in ons DNA. Dit uit zich op allerlei manieren, waaronder onze partnerships met bijvoorbeeld het World Economic Forum. Innovatie en het werken aan de toekomst van de advocatuur zit in ons denken en ons doen. Sinds 1947 is Baker McKenzie internationaal aan het groeien met in het afgelopen financiële jaar een recordomzet van 2,9 miljard dollar, een stijging van tien procent ten opzichte van het jaar daardoor. Daarbij zijn wij divers samengesteld, met eigen lokale kantoren in meer dan 47 landen. Op die manier kunnen wij nationale ondernemingen en multinationals wereldwijd adviseren maar hebben we tegelijkertijd gedegen kennis van en ervaring met de lokale wet- en regelgeving en van lokale gebruiken.

Uit het persbericht over uw benoeming: ‘Corinne woont met vrouw en dochter in Amsterdam’. Waarom vond u het relevant om dat te melden?
Ik ben trots op de cultuur die wij hebben bij Baker McKenzie, waarbij iedereen, ongeacht gender, afkomst, seksuele geaardheid of met een afstand tot de arbeidsmarkt, welkom is en zich verder kan ontwikkelen. Je wordt zeker kritisch beoordeeld op je juridische kwaliteiten, op je business development vaardigheden en op de vraag of je een prettige collega bent, maar niet op andere aspecten van je persoonlijkheid.

Als u het voor het zeggen had dan?
Zou ik iedereen een klassieke muziekopleiding laten volgen. Het leert je om door te zetten, perfectie na te streven, op te treden onder grote druk en te relativeren. Dat zijn kwaliteiten waar je ook als advocaat veel aan hebt.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
The best is yet to come! Ik ben heel blij dat de partners mij hebben verkozen tot managing partner van dit mooie kantoor. Mijn belangrijkste streven is om in een goede onderlinge samenwerking de blik naar buiten te richten en verder te bouwen aan een sterk Baker McKenzie Amsterdam.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Ik heb er zoveel. Ik ga maar niet proberen ze allemaal op te noemen.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Ik heb het idee dat alles al bekend is. Ik hou niet van garnalen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
De sites van de Europese toezichthouders, nationale toezichthouders, en rechtsorde portaal, kranten etc.

Welk boek las u het laatst?
Dat was Nobel Streven van Frits van Oostrom – het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde, verhaal van ridder Jan van Brederode.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik zou natuurlijk liever niet in de cel belanden, maar als ik dan toch moet kiezen dan met een piano en Janine Jansen (met haar viool). Mijn familie moet dan wel heel vaak langskomen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven