De coachtip van de maand: Dealen met tegenslagen

Delen:

Foto: Pexels

Het is natuurlijk makkelijk om mentaal sterk te zijn als het op je werk allemaal lekker loopt, maar waar het op aankomt is hoe je dealt met voor jou lastige situaties. Je verliest een zaak, je krijgt te horen dat je geen medewerker kan worden, een belangrijke stakeholder heeft over je geklaagd, je leidinggevende waarmee je een hechte band hebt gaat weg, je hebt negatieve feedback gekregen, je hebt een toets iets te lang ingedrukt en nu krijg je 111 computers geleverd in plaats van 1 of je vergeet een werkafspraak. Tegenslagen en andere vormen van teleurstellingen en tegenspoed, je hebt ze in alle soorten en maten en we hebben er allemaal weleens mee te maken. Kun je dealen met tegenspoed en tegenspel? Kun je ervan leren en je aanpassen aan nieuwe omstandigheden? In mijn coachingspraktijk zie ik bijna dagelijks hoe bepalend dit voor je werkgeluk is. Welke tips en tricks zijn voor juristen behulpzaam in tegenspoed? Daarover gaat dit artikel.

Tegenslag is een ongewenste situatie waarbij de realiteit niet overeenkomt met de verwachtingen. Waarom voelt dit nu vaak zo heftig? Dat heeft ermee te maken dat de tegenslag niet altijd een direct gevolg is van je eigen keuzes of gedrag. Soms moet je onder ogen zien dat je eigen fouten tot bepaalde negatieve consequenties leiden, maar dat is minder moeilijk te verteren dan dat je helemaal geen invloed hebt op de situatie. Je beide collega’s worden bijvoorbeeld ontslagen en jij blijft als jurist alleen over op de afdeling. Dat kan je enorm boos maken, juist omdat je er geen invloed op hebt.

Eerste hulp bij tegenslagen

  • Calculeer tegenslagen in. Verwachten dat alles precies zo loopt zoals je wilt, is de beste manier om teleurgesteld te worden. Je kunt maar beter realistische verwachtingen van jezelf en je omgeving hebben. Je carrière is niet altijd een rechte lijn omhoog, maar eerder een bochtige weg met hobbels. Misschien zit je niet meteen op je plek, maar heb je daar drie werkgevers voor nodig, bepaalde posities zijn nu eenmaal moeilijk toegankelijk, je bent niet meteen een topprofessional. Als je dit incalculeert en je er psychisch op voorbereid dat het soms tegenzit, is het gemakkelijker om te accepteren dat het erbij hoort.

    Stel, je wilt voor een paar jaar overgeplaatst worden naar de buitenlandse vestiging van jouw kantoor in NY, maar voor jou in de plaats wordt een collega gevraagd. Dan kun je tot in de eeuwigheid denken: “Dit had nooit mogen gebeuren.” Maar het is wel gebeurd. Je gedachten en frustraties veranderen daar niets aan. Het is beter om de situatie te accepteren, want dat is de (nieuwe) werkelijkheid.

  • Ga er constructief mee om. In het verlengde van het vorige punt: veel belangrijker dan wat je overkomt, is hoe je er mee omgaat. Dat bepaalt hoe je leven zich verder zal ontwikkelen: voel je je slachtoffer en blijf je erin hangen of bepaal je zelf de betekenis van de tegenslag en zie je in elke situatie een kans of stimulans? De beslissing van je werkgever om je te passeren voor de overplaatsing naar NY is een gegeven, maar je kunt er wel betekenis aan geven. Je kunt denken: ‘’Wat nu een enorme teleurstelling lijkt, is misschien wel een zegen. Ik kan nu eerder mijn kinderwens in vervulling brengen’’. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Of misschien is dit het laatste duwtje wat je nodig hebt om elders een frisse start te maken.
  • Denk je sterk. Ook in samenhang met het vorige punt: de manier waarop je denkt heeft effect op je vermogen om te dealen met tegenslagen. Denk je negatief, dan voel je je ook negatief en wordt het lastig om constructief te blijven handelen. Het omgekeerde is ook waar: als je positief blijft denken in moeilijke tijden, dan zul je gevoelsmatig beter in staat zijn om jezelf te helpen de situatie aan te kunnen en het juiste te doen. Welke positieve gedachten kunnen jou er bovenop helpen? Denk bijvoorbeeld eens aan je allereerste tegenslag. Die heb je uiteindelijk ook overwonnen. Waarom nu dan niet? Na enige ervaring met tegenspoed zou je tegenslagen zelfs kunnen gaan opvatten als een uitdaging om steeds beter en sterker te worden. Eerst val je een paar keer op je snuit en vervolgens win je Olympisch goud. Epke Zonderland weet er alles van!
  • Maak er een leermoment van. Een manier om beter met tegenslagen om te gaan is door ervan te leren. Er is altijd een leermoment, iets waar je wijzer van wordt. Evalueer de situatie en onderzoek wat je nu anders zou doen, als het nu weer zou gebeuren. Daarmee verander je niet de situatie van vandaag, maar wel die van morgen. In het gegeven voorbeeld dat jouw collega is uitverkoren om naar NY te gaan en jij niet, kun je je bijvoorbeeld afvragen of je wellicht meer voor jezelf had moeten lobbyen of voor draagvlak bij bepaalde personen had moeten zorgen. Kortom, misschien is de les dat je je iets politieker moet gaan bewegen in de dynamiek van jouw organisatie. Het kan je ook uitdagen om zichtbaarder te zijn en je eens wat meer te laten gelden.
  • Hou je professionele doelen voor ogen. Om tegenslagen te overwinnen heb je een blik op de lange termijn nodig. Wanneer je je focust op je doelen, zie je tegenslagen voor wat het is: een tijdelijke belemmering op weg naar je doelen. Niet meer en niet minder. B.v. Je mag niet naar het buitenland, maar dat hoeft niet af te doen aan je uiteindelijke doel om partner te worden. De nieuwe situatie kan ook aanleiding zijn je doelen te herzien. Pas zo nodig je koers aan en herformuleer of wijzig je doelen. Wellicht geeft de beslissing van je werkgever om jou te passeren ten faveure van je collega, jou net het laatste zetje om je carrière een wending te geven en je te richten op bijvoorbeeld een toekomstige positie als General Counsel in het bedrijfsleven.
  • Plaats tegenslagen in perspectief. Is het probleem dat is ontstaan echt zo groot? Hoe belangrijk is dit over 5 jaar nog? Veel van de dingen die gebeuren doen er over een aantal jaren niet echt meer toe. En bovendien is tegenspoed tijdelijk. We denken dat donkere dagen voor altijd duren, maar niets duurt voor altijd.
  • Blijf geloven in jezelf. Geloof in eigen kunnen, vertrouwen op je capaciteiten, het helpt je zeker om constructief om te gaan met tegenslagen. Daphne Schippers, Maarten van der Weijden, Max Verstappen, het zijn schoolvoorbeelden van personen die kunnen dealen met tegenslagen, omdat ze blijven geloven in zichzelf. Ze weten wat ze kunnen, ze geloven in hun vaardigheden en ze zijn ervan overtuigd dat ze de kracht en het doorzettingsvermogen hebben om uit het dal te klimmen en weer door te gaan.
  • Schrijf het van je af. Je gevoelens, gedachten en zorgen aan het papier toevertrouwen is een goede manier om te dealen met tegenslagen. Tevens helpt dit je vaak ongemerkt om je gedachten beter te ordenen.
  • Move on. Zeker, tegenslagen zijn uitermate vervelend om te ervaren. Maar wat heeft het voor zin om er eindeloos in te blijven hangen? Dat geeft je een naar gevoel, maakt je somber en kan zelfs een depressie veroorzaken. Sluit het af. Of je nu een fout hebt gemaakt, of niet door de selectie van de rechterlijke macht bent gekomen, zet een streep onder het verleden en move on. De wereld draait door. Op naar de volgende stap. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!
  • Zoek support. Erover praten is altijd goed. Bij tegenslag is het belangrijk om mensen in je omgeving te hebben die je steunen. Lukt het je niet om je teleurstelling binnen afzienbare tijd een plek te geven? Dan is het wellicht raadzaam om deskundige hulp te zoeken. Misschien heb je even een duwtje in de rug nodig om in beweging te komen of moet je de vaardigheden aanleren om met tegenslagen te dealen.

De moraal van het verhaal: veel belangrijker dan wat je overkomt, is hoe je er mee omgaat. Dat bepaalt uiteindelijk hoe je leven zich verder zal ontwikkelen: voel je je slachtoffer en blijf je erin hangen of bepaal je zelf de betekenis van tegenslagen en zie je in elke situatie een kans of stimulans. It’s up tot you.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven