Mr.
Mr. lifestyle winter 2018 Mr. lifestyle winter 2018 / 31 CULINAIR ook niet, want als de olijven breken, gaat dat ten koste van de smaak. Nee, voor ons alleen het echte werk: we slaan de olijven met stokken met zachte uiteinden uit de boom en vangen ze op in netten.” BIOLOGISCH “Vervolgens brengen we de geoogste olijven dezelfde dag nog naar de persfabriek, zodat de olijven niet verder kunnen rijpen.” Zouden de olijven wel verder rijpen, dan zou de zuurgraad van de olijfolie hoger worden, en dat is niet goed voor de olijfolie. “In de fabriek wassen we de olijven, halen we de takjes en blaadjes eraf, en pletten we ze. Zo komen er kleine druppeltjes olijfolie vrij.” Dan moet er nog worden geroerd, gecentrifugeerd en op natuurlijke wijze gefilterd, waarbij de laatste olijfvezels naar de bodem zakken. “Dit proces duurt drie maanden, en dan is de olie klaar!” LIEFDE EN TOEWIJDING “We oogsten ook de olijven van familie en vrienden die dezelfde kwaliteit olijfolie hebben. Daarnaast werken we inmiddels met partijen die ons helpen met afvullen. Zij hebben, net als wij, alle benodigde certificaten. Het werk is arbeidsintensief, maar we genieten ervan. De hele familie werkt mee, zelfs buren en vrienden. Het kan niet anders dan dat je onze toewijding en liefde proeft in het eindproduct: een biologische extra vierge olijfolie van de beste kwaliteit.” D e olijfolie van Gkazas is een hoogwaar- dig product. “Een echt familieproduct”, vertelt Floris Reurts, mede-eigenaar van Gkazas Olijfolie, trots. Het verhaal van de familie Gkazas begint lang geleden. Tom, Floris en Eva Reurts zijn dan nog pubers. Op vakantie in Kreta komen ze local George tegen. Die moet aan hun moeder worden voorgesteld. De vonk springt over en een huwelijk is het resultaat. George Gkazas is in het bezit van een olijfgaard op Kreta, net zoals de rest van zijn zevenhonderd familieleden. Eerst produceren ze op kleine schaal. Nu, meer dan tien jaar later, is Gkazas Olijfolie een volwaardig bedrijf dat per jaar tienduizenden liters biologische, extra vierge olijfolie van Kreta naar Nederland brengt. HET ECHTE WERK “Iedere winter oogsten en persen we de olijven zelf”, vertelt Floris Reurts, eigenaar van Gkazas Olijfolie. “Geen massaproductie, maar traditioneel. Dat is mis- schien niet de makkelijkste methode, maar alleen zo krijg je goede olijfolie.” Irrigatiewater, kunstmest en andere toevoegingen komen er niet aan te pas. “Dat is niet goed voor de kwaliteit. Onze bomen krijgen alleen water uit natuurlijke neerslag en de bodem wordt bemest door geiten en schapen die vrij grazen.” De bomen staan vijf meter uit elkaar, zodat ze op natuur- lijke wijze kunnen groeien. “Machines gebruiken we Op Kreta staat de olijfgaard van de familie Gkazas-Reurts. Zij produceren een puur en eerlijk product: biologische extra vierge olijfolie. Hun belangrijkste ingrediënt? Een snufje liefde. Eerlijke olie KORONEIKI Voor de Gkazas Olijfolie wordt de Koroneiki-olijf gebruikt. Deze heeft een onderscheidende, wat peperachtige smaak. Omdat er ontzettend veel polyfenolen (plantaardige componenten met medicinale eigenschappen) in zitten, is de olie van de hoogste kwaliteit. Meer informatie: www.gkazasolijfolie.nl MET LIEFDE GEPRODUCEERD
RkJQdWJsaXNoZXIy ODY1MjQ=