‘Economie is gebaat bij goede juridische sector’

Delen:

Foto: Chantal Ariëns

De negatieve beeldvorming over Zuidas-advocaten is onterecht, vindt Arnold Croiset van Uchelen (Allen & Overy). De procesadvocaat noemt de Zuidas in een interview in het komende nummer van Mr. een belangrijk onderdeel van de juridische sector in Nederland. “De commerciële advocatuur maakt het mogelijk dat we hier allerlei hoofdkantoren en financieringsmaatschappijen hebben.”

“Men ziet dat wij veel geld verdienen, en we worden soms geplaatst in de categorie ‘graaiende bankiers’, belastingontwijkers enzovoort. Maar die negatieve beeldvorming is niet terecht. Ook niet over de banken trouwens”, aldus Van Uchelen.

Hij noemt de Zuidas een belangrijke sector met een omzet van meer dan één miljard (op vijf miljard van de complete juridische sector in Nederland). “De commerciële advocatuur maakt het mogelijk dat we hier allerlei hoofdkantoren en financieringsmaatschappijen hebben. Ik heb ooit een zaak gedaan over een ruzie tussen een Israëlische en een Kazachstanse miljardair over een tinmijn in Macedonië: en dat liep dan bij de Ondernemingskamer in Amsterdam.”

Bijdragen aan rechtsbijstand

Minister Dekker zei in oktober 2018 dat commerciële kantoren hun steentje moeten bijdragen aan de rechtsbijstand. Van Uchelen is dat daar niet mee eens. “Dat is een taak van de overheid. Wij verdienen als grote kantoren geld omdat wij toegevoegde waarde hebben voor onze cliënten en daar betalen we belasting over. Ons vak is heel anders dan de sociale advocatuur, wij moeten die zaken ook niet gaan doen. Ik kan me wel voorstellen dat wij andere kantoren helpen hun kennis op peil te houden. Maar als we de financiële sluis openzetten, lossen we vooral de begrotingsproblemen van de minister op. Advocaten hebben de taak om te zorgen dat het rechtssysteem functioneert, in alle segmenten van de samenleving. Een arts haalt zijn lol uit het beter maken van mensen, ik haal mijn lol uit het helpen van bedrijven. Het is goed voor Nederland dat we hier hoofdkantoren en holdings hebben, een uitstekende rechterlijke macht, een Netherlands Commercial Court. Een goede markteconomie is gebaat bij goede juridische bijstand.”

Hoog op de apenrots

Van Uchelen ontzenuwt graag een aantal vooroordelen over Zuidaskantoren. Dat haantjes de dienst uitmaken bijvoorbeeld. “Grote zaken onder tijdsdruk leiden af en toe tot power play. Maar het beeld van mannetjes (en vrouwtjes) die allemaal hoog op de apenrots willen zitten, dat herken ik niet zo. We hebben als Allen & Overy trouwens weinig formeel diversiteitsbeleid gehad als het gaat om vrouwen, en toch runnen vrouwen het kantoor nu. Als je een beetje normaal tegen elkaar doet en zaken uitpraat en niet zoveel kliekjes hebt, dan gaat het tussen mannen en vrouwen vanzelf goed. Diversiteit is, net als elders op de Zuidas, wel een issue als het gaat om het benoemen van partners met een migratieachtergrond.”

Indianenverhalen

Dat Zuidas-advocaten constant tachtig uur per week werken klopt ook niet volgens Van Uchelen. “Valt mee hoor, laten we daar maar eens concreet over zijn dan. Ik denk dat ik gemiddeld 2400 uur per jaar werk, waarvan 1800 billable. Dat zijn 45 weken van 55 uur. Het zijn wel intensieve uren, maar meestal ook leuk en daar krijg je energie van. Dan is het niet zo erg dat je een paar uur langer werkt dan iemand anders. Maar structureel 70 of 80 uur per week: dat zijn echt indianenverhalen.”

Urgenda

Halverwege het gesprek moet Van Uchelen iets van het hart: “Ik ben zeer ongelukkig met de Urgenda-uitspraak van de Hoge Raad. Het is een inbreuk op de trias politica. En opvallend weinig mensen in mijn omgeving zijn daar kritisch op. Je hoort vooral dat het zo fijn is dat juristen nu ook iets bijdragen aan duurzaamheid: van twintig procent naar vijfentwintig procent reductie. Natuurlijk moet een ontwikkelde economie vooroplopen, zo ontstaat druk op innovatie. Maar ik vind dat dat aan de politiek is. Nog veel belangrijker: ik ben bang voor wat dit met de mensenrechten doet. De mensenrechten zijn er voor iedereen, ze staan boven de politiek. Nu worden ze ingezet voor een politieke agenda, met het argument dat er in de toekomst mensen kunnen doodgaan door het klimaatbeleid, en dat dat in strijd is met het recht op menselijk leven uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

De mensenrechten staan, samen met de liberaal-democratische variant van het kapitalisme, toch al onder druk, vindt Van Uchelen, nu meer autoritaire varianten van het kapitalisme in opkomst zijn. “Dus laten we in godsnaam zuinig zijn op de mensenrechten, en ze niet politiseren.“ En, om nog even een lans te breken voor het kapitalisme: “Ik ben een grote fan van het kapitalisme, we hebben er veel aan te danken en we moeten er niet zoveel op schelden. Van Habermas heb ik geleerd dat onze problemen te complex zijn om ze via overleg op te lossen. Dat kan alleen met anonieme sturingsmechanismes zoals macht en geld.”

Derk Wiersum

Als de interviewer aan het eind van het gesprek vraagt of Van Uchelen nog een boodschap heeft voor de lezers van Mr. komt er een opmerkelijk antwoord: “Ik denk dan aan een paar versregels van de zeventiende-eeuwse predikant Jacob Revius, voor die dienaren van het recht die af en toe een lijntje snuiven: T’ en zijn de Joden niet, Heer Jesu, die u
kruisten, (… ) Ik ben ’t, o Heer, ik ben ’t die u dit heb gedaan.
Vul voor Heer Jesu maar Derk Wiersum in.”

Lees hier het hele artikel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven