Entreetoets advocaten werkt als rode lap op een stier

Delen:

Foto Pixabay

Het plan voor een ingangstoets voor beginnende advocaten blijft een hardnekkige splijtzwam in de advocatuur. Grote kantoren zijn voorstander van zo’n toegangstoets of entreetoets, maar binnen het College van Afgevaardigden (CvA) is fel verzet tegen zo’n test. Dat bleek tijdens de vergadering van het CvA op 25 maart.

In de plannen van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) voor de nieuwe advocatenopleiding BA 2020 blijft de toets maar terugkeren. Ook in het beleidsstuk ‘BA 2020, voortgang uitwerking’, dat de CvA-leden op 6 maart in hun e-mailbak kregen, is weer sprake van ‘de borging van het startniveau’. Volgens de Algemene Raad moet het uitgangspunt zijn dat de startende advocaat-stagiair beschikt over een minimale basis van juridisch-inhoudelijke kennis en deze kennis moet aanwezig zijn voordat de advocaten in spe met de opleiding mogen beginnen. Algemeen deken Johan Rijlaarsdam maakte er geen geheim van dat hij persoonlijk een voorstander is van een entreetoets.

Zwakke studenten

Zo’n toets moet voorkomen dat zwakke studenten het niveau omlaag trekken. Maar voor de tegenstanders werken alleen de woorden ‘entreetoets’ en ‘ingangstoets’ als een rode lap op een stier. Ze zijn bang voor een tweedeling en vrezen dat de advocatenopleiding zo een elite-aangelegenheid wordt.

Meerdere fractie waren daarom afwijzend. Sip van Dijk (Gelderland) liet weten dat hij en zijn fractiegenoten totaal niet overtuigd zijn van de argumentatie van de Algemene Raad. Dirk Giltay Veth (Noord-Holland) vindt het plan een negatief signaal aan de universiteiten. “We zeggen: jullie zijn niet goed genoeg.” Hij waarschuwde voor het opwerpen van een extra drempel, terwijl studenten volgens hem toch al niet in de rij staan om advocaat te worden. De Oost-Brabantse advocaat J.Th.M. Diks weersprak het argument dat zwakke advocaat-stagiairs het niveau omlaag trekken. “Ik ben zelf docent, en uit ervaring weet ik dat de achterblijvers meestal hun mond houden.”

Rampzalige vertoning

Ook de fracties van Zeeland-West-Brabant, Rotterdam, Overijssel en Den Haag uitten hun zorgen. Advocaat T. A. Mulder (Overijssel) noemde het vooroverleg met een afvaardiging van het CvA over deze kwestie ‘een rampzalige vertoning.’ Hij hekelde het besluitvormingsproces: “Wij kunnen geen project leiden. We hebben geen projectplan, we hebben geen idee waar we naartoe gaan.”

Een aantal leden van het CvA heeft de indruk dat de Algemene Raad de (al of niet diagnostische) entreetoets er sowieso door wil jassen. Veel afgevaardigden pleitten er daarom voor dat de Algemene Raad al tijdens de vergadering klare wijn zou schenken. Hoe ziet die toets er precies uit?, wilden ze weten. De Haagse advocaat A.B.B. Beelaard is bang dat de Algemene Raad in juni met een kant-en-klaar plan komt. “En dan zijn we te laat.”

Voor iedereen haalbaar

Algemeen deken Johan Rijlaarsdam wimpelde de verzoeken echter af. “We kunnen er alleen over praten als we precies weten waar we het over hebben, en zover zijn we nog niet.” Hij verklaarde dat de toets voor iedereen haalbaar moet zijn, en dat de Algemene Raad alleen maar wil voorkomen dat achterblijvers het tempo van de opleidingsgroepen vertragen. Hij benadrukte dat de Algemene Raad nog geen besluit genomen heeft. De Algemene Raad wil de toelatingstoets in mei en juni verder bespreken met het CvA.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven