Even voorstellen: Nikola Djankov

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

In de rubriek ‘Even voorstellen’ stellen wij de ambassadeurs van Mr. Studenten aan jullie voor. Dit keer is Nikola Djankov aan de beurt.

Wat is je naam en waar kom je vandaan?
Mijn naam is Nikola Djankov, 26 jaar. Opgegroeid in Dordrecht, maar inmiddels al geruime tijd woonachtig in het mooie Rotterdam.

Aan welke faculteit studeer je en welk studieprogramma?
Momenteel volg ik twee bacheloropleidingen: Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid, beide aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Waarom ben je rechten gaan studeren?
Als je mij vijf jaar terug had verteld dat ik nu een juridische opleiding zou doen, dan had ik je waarschijnlijk een beetje uitgelachen. Oorspronkelijk had ik altijd de verwachting iets technisch te gaan doen – vandaar dat ik vol goede moed aan de TU Delft met de opleiding Bouwkunde begon. Vrij snel werd al duidelijk dat dat huwelijk niet lang stand kon houden en ben ik via een aantal omzwervingen uiteindelijk op het recht uitgekomen. Begonnen met Fiscaal Recht, allicht de toch wat analytischere variant, maar gaandeweg ook besloten dat ik ook de reguliere rechtenopleiding wilde volgen. De vakken spraken mij aan en ondanks dat mijn ambitie binnen het fiscale ligt, denk ik dat het mij een breder georiënteerde fiscalist zal maken die niet schuw is van een uitstapje naar een ander rechtsgebied.

Wat vind je het leukste rechtsgebied en waarom?
Inkoppertje: belastingrecht. Waarom? De jaren van enorm scherp adviseren lijken achter ons te liggen; ingewikkelde structuren worden nog steeds opgezet, maar er wordt steeds meer gekeken naar de ethiek – betaalt iedereen wel zijn fair share? Nu grote bedrijven als Apple, Amazon en Starbucks het nieuws halen en het maatschappelijk gezien steeds moeilijker te verantwoorden wordt dat grote multinationale ondernemingen relatief weinig belasting betalen, levert het een interessant speelveld op dat continu in beweging is.

Wat vind je het minst leuke rechtsgebied en waarom?
Personen- en familierecht. Ik kan er simpelweg mijn draai niet in vinden en hou het dan toch liever bij de wat meer corporate rechtsgebieden.

Wat zijn je juridische ambities voor de toekomst?
Als wij het over de korte termijn hebben, dan wil ik komend jaar in ieder geval één van mijn bachelors afronden en een aantal goede stappen zetten voor mijn tweede. Daarnaast wil ik door middel van stages en werkstudentschappen mijzelf oriënteren op mogelijke werkgevers en praktijkgebieden binnen het fiscale recht. Je ziet dat fiscalisten doorgaans niet alleen in de advocatuur eindigen – veel fiscalisten kiezen ervoor om bij een gespecialiseerd belastingadvieskantoor te gaan werken. Om die reden wil ik zien wat beide kanten van de medaille te bieden hebben.

Als je in een tijdmachine kon springen wat betreft je studie, wat zou je dan anders doen?
Dit gaat erg cliché klinken, maar eigenlijk niets. Ondanks dat mijn eerste studiekeuze misschien niet de beste bleek te zijn, heb ik er wel van geleerd dat voorkeuren nog weleens kunnen veranderen en heeft het mij ook geleerd mij flexibel op te stellen. Zelf ben ik pas wat later met mijn studie begonnen, maar merk dat doordat ik nu beter weet wat ik graag wil, ik met meer toewijding mij op mijn studie kan storten.

Welke tip zou je meegeven aan ‘nieuwe’ rechtenstudenten?
Oriënteer je breed, omring je met mensen waar je energie van krijgt en doe vooral dingen omdat je ze leuk vindt, niet omdat het van je verwacht wordt. De cultuur van ‘CV-building’ en veel nevenactiviteiten moeten doen om op te vallen is iets waar je je tegen kunt verzetten. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen naast je studie dingen te doen die voor jou belangrijk zijn – zodra je dingen doet die jij leuk vindt zal je merken dat je je al snel met mensen zult omringen die dezelfde kant op willen. Nieuwe mensen brengen je tot nieuwe inzichten en zullen alleen maar helpen om beter erachter te komen wat je wilt. En stiekem is het best wel gezellig om met veel verschillende mensen om te gaan!

Waarom is het volgens jou nuttig om zelf juridische stukjes te schrijven?
“Taal is een van de belangrijkste instrumenten in de gereedschapskist van de jurist.” Ik herinner mij nog levendig hoe voorgaande quote in een van mijn eerste colleges tegen mij verteld werd. In mijn eerste jaar van mijn studie heb ik zelf in de redactie van het verenigingsblad van onze juridische faculteitsvereniging gezeten en heb ik gemerkt dat het goed uiteenzetten van een mening nog best wel lastig kan zijn. Enkel door veel te oefenen – gecombineerd met en een klein beetje taalgevoel – kun je hier beter in worden. Tijdens de studie en zeker ook in het werkveld kom je veel teksten tegen; enerzijds wordt er verwacht dat je veel literatuur tot je neemt, anderzijds wordt van je verwacht dat je zelf stukken tekst oplevert, denk aan pleitnota’s, annotaties of essays. Als je hier al een beetje mee geoefend hebt, dan zal je merken dat gaandeweg een minimum woordenaantal ineens niet meer afschrikt, maar juist aanmoedigt. Hoe zorg je ervoor dat je binnen een gegeven aantal woorden een zo krachtig mogelijk pleidooi neerzet? Dit alles leer je door zelf stukken te schrijven. Pak dus vooral die (digitale) pen op!

Waarom moet iedereen Mr. Studenten in de gaten blijven houden de aankomende tijd?
Je zult merken – zeker als je vordert in je studie – dat het juridische wereldje helemaal niet zo heel groot is. Juist dan is het leuk als je op de hoogte bent van wat er in juridisch Nederland speelt. Door Mr. Studenten te volgen en misschien zelf ook wel mee te schrijven, blijf je op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen binnen de Nederlandse rechtenfaculteiten, lees je inspirerende en prikkelende artikelen en kun je eenvoudig in contact komen met andere rechtenstudenten.

 

 

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top