Juridisch nieuws

Geen notaris meer voor huwelijkse voorwaarden

Foto: Pixabay

Als het aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) ligt, krijgt de notaris een kleinere rol in het huwelijk. Mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, hoeven dat straks niet meer te regelen bij de notaris. Een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand volstaat.

Hiermee streeft minister Dekker een verdere vereenvoudiging van het huwelijksrecht na. Bovendien is een echtpaar goedkoper uit, omdat de notariskosten vervallen. Dat scheelt volgens Dekker ‘honderden euro’s’. De maatregel geldt ook voor het geregistreerd partnerschap. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat de minister vandaag voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd, zoals de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB) en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Sinds 1 januari trouwen mensen automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Daarvoor trouwde men in algehele gemeenschap en wie daarvan wilde afwijken, moest naar de notaris om huwelijkse voorwaarden te laten vastleggen. Die route was ingewikkelder en duurder. Met het wetsvoorstel, dat voortvloeit uit het regeerakkoord, komt het kabinet deze mensen tegemoet, door de procedure te vereenvoudigen en de notariskosten te schrappen. Wie nu wil afwijken van de standaard (beperkte gemeenschap van goederen) en liever in algemene gemeenschap van goederen wil huwen, kan dat aangeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar men wil trouwen. Een gang naar de notaris is dan niet meer nodig.

Zo’n verklaring kan tot uiterlijk één werkdag voor het huwelijk worden ingediend, zowel digitaal als op papier. Er komt een modelverklaring voor mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen. Minister Dekker vindt dit belangrijk met het oog op de rechtszekerheid. Zo’n registratie is duidelijk en zorgt voor een betere uitvoering. De modelverklaringen worden afgestemd met de KNB en de NVvB.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Druk hier – TravelEssence (Rectangle)