Gentle reminder voor Kees Sterk

Delen:

Beste Kees,

Je blog op Intro opent met de vraag of we digitaal procederen in handelsvorderingen landelijk moeten invoeren. Je schrijft dat dat een ingewikkelde kwestie is, en laat vervolgens een aantal dingen de revue passeren. Het lijkt wel een vonnis, maar dan met een cliffhanger in plaats van een beslissing. De lezer zou kunnen denken dat de uitslag ook nog negatief kan zijn, maar dat lijkt me toch niet de bedoeling. Beste Kees, ik ga je bij die moeilijke beslissing helpen met een aantal dingen die je praktisch ongenoemd laat, maar die de kern van de zaak uitmaken. En voor wie dat nog niet weet total disclosure: ik was tot voor kort de product owner van het project dat de digitale handelsvordering maakt, dus ik heb alle belang bij de uitkomst.

1. Rechtspraak moet beter

Rechtspraak duurt te lang, is niet goed toegankelijk en niet transparant. Dit zijn kort samengevat de belangrijkste klachten over rechtspraak, overal in de wereld, maar ook in Nederland. En dat terwijl in internationale vergelijkingen de Nederlandse rechtspraak er altijd heel goed op staat. We kunnen digitalisering gebruiken om wat aan die klachten te doen. Daar was KEI voor bedoeld.

2. Waar was KEI ook alweer voor?

Inderdaad: rechtspraak moet sneller en toegankelijker worden. De nieuwe proceswetgeving heeft iets gedaan om versnelling mogelijk te maken. Er zijn inmiddels meer dan 1420 zaken ingediend, en daarvan is ongeveer een kwart al weer afgedaan. Er is intussen een handelsvordering afgehandeld in zeven weken, van de indiening tot en met de einduitspraak. Digitaal kan dus echt sneller. Daar was KEI voor bedoeld, en het werkt.

En dan de toegang: Advocaten die procederen bij de pilotgerechten zijn heel blij met de mogelijkheid om op elk gewenst moment een zaak te starten en toegang tot hun dossiers te hebben. Ze zijn niet gaan forumshoppen bij niet-digitale gerechten. De procedures zijn ook veel transparanter, want alle procesdeelnemers kunnen alles zien. Daar was KEI voor bedoeld, en dat werkt.

3. Wij zijn als Nederland een voorbeeld

De Raad voor de Rechtspraak is ingesteld om innovatie mogelijk te maken. Innoveren in de rechtspraak is moeilijk, schreef ik in februari in dit blog. Wie bij voorbaat bang is om de schuld te krijgen durft niet te innoveren. Maar innoveren moet wel, want de rechtspraak verliest marktaandeel aan dingen als e-court, en we doen niet genoeg om gewone mensen toegang tot de rechter te geven. Met onze digitalisering geven we ook internationaal een voorbeeld: het kan, ook al is het niet makkelijk. Je moet alleen wel doorpakken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven