Juridisch nieuws

Gevolgen Brexit voor notariaat lijken beperkt

Foto: Pixabay

Het notariaat denkt dat een Brexit niet al te veel invloed zal hebben op de eigen beroepsgroep. De gevolgen zullen zich beperken tot ‘goed advies’ aan cliënten die met het Verenigd Koninkrijk te maken hebben. Dat concludeert de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

De KNB ziet geen directe gevolgen van de Brexit voor het notariaat. Het Verenigd Koninkrijk (VK) doet niet mee aan de meeste Europese verordeningen en ze kennen ook geen Latijns notariaat, zoals de meeste Europese lidstaten. De Richtlijn Erkenning beroepskwalificaties is niet van toepassing op notarissen en hetzelfde geldt voor de Europese Dienstenrichtlijn. Over de mogelijke gevolgen van een Brexit heeft het notariaat nauw overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Europese Commissie heeft op 19 januari 2019 een notitie gestuurd aan haar stakeholders over de gevolgen van de Brexit op het gebied van justitie en internationaal privaatrecht. De meeste gevolgen zijn niet relevant voor het notariaat of kunnen worden opgelost doordat kan worden teruggegrepen naar eerdere verdragen. Het VK heeft inmiddels veel Haagse verdragen zelfstandig geratificeerd. Daarbij blijven hier en daar nog wat vragen open, aldus de KNB. “De antwoorden daarop worden de komende tijd duidelijk.”

Het VK blijft wel gebonden aan het Apostilleverdrag, want dat is een Haags verdrag. Voor echtscheidingen valt de Europese verordening echter weg. Dan moet rekening worden gehouden met het Haags Echtscheidingsverdrag 1970. Is voldaan aan de voorwaarden voor erkenning, dan kunnen uitgesproken echtscheidingen op grond daarvan worden erkend. Verder zijn Nederland en het VK partij bij het Haags kinderbeschermingsverdrag 1996. Dit kan maatregelen over ouderlijke verantwoordelijkheid regelen. Maar de rechtsmachtbepalingen zijn verschillend in deze regelingen. Hoe het VK de rechtsmacht in echtscheidingen gaat bepalen is volgens de KNB nog niet bekend.

Voor de toepassing van de Europese regels op het gebied van het ondernemingsrecht wordt het VK na de Brexit een derde land. Het is nog afwachten hoe het overgangsrecht er dan uitziet. Op dit punt is dus nog veel onduidelijk, geeft de KNB toe. Ook de Raad van notarissen in Europa, de CNUE, inventariseert wat de gevolgen van de Brexit voor het notariaat zijn. Dit komt aan de orde in de desbetreffende werkgroepen.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand