Han Jongeneel (Rechtbank Amsterdam) over het nut van de verkorte civiele procedure

Delen:

Han Jongeneel, foto: Jan Knol

Mr. van de week is Han Jongeneel. De rechter van de Rechtbank Amsterdam nam, samen met Klaas Blankevoort, het initiatief tot de verkorte civiele procedure die in juni in Amsterdam van start gaat.

Wilt u het nog eens uitleggen? Voor welke probleem is deze verkorte procedure een oplossing?
Tot nog toe hebben we een tamelijk uniforme aanpak: dagvaarding, antwoord, comparitie, vonnis. Ook relatief simpele zaken gaan dan vrij traag. Zo is de tijd tussen de conclusie van antwoord en de zitting nu gemiddeld zeven maanden, gewoon omdat we veel zaken in de kast hebben liggen, die op hun beurt wachten. Door nu zaken die zich daar voor lenen op een kort-geding-achtige wijze aan te pakken, kunnen we die alvast snel afdoen. Daardoor houden we meer tijd over voor de andere zaken en kunnen we ook voor die zaken de doorlooptijd verkorten.

En wat is het verschil met het kort geding?
Twee duidelijke verschillen: het is een bodemprocedure, dus er ligt een standpunt van beide partijen voor zij op zitting komen. En het vereiste van spoedeisend belang geldt niet.

Uit het betreffende persbericht: “Omdat het een bodemzaak is kunnen niet alleen veroordelende, maar ook constitutieve en declaratoire beslissingen worden gegeven.” Kunt u dat toelichten?
In een kort geding kan bijvoorbeeld geen ontbinding van een overeenkomt of een verklaring voor recht worden toegewezen, want dat zijn geen ‘voorlopige voorzieningen’. De verkorte procedure is een bodemprocedure, dus daarin kan dat wel.

Hoe kwam u op het idee voor de verkorte procedure?
Sjoukje Rullmann, destijds teamvoorzitter kort geding in Amsterdam, zei dat elke procedure als kort geding zou moeten beginnen. Bij haar afscheid kreeg ze de bundel “Het Bodem kort geding”. Dit idee bouwt daarop voort.

En is de rechtbank voorbereid op een toeloop?
Ja hoor, komt u maar. We staan er klaar voor; er is tijd bij een paar rechters voor deze zaken gereserveerd. Ik verwacht overigens niet direct een stormloop, maar een klein begin en daarna een gestage groei.

Als u het voor het zeggen had dan?
Zouden de griffierechten in civiele procedures weer flink worden verlaagd. Rechtspraak is een basisvoorziening, de kostendrempel moet laag zijn.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
In 2009 behoorde ik tot de combinatie die eerst de noodregeling en later het faillissement van DSB Bank uitsprak. Het is wat wrang om een faillissement een hoogtepunt te noemen, want het ging gepaard met veel leed. Maar het was een juridisch interessante en zeer spannende zaak.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
De bijbel, bijvoorbeeld deze tekst: “Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.”  (Hosea 6 vers 8).  Er staat overigens opvallend veel over recht in de bijbel en de grondtoon is: recht doen aan ‘de weduwe, de wees en de vreemdeling’, met andere woorden zorg voor de zwakken in de samenleving.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Niets, ik leid een rustig leven, met hobby’s als wandelen, fietsen, museumbezoek en (klassieke) muziek. Maar daar maak ik geen geheim van.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Legal intelligence, rechtspraak.nl, overheid.nl en curia (HvJ EU). En de rechtspraak heeft nu ook MKO (Mijn kennis omgeving), waarin veel bronnen zijn samengebracht en dat ook fantastische mogelijkheden voor samenwerking en archivering bevat.

Welk boek las u het laatst?
Onlangs gelezen: “Wees onzichtbaar” van Murat Isik en de biografie van Cleveringa. Ik lees nu “De Bourgondiërs” van Bart van Loo.  Wel heel veel oorlog. Maar ook wel interessant om te lezen hoe de Staten-Generaal en de Hoge Raad zijn ontstaan dan wel hun voorloper hadden in die tijd. Ook boeiend hoe kunstenaars als Jan van Eyck en Rogier van der Weyden in hun tijd opkwamen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik ben zes jaar strafrechter geweest (onlangs nog van 2015-2017) en besef heel goed hoe ingrijpend het is om van je vrijheid beroofd te zijn. Overigens zitten nog steeds vele honderden Turkse collega-rechters geheel ten onrechte in de cel. Als ik dan moet worden opgesloten, dan uit solidariteit bij een van hen.

Lees meer over de studententijd van Han Jongeneel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven