Hoge Raad ontmoet wetswinkel tijdens reizend verhalencircus

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Willem van Schendel en Johanny Nicastia
Willem van Schendel en Johanny Nicastia (foto: Piet Gispen)

Het Haags Verhaal, een ‘reizend verhalencircus’, deed deze week de Hoge Raad aan. Daar vond een ontmoeting plaats tussen een aantal raadsheren en een groep vrijwilligers van de Haagse wetswinkel. Vicepresident van de Hoge Raad Willem van Schendel en wetswinkelier en advocaat Johanny Nicastia vertelden hun levensverhaal.

De nuttigste straf die hij ooit oplegde was een stottercursus, zo vertelde raadsheer en voorzitter van de strafkamer Van Schendel het publiek. “Ik had de indruk dat de dader een andere levenswandel had gekozen als hij zich beter had kunnen uiten.” De straf bleek een schot in de roos; de dader in kwestie stuurde nog jarenlang kerstkaarten naar Van Schendel.

Fotoboek

De anekdote kwam aan de orde tijden de jongste editie van het Haags Verhaal, een foto- en levensverhalenproject. Voor dit project worden groepsfoto’s gemaakt van verenigingen, clubs en gemeenschappen in Den Haag. Deze zullen worden geëxposeerd en worden gebundeld in een fotoboek. Daarnaast worden verhalenavonden georganiseerd waarbij twee groepen worden samengebracht die iets gemeen hebben, maar elkaar niet snel zullen tegenkomen.

Op 9 december ontving de Hoge Raad de vrijwilligers van de Haagse Wetswinkel en andere geïnteresseerden die eerder meededen met het Haags Verhaal of het project een warm hart toedragen. Eerder ontmoetten onder meer een centrum voor daklozen en een groep vastgoedhandelaren elkaar, en het Vadercentrum uit de Schilderswijk kwam samen met leden van Sociëteit de Witte. Een ontmoeting tussen expats en vluchtelingen staat op stapel.

Soep

Tijdens deze avonden wordt eerst gezamenlijk soep gegeten en daarna wordt geluisterd naar twee levensverhalen. Op de avond bij de Hoge Raad was dat het verhaal van Willem van Schendel en van Johanny Nicastia, bestuurslid van de Haagse Wetswinkel. Aan de hand van foto’s van vroeger namen zij de toehoorders mee in hun levenswandel. Van Schendel, die volgend jaar met pensioen gaat, blikte terug op zijn loopbaan, terwijl Nicastia, sinds kort advocaat bij HBN Law & Tax in Amsterdam, over zijn toekomstplannen vertelde.

Mooi contrast

“Het was een mooi contrast tussen een oude rot in het vak en een jonge man die net begint en uiteindelijk carrière wil maken op de Zuidas”, aldus een van de aanwezigen. “Heel leuk om hun verhalen te horen. Wat hen bindt is dat ze zich allebei dagelijks inzetten om de juiste beslissingen te nemen.”

Op de foto voor het Haags Verhaal
Op de foto voor het Haags Verhaal (foto: Piet Gispen)

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top