Hoogleraar Evert Verhulp (UvA): ‘Steeds meer juridische besluiten worden buiten juristen om genomen’

Delen:

Waarom nog honderden euro’s per uur aan een advocaat betalen als een computersysteem hetzelfde werk doet? En ook nog sneller? De digitale ontwikkelingen zien veel juristen als de nagel aan hun doodskist. Dat gaat misschien te ver, maar het verandert zeker de inhoud van het werk en de rol van de jurist. Een gesprek over beslisbomen, ontransparante taxichauffeurs en digitale rechters. “Ali Baba is inmiddels de grootste rechtbank ter wereld!”

Dankzij de voortdurende digitalisering komt steeds meer juridische informatie online beschikbaar. Daardoor kun je als rechtzoekende ook zonder advocaat gemakkelijker juridische kennis vergaren om zo een beeld te vormen van je kansen en risico’s. En die mogelijkheden nemen steeds meer toe. Maar wat betekent dit voor de jurist of het advocatenkantoor? “Die zal steeds meer expert moeten worden”, concludeert Evert Verhulp, onder meer hoogleraar arbeidsrecht aan de UvA. “Vergelijk het met de medische sector. Als leek kun je op internet al heel goed uitdokteren wat jouw lichamelijke gesteldheid is. Waar heb je pijn? Welke symptomen zijn er? De computer geeft aan wat jouw klacht mogelijk kan zijn. Maar niet wat het exact is. Daarvoor moet je een deskundige arts raadplegen.”

Meer specialisatie

“Via expertsystemen kun je dus voor zo’n negentig procent van alle gevallen een redelijke adequate voorspelling krijgen. Maar daar hoef je het niet mee eens te zijn. Of je wilt meer duiding. In dat geval stap je naar een gespecialiseerde jurist. In feite is een expertsysteem niet meer dan een enorme hoeveelheid informatie die je langs beslisbomen leidt. Zo’n systeem houdt niet zonder meer rekening met speciale omstandigheden, om maar iets te noemen. Daar heb je dus de gespecialiseerde jurist voor nodig.” Volgens Verhulp betekent deze ontwikkeling dan ook niet dat het aantal juristen per definitie zal afnemen. “Ondanks de vele mogelijkheden om via internet tot bepaalde diagnoses te komen, is ook het aantal artsen niet verminderd. De invulling van het werk en het vak kan deels wel veranderen. Om de computersystemen te bouwen en te vullen, heb je naast techneuten immers ook juristen nodig.”

Aantal cliënten loopt terug

Dan de snelheid en de efficiency van de dienstverlening. Dankzij digitalisering kun je die verhogen. Zo kun je via internet al van je partner scheiden. Voor juristen en cliënten scheelt dat een hoop tijd. Worden beide partijen het niet met elkaar eens, dan kunnen ze alsnog een jurist raadplegen. Vaak word je bij zo’n proces al meteen aan een deskundige jurist doorgekoppeld. “Ook op het gebied van arbeidsrecht zal deze vorm van efficiency er zeker komen.

Lees hier het hele interview: https://www.sdu.nl/blog/toekomst-juristen.html

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven