HvA ontwikkelt nieuw Legal Tech-lesprogramma

Delen:

Er wordt een nieuw onderwijsprogramma ontwikkeld op het gebied van Legal Tech op de HvA. Het nieuwe onderwijsmateriaal wordt uiteindelijk gedeeld met alle HBO-rechtenfaculteiten in Nederland. “Het is de bedoeling dat alle rechtenopleidingen hiervan profiteren.”

Ivar Timmer, hoofddocent op de HvA en tevens als onderzoeker verbonden bij het lectoraat Legal Management van de HvA, is de initiatiefnemer. Hij diende vorig jaar november de subsidie-aanvraag in bij het Commeniusprogramma van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, dat innovatie stimuleert van hoger onderwijs. Vorige week kreeg hij te horen dat zijn aanvraag was goedgekeurd en dat hij kan rekenen op 100.000 euro subsidie.

“In de bacheloropleiding HBO-Rechten op de HvA speelde technologie altijd al een rol,” zegt Timmer. “Maar dat willen wij intensiveren.”

Informatietechnologie krijgt een steeds belangrijkere rol krijgt in het werk van juristen. Een jurist moet in elk geval over bepaalde computervaardigheden beschikken, om zijn of haar vak naar behoren te kunnen uitvoeren. Maar veel juridische opleidingen zijn tot op heden vooral gericht op het klassieke recht. Digitale kennis en vaardigheden spelen een ondergeschikte rol.

Het nieuwe programma moet dit gat opvullen. “Het plan is tweeledig. Enerzijds moet het nieuwe lesmateriaal de studenten wegwijs maken met de laatste ontwikkelingen op het gebied van Legal Tech: het werken met programma’s die juristen ondersteunen bij de uitvoering van hun werk.”

Anderzijds moet het programma ook de algemene ICT-kennis van studenten verbeteren. “Je kunt wetten over privacy of cybercrime niet snappen als je niets weet van de werking van computers en het internet.”

Niet alleen de HvA zal profiteren van de subsidie. Al eerder begon de HvA onder leiding van Timmer een samenwerking met de andere HBO-Rechtenfaculteiten in Nederland voor de herontwikkeling van de Legal Tech lesprogramma’s, varend onder de vlag de Legal Tech Alliantie (LTA). “Het is een hele uitdaging dit lesmateriaal te ontwikkelen, omdat er maar weinig in dit veld bestaat. De alliantie is opgericht zodat we niet allemaal het wiel hoeven uitvinden.”

Via de LTA wordt al het lesmateriaal vrijelijk met de andere hogescholen gedeeld. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle opleidingen hiervan beter worden.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven