Coronarecht Juridisch nieuws

‘Ik zit toch liever op de rechtbank’

Henriëtte Kernkamp-Maathuis
Henriëtte Kernkamp-Maathuis

Advocaat Hein Kernkamp (Minerva Advocaten) en strafrechter Henriëtte Kernkamp-Maathuis (rechtbank Rotterdam) werken in deze tijden van corona zowel thuis als op hun normale werkplek. Dat gaat prima, blijkt uit hun blog, ook met drie kinderen in huis (één in groep 8 van de basisschool en twee middelbare scholieren; de oudste studeert in Leiden).

Henriëtte: “De kinderen zijn vanaf woensdag door school aan het werk gezet, dus dat geeft rust. Maar ik zit liever op de rechtbank. Dat werkt voor mij effectiever. Maar de regeling is op het moment dat de rechtbank alleen open is voor rechters die een zitting hebben en dat zijn er niet zoveel. Binnenkort heb ik raadkamer gevangenhouding. Het idee is dat verdachten en advocaten niet persoonlijk in de raadkamer verschijnen, zodat besmetting wordt voorkomen. De strafsector heeft nog het voordeel dat de dossiers digitaal zijn. In het team familie worden de papieren dossiers de hele regio doorgereden, zodat de rechtspraak niet stilvalt. Al met al is de invloed van de coronacrisis vrij ingrijpend, terwijl dit nog maar het begin is.”

Hein Kernkamp
Hein Kernkamp

Hein: “In deze tijd op kantoor werken is heerlijk rustig en met dit mooie weer is het fietstochtje naar de stad een goed begin van de dag. Het is wel vreemd om de stad zo rustig te zien. Op een bestuurder in een lege tram en een handjevol joggers na kom je bijna niemand tegen. Op kantoor ook niet. Dat is wel saai. Voorlopig is het werk min of meer hetzelfde. Ik deed voor de crisis het grootste deel van het werk ook al achter de computer en per mail en telefoon. Besprekingen vinden nu wel plaats via Skype en zittingen gaan niet door.

Het is natuurlijk super positief dat de kinderen nu aan de slag zijn doordat hun scholen een programma in elkaar hebben gedraaid om werken op afstand mogelijk te maken – dat maakt het thuis ook rustiger voor Henriëtte. Maar wel jammer dat daarvoor een crisis als deze nodig is. Mag ik zeggen dat het onderwijs veel te veel in zichzelf gekeerd is en dat innovatie veel te lang is tegengehouden?”

Henriëtte: “Nee, dat is niet fair. Ze doen wat ze kunnen.”

Hein: “Ja, nu wel. Eindelijk zetten ze stappen. Laat ik het anders zeggen. Een van degenen die het meest voor de moderne samenleving heeft betekend is Maria Montessori. Zij kreeg kleuters aan het leren in een tijd dat iedereen dacht dat kleuters dat niet konden in een schoolse omgeving. Dat zij aantoonde dat kinderen veel meer kunnen dan we denken werd indertijd ontvangen als een wereldwonder. Desondanks hoor je van leerkrachten – ook op montessorischolen – vaak: ‘We zijn tevreden als we eruit halen wat erin zit.’ Maar als zij wat meer hun best zouden doen en kinderen volgens het motto van Montessori ‘leren het zelf te doen’ kunnen ze er veel meer uithalen.”

Henriëtte: “Kan het wat positiever?!”

Hein: “Je hebt gelijk. De positieve boodschap is dat de wal het schip nu keert. Leerkrachten moeten nu boven zichzelf uitstijgen en je zult zien dat velen daar met vlag en wimpel voor zullen slagen. Eindelijk zet het onderwijs een belangrijke nieuwe stap. Ze gaan begrijpen dat het dagelijks opsluiten van tieners in een muffige klas buitengewoon ineffectief is. En ik hoop dat ze kinderen nu het vertrouwen kunnen geven om het inderdaad zelf te doen. Met steun van een goede docent, dat dan weer wel. Laten we deze crisis gebruiken om definitief afscheid te nemen van het onderwijs van vóór Maria Montessori.”

Henriëtte: “Dit blog gaat over thuiswerken tijdens de coronacrisis.”

Hein: “Ik weet het. We moeten realistisch zijn. Er gaan de komende tijd heel veel mensen dood. Dat is verschrikkelijk. En de economie gaat onderuit. Dat is ook vreselijk. Oorlogen worden in de regel gestart wegens economische motieven. De situatie is dus ronduit zorgelijk. Toch ben ik ook positief. Je ziet saamhorigheid ontstaan en iedereen begrijpt opeens weer waarom Europa belangrijk is. Nog even en iedereen snapt ook waarom de WHO en de Verenigde Naties essentieel zijn. We zijn op de goede weg. We gaan de crisis te boven komen en dat gaat kracht geven. De klimaatcrisis gaat dan ook overwonnen worden, want dat kan en moet.”

Henriëtte: “Voor de geïnteresseerden, we hebben hier op de werkkamer twee grote schermen staan, met een muis en toetsenbord. Als je een USB-C kabeltje op je laptop aansluit, dan is het echt heel prettig thuiswerken. En de kinderen zijn inderdaad lekker bezig met school. Daarnaast wandelen ze met de hond, zijn ze aan het skaten, voetballen of boodschappen doen. Home schooling in Nederland is vandaag de norm. Wie had dat gedacht?”

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures